ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Εμείς και οι Γάλλοι // Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γαλλίας καταδικάζουν τη σφαγή στη Notre-Dame de Nice // Επίθεση σε ελληνική εκκλησία στη Λυών – Τραυματίας ο ιερέας

Εμείς και οι Γάλλοι
 

Η ΣΦΗΚΑ

ΛΥΠΑΜΑΙ, ΚΑΝΤΕ ΜΟΥ ΜΗΝΥΣΗ, αλλά συμφωνώ απολύτως με την χθεσινή «αιρετική» δήλωση της Ντόρας: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της Γαλλίας να υπερασπιστεί τις αξίες της, αλλά θεωρώ ότι οι απεικονίσεις [του Μωάμεθ!] στα δημόσια κτίρια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν είναι ένας πόλεμος με το Ισλάμ, αλλά με τα ριζοσπαστικά και επικίνδυνα στοιχεία του... Θα είναι τεράστιο λάθος να μεταφέρουμε την μάχη που έχουμε με την τρομοκρατία σε μια μάχη μεταξύ θρησκειών».

Λίγη ώρα μετά, ο Δήμαρχος της Αθήνας φώτιζε το σιντριβάνι της Ομόνοιας με τα χρώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας, προκαλώντας απορία μάλλον σε κάποιες από τις καταραμένες ψυχές που βολοδέρνουν γύρω από την πλατεία. Κάποιοι ίσως αντιλήφθηκαν τον συμβολισμό, οι περισσότεροι πιθανόν ούτε που πρόσεξαν τις νέες τρικολόρ αποχρώσεις του σιντριβανιού.

Ως γνωστόν, στην χώρα μας ευδοκιμεί παραδοσιακά ένα ισχυρό «γαλλοφρονικό» πολιτισμικό ρεύμα που διαπερνά τις γενιές (αλλά και τις ιδεολογίες συχνά) και δεν περιορίζεται απαραίτητα στους γαλλοτραφείς, ούτε καν σε όσους γνωρίζουν στοιχειώδη γαλλικά. Η Γαλλία είναι ιδέα (έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να λέει ότι η Βρετανία ή η Γερμανία είναι ιδέες; θα τους είχε μαζέψει ο μπόγιας), η Γαλλία είναι η Ευρώπη, η Γαλλία είναι η πυξίδα, η κοιτίδα, η ναυαρχίδα, η χαμένη πατρίδα, η Ατλαντίδα του μυαλού. Είναι η Γαλλική Επανάσταση, η Νουβέλ Βαγκ, η Αριστερή Όχθη, ο Μάης του '68, το... Charlie Hebdo. 
 
Κατά συνέπεια, πέρα από τις δυσοίωνες εξελίξεις που σηματοδοτούν τα αποτρόπαια περιστατικά για την Γαλλία και για την Ευρώπη και για όλους μας, υπάρχει μια ιδιαίτερη, προσωπική σχεδόν, ευαισθησία σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία μετά και τη νέα σφαγή αθώων στη Νίκαια. Η φόρτιση είναι μεγάλη και οι αμφιταλαντεύσεις δεν γίνονται δεκτές από το άτυπο εγχώριο γαλλικό λόμπι που, λόγω και της ανοιχτής σύγκρουσης του Τούρκου δυνάστη με τον Μακρόν, έχει πολλαπλασιάσει εσχάτως τις τάξεις του και έχει ανοιχτεί και σε κάποιους περίεργους κύκλους, που πρόθυμα έχουν ασπαστεί τις ρητορικές μίσους του alt-right συμπλέγματος και οραματίζονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και συγκρούσεις πολιτισμών.

Όποιος τολμούσε να ψελλίσει τις προηγούμενες μέρες κάποια αμφιβολία για τις επιδεικτικές γιγαντοαφίσες με τα «προκλητικά» εξώφυλλα του μαρτυρικού Charlie Hebdo, αυτομάτως κατατασσόταν στους απολογητές του ισλαμοφασισμού ή στις μονότονες, πλανεμένες ορδές που για όλα ανεξαιρέτως τους φταίει η επάρατος Δύση, η αποικιοκρατία και ο νεοφιλελευθερισμός.
 
Και μάλιστα από συμπολίτες μας, φίλους και γνωστούς, που κατ' ιδίαν παραδέχονται ότι βρίσκουν χονδροειδή, κραυγαλέα, κακόγουστα και γενικώς πολύ «δεύτερα» ως σάτιρα τα καρτούν του περιοδικού και στην πραγματικότητα παθαίνουν δυσανεξία με οτιδήποτε ακραίο, ανόσιο, αιρετικό και εν τέλει προκλητικό για την εξουσία και για το λεγόμενο κοινό αίσθημα. 

Νιώθουν όμως την επιτακτική ανάγκη να στηρίξουν απολύτως την σταυροφορία του Μακρόν που στα μάτια πολλών ανθρώπων φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα είδους φυσικού, υπερεθνικού, φιλελεύθερου ευρωπαίου ηγέτη, κάτι σαν αντίπαλο δέος στον ανατολικό λούμπεν ολοκληρωτισμό του Πούτιν και του «ξανθού γένους» του ή του χαλίφη Ερντογάν. Πιστεύουν όμως πραγματικά ότι δεν είναι επικίνδυνο – και κυρίως, δεν είναι λάθος – να τσουβαλιάζονται και να στοχοποιούνται ως «εσωτερικός εχθρός» τα εκατομμύρια των Γάλλων πολιτών που είναι μουσουλμανικής καταγωγής; Και πώς να μην το πάρει αυτό προσωπικά ακόμα και ο πιο μετριοπαθής και κοσμικός μουσουλμάνος; 
 
Είναι πολλά τα σφαγεία που έχουν προκαλέσει οι τζιχαντιστές (μοναχικοί και μη) τα τελευταία πέντε χρόνια στην Γαλλία, κανείς δεν το αμφισβητεί. Τι καλό όμως μπορεί να βγει όταν τόσοι πολλοί άξιοι και δημιουργικοί και μετριοπαθείς και άθεοι ακόμα, και πάντως «ενσωματωμένοι» Γάλλοι πολίτες (ή έτσι πίστευαν μέχρι τώρα) θα ζουν όλο και περισσότερο με την αγωνία και την υποχρέωση να αποδεικνύουν καθημερινά, όχι μόνο στις αρχές αλλά και στους γείτονές και τους συναδέλφους τους, ότι δεν είναι παράφρονες ισλαμιστές τρομοκράτες; 

www.lifo.gr

Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γαλλίας για τη σφαγή στη Νίκαια

Cretalive.gr

Ανακοινωθέν εξέδωσε η Επισκοπική Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF), Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σχετικά με την άγρια δολοφονία τριών Χριστιανών μέσα στον Καθεδρικό Ναό Notre-Dame de Nice από νεαρό εξτρεμιστή Μουσουλμάνο:

"Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βία"

Ο τρόμος χτύπησε και πάλι στην καρδιά του Έθνους μας και πρόσβαλε τη Δημοκρατία μας.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και μάλιστα μέσα σε μία εκκλησία, σε χώρο προσευχής, δοξολογίας του Θεού και ειρήνης.

Εμείς, οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γαλλίας, καταδικάζουμε σθεναρά την απεχθή αυτή πράξη και κάθε είδους εκμετάλλευση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους. Η θρησκεία μπορεί μόνον να είναι παράγοντας ειρήνης και αδελφότητας μεταξύ των λαών και μέσο ενσωμάτωσης στη Δημοκρατία και τις παραδόσεις της χώρας μας.

Εκφράζουμε στους Ρωμαιοκαθολικούς αδελφούς μας στη Γαλλία την αλληλεγγύη μας και τα ειλικρινή και φιλικά συλλυπητήριά μας. Οι Ορθόδοξοι της Γαλλίας συμμετέχουν στο πένθος τους και προσεύχονται για τα θύματα και τους τραυματίες.

Χαιρετίζουμε επίσης τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την διασφάλιση της τάξης. Επίσης, με αυτή την ευκαιρία ευχαριστούμε το ιατρικό προσωπικό που αγωνίζεται σκληρά για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Επίθεση σε ελληνική εκκλησία στη Λυών – Τραυματίας ο ιερέας


Cognosco Team

Τρόμος ξανά στη Γαλλία – Διαφεύγει ο δράστης – Ποιος είναι ο ιερέας που δέχτηκε επίθεση την ώρα που έκλεινε την εκκλησία

Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση σε ελληνική εκκλησία στην οδό St-Lazare στη Λυών. Ο δράστης δεν έχει συλληφθεί.

Τραυματίας είναι ο ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής ο οποίος δέχθηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Ο ιερέας ετοιμαζόταν να κλείσει την εκκλησία του όταν δέχτηκε επίθεση και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr τραυματίας είναι ο ιερέας Νικόλας Κακαβελάκης, ο οποίος λειτουργεί στην ελληνόφωνη ορθόδοξη εκκλησία της Λυών. Στη Λυών υπάρχει και μια δεύτερη επίσης ορθόδοξη εκκλησία, αλλά γαλλόφωνη.

Σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο ιερέας Αντουάν Καλό, που λειτουργεί στην γαλλόφωνη ορθόδοξη εκκλησία, ο πατήρ Κακαβελάκης είναι 45 ετών και έχει δύο παιδιά εκ των οποίων το ένα είναι τριών ετών.

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι δρόμοι γύρω από την ελληνορθόδοξη εκκλησία έχουν αποκλειστεί.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη και αφορά την περιοχή Place Jean-Mace. Έχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους καθώς ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

PROTOTHEMA

"Ν": Ευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει να γίνουν τα καλύτερα. Παρακαλώ, διαβάστε & την ανάρτησή μας του Γενάρη 2015 Για την ισλαμική βία στη Γαλλία (με αναφορές και σε σχετικές αναρτήσεις για το Ισλάμ). Ευχαριστώ.

Σχετικά με την αθεΐα και τη θρησκευτική πίστη, εδώ παρακαλώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: