ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ - ΝΕΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ (ΜΠΟΖΙΝΗΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)

Βιβλιοπωλείο Πολιτεία


Τον 4ο αιώνα μ.Χ. το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις ανατολικές επαρχίες του Imperium Romanum έχει ασπαστεί τη νέα πίστη. Άρχοντες και αρχόμενοι, ελεύθεροι και δούλοι, πλούσιοι και πτωχοί περνούν μαζικά το κατώφλι του χριστιανικού ναού μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. και την άνοδο του Κωνσταντίνου στον ρωμαϊκό θρόνο. 

Ως εν Χριστώ αδελφοί θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές μεταξύ τους και να ενωθούν στο κοινό σώμα της Εκκλησίας. Η αγάπη τίθεται ως θεμέλιο του δημόσιου ήθους: καλείται να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο, θερμαίνοντας με τη φλόγα της τις καρδιές σ' έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η ωμότητα, η εκμετάλλευση, η αδικία, η διαφθορά και η αντιπαλότητα ανάμεσα στα ανώτερα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Με τη συστηματική ανάλυση των ομιλιών του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ο Κ. Α. Μποζίνης φέρνει στην επιφάνεια τον πολιτικό στοχασμό του μεγάλου πατέρα της Αρχαίας Εκκλησίας: τις απόψεις του για την εξουσία, το κράτος, τις κοινωνικές τάξεις και την κατανομή του πλούτου και των αγαθών μεταξύ τους.
Σε ιδιαίτερες ενότητες εξετάζεται, επίσης, από τον συγγραφέα το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Χρυσοστόμου και η επιρροή που άσκησε το έργο του διαχρονικά στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Συντομογραφίες
- Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ
IMPERIUM ROMANUM
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
- ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
ΤΑ ΣΤΩΙΚΑ ΑΔΙΑΦΟΡΑ
Ο ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΕΡΩΣ
- ΑΠΟΗΧΟΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΟΥ ΑΜΒΩΝΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Ευρετήριο χωρίων της Α. Γραφής
Ευρετήριο αρχαίων συγγραφέων
Ευρετήριο νεότερων συγγραφέων
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
ISBN139786185306564
ΕκδότηςΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων320







Δεν υπάρχουν σχόλια: