ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς κόλλησε κορωνοϊό ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Τρίκκης; Μήπως του μεταδόθηκε από τη θεία μετάληψη;


Έτσι παρουσίασε και σχολίασε την είδηση το ErgasiaNET, μια ιστοσελίδα αριστερών "συντρόφων":

Μητρόπολη Τρίκκης: Θετικός στον κορονοϊό ο πρωτοσύγκελλός της. Αναζητείται η συγγνώμη «ενώπιον θεού και ανθρώπων»


Θετικός στον covid-19 διαγνώστηκε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας. Ο πρωτοσύγκελος που υπεβλήθη σε τεστ μαζί με τον μητροπολίτη Τρίκκης, Χρυσόστομο, έπειτα από το επιβεβαιωμένο κρούσμα που υπήρξε σε κληρικό της μητρόπολης, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ ο μητροπολίτης Τρίκκης αρνητικός.
Ήδη ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ζήτησε από όλους τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και τις οδηγίες της πολιτείας. 
Στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πήρε στο λαιμό του», πολίτες, καθώς είχε προβεί σε δηλώσεις στις οποίες υποστήριζε με περισσό θράσος ότι «από τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης». 
Όσο για τα επιχειρήματά του; Αποστομωτική ήταν η απάντησή του σε σχετική συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό: «Δεν υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις πάνω σ’ αυτά τα πνευματικά θέματα. Είναι θέμα πίστης. Για εμάς για όσους πιστεύουμε αυτό είναι ποτήριο και γεύση αθανασίας. Και δυστυχώς αυτοί που αντιδρούν τώρα είναι άνθρωποι που δεν έχουν μεταλάβει ποτέ στη ζωή τους».

Σχόλιο ErgasiaNET: Καλό θα ήταν η Μητρόπολη Τρίκκης και ο μητροπολίτης να πληρώσουν και τεστ για τους κατοίκους της περιοχής, αντί των επικοινωνιακών εικόνων και βίντεο που επέτρεψαν να παρθούν από τις απολυμάνσεις των ναών, να ζητήσουν συγγνώμη, ενώπιον «θεού και ανθρώπων», καθώς είναι υπεύθυνοι για τυχόν διασπορά του κορονοϊού.
Και αυτό, επειδή όχι μόνον σιώπησαν αλλά και ενίσχυσαν με την απραξία τους τα κηρύγματα αβελτηρίας του επίσης συνυπεύθυνου πρωτοσύγκελου (που δεν έχει και αυτός καν την ευθιξία να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη).
Επιπλέον, δεν αποτελεί για την ιστοσελίδα πρωτοφανές ως γεγονός πως -ακόμα και τώρα- οι Αρχές δεν έχουν επέμβει για τέτοιου είδους δηλώσεις που συντελούν στη διασπορά του κορονοϊού και την επιβάρυνση της Δημόσιας Υγείας.
Ρητορικό ερώτημα; Άραγε, σε ανάλογες περιπτώσεις, με «πρωταγωνιστές» πολίτες, υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση;


"N": Το δικό μας σχόλιο

Είναι απίστευτο - δηλαδή λυπηρό και τραγικό μαζί - πώς οι συνάνθρωποί μας παρουσιάζουν το συμβάν μέσα από τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις, για να συνθηματολογήσουν ενάντια στην Εκκλησία, που τόσο μισούν... Αναρωτιέται κανείς αν οι ίδιοι πιστεύουν αυτά που γράφουν.
Πώς προεξοφλούν ότι ο αρχιμανδρίτης κόλλησε από τη θεία κοινωνία; Δεν αναρωτιούνται γιατί δεν κόλλησε και ο μητροπολίτης, γιατί δεν έχουν κολλήσει όλοι οι ιερείς και χιλιάδες πιστοί; 
Στατιστικά, ασφαλώς θα κολλήσουν κορωνοϊό και οι ιερείς. Θα κολλήσουν στο σουπερμάρκετ, στο περίπτερο, από κάποιον που περνάει δίπλα τους στο δρόμο κτλ, όπως όλοι μας. Έτσι, για την ιστορία, μπορεί κάποιος να μας πει πόσοι ιερείς έχουν κολλήσει;
Θα έπρεπε (το ξαναγράφω, μήπως δεν το προσέξατε) να έχουν κολλήσει ΟΛΟΙ και πλήθος χριστιανών που κοινώνησε από τότε που άνοιξαν οι εκκλησίες μέχρι σήμερα (ιχνηλατημένα δείγματα, παρακαλώ).
 
Το "επιχείρημα" του π. Αλέξιου, που αναφέρεται εδώ, όντως - κατά τη γνώμη μας - δεν είναι κατάλληλο για το ερώτημα που τίθεται. Απαντά σε ένα άλλο ερώτημα: το πώς γίνεται να ΜΗΝ μεταδίδονται ασθένειες μέσω της θείας κοινωνίας. Στο κρίσιμο ερώτημα, ΑΝ ισχύει ότι δεν μεταδίδονται ασθένειες, απαντά ένα άλλο επιχείρημα: η πραγματικότητα.
Στο ιστολόγιό μας, δόξα τω Θεώ, έχουμε δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα με τοποθέτηση περισσότερων από εκατό γιατρών (και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το 1988, σε ερώτημα περί AIDS) και στατιστική έρευνα, που πιστεύουμε ταπεινά ότι τεκμηριώνει πέραν πάσης αμφισβητήσεως το γεγονός. 
Εντάξει, σύντροφοι, δεν δέχεστε όσα λένε οι παπάδες. Ούτε οι γιατροί όμως; Και όχι ένας και δύο. Ε, τότε, τι θέλετε για να βεβαιωθείτε ή τέλος πάντων να κόψετε αυτό το τροπάρι, που μόνο εντυπώσεις δημιουργεί...
Ευχόμαστε περαστικά στον π. Ανανία και σε ΟΛΟΥΣ τους πάσχοντες αδελφούς μας και, σ' εσάς σύτροφοι (κι εμείς είμαστε "κομμουνιστές εν Χριστώ", όπως είχε πει ο μακαριστός π. Αυγουστίνος Καντιώτης, και είναι τιμή μας), εφιστούμε την προσοχή, αν φυσικά ενδιαφέρεστε για την αλήθεια (τιμώντας έτσι την αριστερή ιδεολογία σας) και όχι για την προπαγάνδα.
Ευχαριστούμε.
Ειλικρινά, με αγάπη Χριστού.

ΥΓ. Αν θέλετε, κάντε μια βόλτα σε κάποια από αυτά, αν δεν τα έχετε ήδη δει:

Δεν υπάρχουν σχόλια: