ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ο άγιος Ρωμανός ο Σκλεποδιώκτης, θεραπευτής των αλόγων (άγ. μάρτυς Ρωμανός εξ Αντιοχείας, 18 Νοεμβρίου)


Ο άγιος Ρωμανός, ο θεραπευτής της "σκλέπας" (επιδημικής ασθένειας των ιπποειδών), είναι ένας άγιος που τον συναντούμε σε τοιχογραφίες ναών της περιόδου 13ου έως και 15ου αιώνα, στην Πελοπόννησο (μητρόπολη Μονεμβασίας), στην Κρήτη, αλλά και στην περιοχή των Σκοπίων. Συχνά παριστάνεται να πραγματοποιεί θεραπευτική επέμβαση σε άλογα.

Κατά τους μελετητές, το πιθανότερο είναι ότι ταυτίζεται με τον άγιο μάρτυρα Ρωμανό από την Αντιόχεια, που μαρτύρησε το 304 μ.Χ. και γιορτάζει στις 18 Νοεμβρίου. Η ιστορία του εδώ (με συμπλήρωμα το επεισόδιο του αγίου Νηπίου), απ' όπου και η παρακάτω (έγχρωμη) εικόνα του, και αναλυτικότερα εδώ.

Για τις απεικονίσεις του ως προστάτη και θεραπευτή των αλόγων προτείνουμε να διαβάσετε τη μελέτη της κυρίας Νικολέττας Πύρρου Θεραπευτής και πεταλωτής: νέα στοιχεία για τον Ρωμανό τον Σκεποδιώκτη από τη μνημειακή ζωγραφική της Κρήτης (από εκεί οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες). Τις υπόλοιπες φωτογραφίες των εικόνων με τα άλογα μπορείτε να τις δείτε στο κείμενο.

Στον άγιο αναφέρεται επίσης ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης στο βιβλίο του Λαϊκή πίστη και λατρεία - Άγιοι θεράποντες με ειδικό χάρισμα ιαμάτων, εκδ. Γρηγόρη, 2017, σελ. 285-289.

Δεν υπάρχουν σχόλια: