ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Νέα χρονιά, με εμβόλιο & προβληματισμούς (στα 200 χρόνια από το 1821). Προς τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ναυπάκτου π. Ιερόθεο...

 


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Φύλαξα για πρώτη ανάρτηση του έτους την αναφορά στο εμβόλιο κατά του Covid-19, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι επιφυλάξεις γνωστές. Όχι μόνο από ιατρική άποψη, αλλά και από πνευματική/θρησκευτική άποψη. Πού οδηγούν αυτά; Σε ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής μας; Σε πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα, χειρότερο και από αυτό που μας συμβαίνει ήδη; ("Κλείστε το Facebook, το Internet και το κινητό σας" αντιπρότεινε εύστοχα ένας Ελληνοαμερικανός γιατρός σε όσους φοβόμαστε το "τσιπάρισμα" μέσω των εμβολίων). Σε εισαγωγή μέσα στο σώμα μας ουσιών που θα μας επηρεάσουν αρνητικά, ως σχέδιο σκοτεινών δυνάμεων; 

Ακόμη και γιατροί εμφανίζονται διεθνώς και εκφράζουν ανοιχτά αρνητική θέση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Είναι ανοησίες αυτά; Ποιος μπορεί έγκυρα να το βεβαιώσει;

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος εμβολιάστηκε επίσημα, ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος θα είχε εμβολιαστεί αν δεν είχε περάσει κορωνοϊό και δεν τον απέτρεπαν γι' αυτό το λόγο οι γιατροί. Ο Μητρ. Ιερόθεος έγραψε μάλιστα ένα αναλυτικό άρθρο, όπου εξηγεί τη θετική στάση του έναντι του συγκεκριμένου εμβολιασμού: Γιατί εμβολιάσθηκα. Εκεί σημειώνει μεταξύ άλλων:

Υπάρχουν, βέβαια, και μερικοί συνωμοσιολόγοι, που βλέπουν και στο θέμα αυτό διάφορες συνωμοσίες. Νομίζω, όμως, ότι το θέμα αυτό δεν είναι αυστηρά θεολογικό, είναι καθαρά θέμα σωματικής υγείας τού ανθρώπου, και τον πρώτο λόγο έχει η ιατρική επιστήμη και ο θεράπων ιατρός κάθε ανθρώπου, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του. Αν θελήση κανείς να βρη συνωμοσίες, σε όλα τα θέματα, τότε πρέπει να κλειστή σε μια «προστατευτική γυάλα», να μη χρησιμοποιή καθόλου την σύγχρονη τεχνολογία ή να αναχωρήση στην έρημο και να μη χρησιμοποιή τα επιτεύγματα τής συγχρόνου επιστήμης σε όλες τις πτυχές τής ζωής μας. (...)

Έπειτα, είναι ένα θέμα ελευθερίας τού ανθρώπου, ο οποίος άνθρωπος έχει επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς του. Όπως σε όλα τα άλλα εμβόλια και τις ιατρικές θεραπείες δεν αποφαίνεται η Ιερά Σύνοδος, έτσι δεν μπορεί να αποφανθή και στο θέμα αυτό.

Επί πλέον, σε προσωπικό επίπεδο τών ποιμένων, θα πρέπει να διευκρινισθή ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη παγκόσμια πανδημία, κατά την οποία καθημερινώς πεθαίνουν άνθρωποι. Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Και όπως ο πόλεμος είναι μια περιπέτεια για τους ανθρώπους, το ίδιο συμβαίνει και σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο. Οι Ποιμένες δεν μπορούν να μένουν απαθείς μπροστά στα καθημερινά θύματα τού covid-19, που εκφράζονται είτε ως «κρούσματα» είτε ως «θάνατοι» είτε ως οικονομική κρίση είτε ως ψυχολογική κρίση από τον εγκλεισμό και τον φόβο τού θανάτου.

Η Εκκλησία, καίτοι είναι εναντίον τού πολέμου, που απειλεί την ζωή τών ανθρώπων, εν τούτοις συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην αντιμετώπιση αυτής τής απειλής για την διαφύλαξη «βωμών και εστιών». Το ίδιο πρέπει να συμβαίνη και στην παρούσα κατάσταση. Πρέπει να βοηθήσουμε, σεβόμενοι την ελευθερία κάθε ανθρώπου, στο να δημιουργηθή «ανοσία» στον πληθυσμό, δηλαδή να δημιουργηθή άμυνα και «οχυρό» στον άνθρωπο και την κοινωνία, που σημαίνει, να ενισχυθή το ανοσοποιητικό σύστημα τού οργανισμού τού ανθρώπου και τής κοινωνίας, για να προστατευθούν «ανθρώπινες ζωές», αφού η ανθρώπινη ζωή είναι ευλογία Θεού και δίνεται για να δοξάζεται ο Θεός, να υπηρετήται ο συνάνθρωπος και να σωθή ο ίδιος ο άνθρωπος αιωνίως.

Και αν υπάρχουν μερικές παρενέργειες, όπως γίνεται σε όλα τα φάρμακα, θα είναι λιγότερες από τα καθημερινά κρούσματα και τους θανάτους, και θα βοηθήση να αποβληθή ο φόβος τού θανάτου και να επανέλθη η κανονικότητα στην κοινωνία μας και το Κράτος, αλλά και στην Εκκλησία, για να τελούμε ελεύθερα τα Μυστήρια και τις ακολουθίες.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου έχει θεωρηθεί - και κατά τη γνώμη μου είναι - ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συγγραφέας βιβλίων που αναμφίβολα βοήθησαν αμέτρητους ανθρώπους στην πνευματική τους πορεία, παραδοσιακός επίσκοπος, ορθόδοξος, όχι κάποιος "εκσυγχρονιστής" ή οικουμενιστής ή με οποιονδήποτε τρόπο αχυράνθρωπος της νέας τάξης πραγμάτων. Στο ιστολόγιό μας έχουμε ιδιαίτερη ενότητα με κείμενά του. Η στάση του δίνει για μένα ένα θετικό πρόσημο στο εμβόλιο, πολύ ουσιαστικότερο ακόμη και από του αρχιεπισκόπου ή του πατριάρχη.

Όμως δεν είναι αρκετό. Δεν είναι γιατρός, ούτε ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μπορεί να διαβεβαιώσει εμάς, που ανησυχούμε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και εννοώ, σεβασμιώτατε, κυρίως πνευματικό πρόβλημα. Το καθαρά ιατρικό πρόβλημα, λίγο με ανησυχεί, όχι γιατί το παίζω γενναίος, αλλά επειδή, αφενός, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι ανόητες, να δώσουν ένα εμβόλιο που θα σκοτώσει τον κόσμο, και αφετέρου επειδή ο σωματικός θάνατος είναι σίγουρα ο μικρότερος κίνδυνος, με πολύ σημαντικότερο τον πνευματικό θάνατο, τον κίνδυνο αποκοπής από το Χριστό και το σώμα της Εκκλησίας Του - την τελευταία δε αποκοπή, από την Εκκλησία, φοβάμαι πως πολύ αποτελεσματικά την πέτυχαν οι κρατούντες με τα "αναγκαία μέτρα" τους!...

Τι θα ήθελα λοιπόν, ταπεινά, σεβασμιώτατε, από την Εκκλησία; Είτε από την Ιερά Σύνοδο είτε από κάποιον μητροπολίτη ή ηγούμενο μονής, κάποιον τέλος πάντων που είναι θεσμικό πρόσωπο και δε θα βρει το μπελά του... Να πάρει ένα ή δύο εμβόλια κατά του Covid-19, από κάθε είδος που κυκλοφορεί στη χώρα μας, και να τα δώσει σε δύο ανεξάρτητα εργαστήρια της εμπιστοσύνης του, να τα αναλύσουν και να μας πουν, επίσημα, ενυπόγραφα και επιστημονικώς έγκυρα, με ανάληψη ευθυνών για το ενδεχόμενο σφάλματος απάτης (και από τους αναλυτές και από την Εκκλησία), να μας πουν λοιπόν τι έχουν μέσα. 

Όσο δεν συμβαίνει αυτό, όλα όσα λέγονται είναι λόγια του αέρα. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί η Εκκλησία, που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η μάνα, η τροφός και η προστάτισσα του γένους και του λαού μας, δεν το κάνει αυτό, ώστε να καθησυχάσει έστω τις συνειδήσεις ημών των "ψεκασμένων", που αν μη τι άλλο είμαστε κι εμείς ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.

Αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω, σεβασμιώτατε, άγιοι Πατέρες, άνθρωποι του Θεού. Χρήματα πιστεύω ότι έχει η Εκκλησία, να αγοράσει δυο δείγματα, αν της αρνηθούν αυτή την παραχώρηση οι άλλες "υπεράνω ελέγχου" αυθεντίες, πολιτικές και επιστημονικές. Αλλιώς πώς θα αναπαυτεί η συνείδησή μας και θα είμαστε ήσυχοι, να εμβολιαστούμε κι εμείς έστω χωρίς να χάσουμε τον ύπνο μας;

Ευχαριστώ και εύχομαι και πάλι καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλον τον κόσμο. Τι εννοώ με αυτή την ευχή; Το στίχο του Πάτερ ημών "ελθέτω η βασιλεία σου": άντε, να γίνει η Δευτέρα Παρουσία, να ησυχάσουμε, δεν αντέχεται και πολύ πλέον η αναμονή. Δόξα τω Θεώ. "Αμήν, ναι, έρχου, Κύριε Ιησού" (Αποκάλυψη, 22, 20). ΕΡΧΟΥ!

Συμπλήρωμα, για τις ημέρες:

Περιτομή του Κυρίου και Μ. Βασίλειος, ο άγιος της πρώτης Ιανουαρίου 

«Τομές στο χρόνο», η 8η μέρα και η Περιτομή του Ιησού

1 Ιανουαρίου είναι και η μνήμη του π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου του Ιεραποστόλου.

2 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων μεγάλων αγίων, γιορτάζουν ο άγιος Σίλβεστρος, Πάπας Ρώμης (ορθόδοξος βέβαια ακόμη τότε, τον 4ο αι. μ.Χ.), ο άγιος Βασίλειος εξ Άγκυρας, ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο μεγάλος και αγαπημένος Ρώσος άγιος, και ο άγιος Μάρκος ο Κωφός, προστάτης των κωφών (γι' αυτούς εδώ).

3 του Γενάρη, μεταξύ άλλων, η αγία Θωμαΐς από τη Λέσβο, που ξυλοκοπήθηκε από το σύζυγό της μέχρι θανάτου και τιμάται από την Εκκλησία ως μάρτυρας! Την ίδια μέρα είναι και η μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη († 1911).

 
4 του Γενάρη, μεταξύ άλλων, έχουμε τη σύναξη των αγίων 70 αποστόλων του Χριστού, αλλά και τη μνήμη του σύγχρονου αγίου Νικηφόρου του Λεπρού!

Περισσότερα: Άγιοι στην πόρτα του Γενάρη. Εκεί θα δείτε και σχετικά βίντεο. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ με τις πρεσβείες των αγίων μας & τη χάρη του Χριστού μας! Και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: