ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η μνήμη του πολυγραφότατου θεολόγου Νικολάου Π. Βασιλειάδη († 4 Σεπτεμβρίου 2016)



Ελευθερία (η είδηση της κοίμησής του)

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 πέταξε για τον ουρανό η ψυχή του εκλεκτού θεολόγου και πολυγραφότατου συγγραφέα Νικολάου Π. Βασιλειάδη. 
Ο Νικόλαος Π. Βασιλειάδης (1927-2016) καταγόταν από την κατεχόμενη Κύπρο — το χωριό Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου — και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ».

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αναφέρει τα εξής: Ο εκλιπών ασχολήθηκε κυρίως με το κήρυγμα και το συγγραφικό έργο και υπήρξε τακτικός συντάκτης των περιοδικών «Ο ΣΩΤΗΡ», «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ» και «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ» από την αρχή της κυκλοφορίας τους, ενώ επί σειράν ετών και μέχρι σήμερα ήταν ο Διευθυντής Συντάξεώς τους. Αναδέχθηκε πράγματι «δυνατός εν εργω και λόγω». Θεολόγος βαθύς, αποκαλυπτικός και προφητικός. Εργάστηκε με ενθουσιασμό και ζήλο μεταξύ των φοιτητών στις εκδηλώσεις της «Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως», στον τομέα των Επιστημόνων και στην οργάνωση των Παιδαγωγικών Συνεδρίων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος». 

Συνέγραψε πολλά θεολογικά, δογματικά, ερμηνευτικά και απολογητικά έργα, καθώς και βιβλία με νεανικά και κοινωνικά θέματα. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης πού εκδόθηκε από την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» σε 20 τόμους και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ήταν θερμός πατριώτης με ιδιαίτερη αγάπη προς τη μαρτυρική πατρίδα του, την Κύπρο, και βραβεύθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο «Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους 1955-59». Επίσης, τιμήθηκε για την όλη θεολογική προσφορά του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.


Η εξόδιος Ακολουθία του εψάλη την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων (οδ. Ασκληπιού), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομον, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου. 
Ακόμη παρέστησαν πολλοί κληρικοί, μαθητές του απερχομένου μεγάλου διδασκάλου, πλήθος μαθητών και σπουδαστών του και σύσσωμη η αδελφότης Θεολόγων ¨Ο ΣΩΤΗΡ¨ με όλα τα στελέχη της, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν τον πνευματικό τους διδάσκαλο. 
Επικήδειους λόγους εξεφώνησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, μεταφέροντας και τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ως εκπρόσωπος του μαθητού του απερχομένου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και πολλοί ακόμη εκλεκτοί ομιλητές από την Ρωσία, την γενέτειρά του, Μεγαλόννησο Κύπρο και την αδελφότητα. 
Αιωνία η μνήμη του μακαριστού σπουδαίου και αληθινού Θεολόγου Νικολάου Βασιλειάδη! 

Τα βιβλία του Ν. Βασιλειάδη στις εκδόσεις "Ο Σωτήρ"
Γενικώς τα βιβλία του στο διαδίκτυο



Δεν υπάρχουν σχόλια: