ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί ΔΕΝ μεταδώθηκε κορωνοϊός από τη θεία κοινωνία στη Μητρόπολη Βοστώνης!...

Παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα του Νιου Χαμσάιρ στη Μητρόπολη Βοστώνης για τον κορωνοϊό


Εθνικός Κήρυκας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Γενική Εισαγγελία της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ της οποίας προΐσταται ο Gordon J. MacDonald (Γκόρντον ΜακΝτόναλντ), με τρισέλιδη επιστολή της με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2020, προς τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, τον πρωτοσύγκελό του Θεόδωρο Μπάρμπα και τον ιερέα Ρόμπερτ Αρχων (Χαράλαμπο Αρχοντάκη), τους εγκαλεί για παράβαση των Επειγουσών Εντολών 52 και 63 του κυβερνήτη του Νιου Χαμσάιρ, οι οποίες έχουν ισχύ νόμου, για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Αντίγραφο της επιστολής της Γενικής Εισαγγελίας βρίσκεται στην διάθεση του «Ε.Κ.».

Οι παραλήπτες της επιστολής φαίνεται να αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των Αρχών Δημόσιας Υγείας αναφορικά με την τέλεση της Λατρείας και τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας από το ίδιο Ποτήριο και με την ίδια λαβίδα στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ, στην οποία υπήρξε έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού ανάμεσα στους ενορίτες. Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι νόσησαν τουλάχιστον έξι ενορίτες, ο ένας μάλιστα εκ των οποίων πολύ σοβαρά που χρειάσθηκε εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πλην όμως ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Το θέμα ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ προσπάθειες μελών του κοινοτικού συμβουλίου για χρήση πολλαπλών λαβίδων για την Θεία Κοινωνία, έπεσαν στο κενό λόγω της απαγόρευσης από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο. Εν τω μεταξύ, η κοινότητα έχει κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες και φυσικά δεν τελείται η Θεία Λειτουργία, ενώ δεν έχουν συμμορφωθεί και οι υπόλοιπες δώδεκα κοινότητες του Νιου Χαμσάιρ αναφορικά με τις Εντολές του Κυβερνήτη, λόγω ακριβώς της εγκυκλίου του κ. Μεθοδίου, ο οποίος επιμένει στη χρήση της κοινής λαβίδας επικαλούμενος το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 25ης Ιουνίου 2020, το οποίο εκδόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στη Γενεύη. 

Ωστόσο, ο κ. Μεθόδιος κάνει μονομερώς επιλεκτική χρήση του Πατριαρχικού ανακοινωθέντος, το οποίο όμως αναφέρει και τα εξής: «Συγχρόνως, η Μήτηρ Εκκλησία, μεριμνώσα διά τας ιδιαιτερας ανάγκας των τέκνων αυτής εν τη Διασπορά, προτρέπει τους εν αυτή διακονούντας Ποιμενάρχας όπως, εν τη ποιμαντική αυτών ευαισθησία, ευθύνη και συνέσει, οικονομούν προσωρινώς τα ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε εν συντονισμώ με το εν Φαναρίω Ιερόν Κέντρον, διά την μείζονα πνευματικήν ωφέλειαν του χριστωνύμου λαού».

Εν τω μεταξύ, ο π. Ρόμπερτ Αρχων ενώ στην αρχή φάνηκε πρόθυμος και συναινετικός ως προς τη χρήση πολλαπλών λαβίδων, έπειτα από λίγες μέρες και αφού μίλησε με τους Μπάρμπα και Μεθόδιο, άλλαξε στάση και επέμενε στη χρήση της μιας λαβίδας. Κατά συνέπεια έπειτα από ιερατεία δέκα ετών στην κοινότητα μετατέθηκε στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον Μασαχουσέτης, από την οποία έφυγε ο π. Αντώνιος Ευαγγελάτος, ο οποίος άντεξε σ’ αυτήν μόνο δυόμισι χρόνια, διαδεχθείς τον π. Νικόλαο Καστανά τον οποίον εξεδίωξε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος πριν από τρία και πλέον χρόνια, τον Ιούλιο του 2017, θέτοντας έκτοτε την κοινότητα σε περιπέτεια.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας», η Μητρόπολη Βοστώνης δεν ενημέρωσε την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τα διαμειβόμενα στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ υπαιτιότητί του ελλοχεύει ο κίνδυνος διασυρμού ολόκληρης της Εκκλησίας μας ανά την Αμερική όταν γίνει ευρέως το θέμα γνωστό. [...]

Η συνέχεια εδώ.

Το σχόλιό μας:

Κατ' αρχάς, η ταπεινή μπλογκονησίδα μας τίθεται αλληλέγγυα στο Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, τον οποίο δεν γνωρίζουμε προσωπικά, αλλά τον συγχαίρουμε για τη σταθερότητά του στο αυτονόητο, ότι δηλ. είναι απολύτως ασφαλής η μετάδοση της θείας κοινωνίας με την κοινή λαβίδα. Θα παρακαλούσαμε και την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" να κάνει το ίδιο και να αφήσει, αν θέλει, κατά μέρος τα περί "κινδύνου διασυρμού της Εκκλησίας" κ.τ.λ., τα οποία έχουν βάση μόνον για εκείνους που έχουν μείνει μόνο στο όνομα ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έπραξε ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ και οι αμερικανικές αρχές (ως μη ορθόδοξες) πράττουν το αυτονότητο γι' αυτές. Το θέμα είναι εμείς, ως Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί εδώ και αιώνες, τι θεωρούμε αυτονόητο;

Γιατί, τώρα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι "τουλάχιστον έξι ενορίτες" του Πόρτσμουθ, που νόσησαν από κορωνοϊό, κόλλησαν μέσω της θείας κοινωνίας; Ο λόγος είναι ότι (α) μπορεί να κόλλησαν σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, με οποιονδήποτε τρόπο, όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι. Γενικά στην πόλη δεν υπάρχουν άλλα (πολλές δεκάδες) καταγεγραμμένα κρούσματα;

(β) Αν ο κορωνοϊός - και οποιοσδήποτε ιός - μεταδιδόταν από τη θεία κοινωνία, θα έπρεπε να έχουν νοσήσει ΟΛΟΙ οι ορθόδοξοι κληρικοί (παγκοσμίως). Πόσοι ορθόδοξοι κληρικοί των ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στους ασθενείς; Προφανώς οι κληρικοί μπορεί να κολλήσουν οπουδήποτε, όπως όλοι οι άνθρωποι - εκτός από τη θεία κοινωνία. Αν κολλούσαν από τη θεία κοινωνία, θα έπρεπε να νοσούν ΟΛΟΙ, επειδή όλοι καταλύουν το άγιο ποτήριο με την κοινή λαβίδα. Πάντως θα θέλαμε να μάθουμε, στη Βοστώνη και σε όλο τον κόσμο, πόσοι ορθόδοξοι ιερείς έχουν διαγνωστεί με Covid-19 από την αρχή της εξάπλωσής του.

Η συμπεριφορά λοιπόν του Μητροπολίτη Βοστώνης είναι η σωστή και καλό θα ήταν, αν μη τι άλλο, να έχει συμπαραστάτες τους Έλληνες και όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς (αναρωτιέμαι αν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο - και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες παγκοσμίως - θα τολμήσουν να πάρουν το μέρος του!!) και όχι επικριτές του.

Εν τω μεταξύ, τι γίνεται στη Γερμανία με την απαγόρευση της θείας κοινωνίας; Δεν έχουμε μάθει νεότερα...

Υπενθυμίζω και θα υπενθυμίζω πάντοτε την ανάρτησή μας Είναι ασφαλές να κοινωνούμε;, που νομίζω πως δίνει την τελική απάντηση (μέσω γιατρών) στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: