ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019

Θοδωρής Αθερίδης: ''Δεν άντεξα να ζω έτσι, χωρίς τον Θεό''...
"Ν": Είχαμε βάλει παλαιότερα μια ανάρτηση, όπου έλεγε: «Νομίζω ότι όσοι δεν πιστεύουν έχουν πιαστεί κορόιδα». Όμως δυστυχώς το βίντεο έχει πέσει. Χαιρόμαστε για τις θέσεις αυτές του αγαπημένου ηθοποιού.

Σε συνέντευξή του σε κάποιο περιοδικό για το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όταν τον ρώτησαν να προσδιορίσει τον εαυτό του με έναν μόνο χαρακτηρισμό, απάντησε: "Χριστιανός ορθόδοξος".
Δεν είναι ο μόνος, όπως θα δείτε στο τέλος της ανάρτησης.
Αυτά ας τα προσέχουμε - επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι είναι υγιή. Δεν οδηγούν την κοινωνία, και τη νέα γενιά, στις εξαρτήσεις, στο μαρασμό, τη βία, τη δυστυχία και την αυτοκαταστροφή. Αλλά πνίγονται στον ωκεανό των άλλων, των ανάποδων, που οδηγούν σε όλα αυτά και δυστυχώς προβάλλονται ασύστολα!...
Ευχαριστώ.
 
Δημοφάντης
Προσκυνητής

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του καταξιωμένου ηθοποιού Θοδωρή Αθερίδη που μιλάει για την δύναμη της πίστης, της προσευχής, της συγχώρεσης και για τις σχέσεις του με τους Αγίους και την ΚΝΕ!
Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα που δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "Ορθόδοξη Αλήθεια"...


-Η αθεΐα σήμερα είναι διαδεδομένη όσο ποτέ άλλοτε, ειδικά στον δικό σας καλλιτεχνικό χώρο;
-Υπάρχει μία αθεΐα και ένας αγνωστικισμός – αφού έτσι προτιμούν καλύτερα να το ονομάζουν – εν τούτοις όλοι πριν από την παράσταση κάνουν τον σταυρό τους!
Όταν ταξιδεύον στο αεροπλάνο, κάνουν τον σταυρό τους άθεοι άνθρωποι. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη! Πιστεύω αυτό που έχει πει πνευματικός μου: «Ο άνθρωπος είναι τόσο μόνος του ακόμη και όταν είναι με άλλους ανθρώπους πουεάν δεν είχε τον Θεό θα τρελαινόταν.»
Το πρόβλημα δεν είναι όταν αρνείσαι τον Θεό, επειδή ο Θεός έχει μέριμνα και για όποιον Τον αρνείται. Το πρόβλημα είναι μήπως σε αρνηθεί ο Θεός! Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να αρχίζει για κάποιον το… σκληρό ροκ.

-Ο πλέον αγαπημένος σας Άγιος ποιος είναι;

-Είχα γνωρίσει στο Άγιο Όρος τον Άγιο Παΐσιο και έχω διαβάσει τον βίο και τους λόγους του Αγίου Πορφυρίου που μου ξεκουράζουν την καρδιά όταν τους διαβάζω!
Ο Πορφύριος συμβουλεύει να μην παλεύουμε με το κακό. Ο καλύτερος τρόπος είναι απλώς να σκέφτεσαι το καλό! Όσο παλεύεις το κακό τόσο αυτό έρχεται πιο κοντά σου! Επίσης, αγαπημένος μου είναι και ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα.

-Το μεγαλύτερο δίδαγμα από την διδασκαλία του Χριστού;
-Είναι η εσωτερική επανάσταση της αγάπης! Η έννοια της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθεις εσύ να συγχωρείς και όχι να σε συγχωρέσει ο Θεός!

-Σε εσάς η έννοια της πίστης αποκαλύφθηκε με αφορμή ένα σημαντικό για την ζωή σας γεγονός ή ήταν απόρροια της σχέσης της οικογένεια σας με την Εκκλησία;
-Το δικό μου περιβάλλον θα το χαρακτήριζα ελαφρώς συγκρουσιακό. Και δεν εννοώ με αυτό ότι ήταν νοσηρό. Αλλά ότι ο πατέρας μου ήταν αριστερός και δεν πίστευε ποτέ στον Θεό, ενώ η μητέρα μου πίστευε στον Θεό, πήγαινε συχνά στην εκκλησία και άναβε το καντηλάκι στο σπίτι – χωρίς βέβαια υπερβολές. Σε αυτό το περιβάλλον εγώ εμφάνιζα δύο εαυτούς: ο ένας ήταν ότι μου άρεσε να είμαι απόλυτα ρεαλιστής και, από απ΄την άλλη πλευρά, όλες οι υπαρξιακές – μεταφυσικές ανησυχίες μου συνέκλιναν στο ότι δεν έχει νόημα αυτή η ζωή εάν δεν υπήρχε Θεός. Στην εφηβεία αυτή η σύγκρουση με είχε οδηγήσει ώστε να γίνω μέλος της ΚΝΕ.

Επειδή όμως πίστεψα ότι δεν μπορούσα να «παντρέψω» συγχρόνως δύο πράγματα, τον Θεό και τον ιστορικό υλισμό – μαρξισμό, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμουν, είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω να προσεύχομαι και να μην ασχολούμαι με τον Θεό. Δεν άντεξα όμως να ζω έτσι, χωρίς τον Θεό.


Και:  

Άρης Σερβετάλης: "Διαβάζω το γέροντα Παΐσιο – Εμπιστεύομαι το Θεό" Νίκος Αναδιώτης στο ΟΛΑ: ένα από τα καλύτερα πράγματα που κάνω είναι η εξομολόγηση 
Πώς ο ορθόδοξος Jonathan Jackson παραλαμβάνει το βραβείο Emmy

ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: