ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνεια & του αγίου Νικηφόρου του Λεπρού (4 Ιαν.) χωρίς εκκλησία, σφραγισμένοι στη μυστική κατακόμβη της καρδιάς μας...

 

Ιερέας με μάσκα, αγιασμός με νεροπίστολο (ρωμαιοκαθολικός, ΗΠΑ), από εδώ

 

Αν μας κυβερνούσαν χριστιανοί, θα θεωρούσαν το μεγάλο αγιασμό των Θεοφανείων φάρμακο και όχι πιθανή εστία μετάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να απαγορεύσουν την πρόσβαση των χριστιανών σ' αυτόν, όπως την είχαν απαγορεύσει το Πάσχα στο άγιο φως και γενικά την απαγόρευσαν στις εκκλησίες - προς δόξαν βέβαια των "απέναντι", που θα θεωρούσαν μια τέτοια στάση ως καθαρή θρησκοληψία και δεισιδαιμονία ακόμη κι αν τους παραθέταμε χίλιες μαρτυρίες θαυμάτων σχετικών με τον αγιασμό.

Φυσικά, αυτό το όνειρο (να μας κυβερνούν χριστιανοί) το έχουμε ξεχάσει προ πολλού. Ξανά λοιπόν μια κορυφαία γιορτή - η γιορτή του καθαγιασμού και του ανθρώπου, αλλά και της φύσης - θα τη ζήσουμε χωρίς να συναντηθούμε στην εκκλησία, έστω και με "μέτρα προφύλαξης"... Ας κάνουμε εκκλησία την καρδιά μας, σφιγμένη, αλλά αποφασισμένη (με αγάπη και συγχώρηση, παρακαλώ, κατά το Ευαγγέλιο) κι ας πάρουμε μυρωδιά από την τηλεόραση. Δόξα τω Θεώ. Και εις ανώτερα.

Για το θέμα, παραπέμπω σε ανάρτησή μας από την αρχή της πρόσφατης καραντίνας: «Είμαστε οι χριστιανοί & υπάρχουμε ακόμη. Φτιάξτε μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης & αφήστε μας ήσυχους να τελούμε τη θεία λειτουργία...»


Εν τω μεταξύ (χωρίς εκκλησία πάντα) ήρθε η γιορτή του αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, αγίου του 20ού αιώνα, που έζησε, υπέφερε και εκοιμήθη από τη λέπρα και έδωσε (όπως και πολλοί άγιοι) εντελώς διαφορετικό νόημα στις έννοιες της υγείας, της ζωής και του θανάτου. Μάλιστα από την άνοιξη, αρχή της πανδημίας (ή "πανδημίας"), έχουν καταγραφεί εμφανίσεις του, σε Ελλάδα και έξω, όπου έχει προτρέψει χριστιανούς να ζητούν τη βοήθειά του εναντίον του πρόσφατου ιού.

Για τον άγιο καλούμε, δόξα τω Θεώ, σε μια μικρή εορταστική βόλτα εδώ: Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός (και: η πρόσφατη αγιοκατάταξή του). 

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ

«Βίος & Ακολουθία του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού» 4/1/2015 (βίντεο)

Η παράκληση προς τον άγιο Νικηφόρο το Λεπρό (βίντεο)

Και εδώ 

Το κείμενο της παράκλησης, ποίημα Ισιδώρας μοναχής Αγιεροθεΐτισσας 

Ακολουθία & παρακλητικός κανόνας

Υπάρχουν & Χαιρετισμοί του

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στον άγιο

Για να μην παρεξηγούμαστε: Ιατρική και Χριστιανισμός

Πόνος και Φως (χριστιανοί μέσα στην ασθένεια)

4 του Γενάρη, η σύναξη των αγίων 70 αποστόλων του Χριστού

Αγαπημένοι άγιοι & μνήμες, 1 - 4 του Γενάρη

Έτη πολλά, βοήθειά μας ο άγιος και όλοι οι άγιοι των ημερών, καλή Φώτιση (των Φώτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: