ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Άγιος Δημήτριος – Ο προστάτης των Βαλκανίων

 
 Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης στο Βελίκο Τίρνοβο


Radio Bulgaria

Στις 26 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Δημήτριου της Θεσσαλονίκης, του προστάτη των Ελλήνων, Βουλγάρων, Σέρβων. Ο υφηγητής Πάβελ Παβλόφ από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστήμιου Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» λέει ότι, ο Άγιος είναι προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών των Βαλκανίων από την πρώτη χιλιετία. Τιμάται ιδιαίτερα, γιατί στα Βαλκάνια βρίσκονται οι πόλεις, όπου ανέπτυξε τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια βασανίστηκε – Θεσσαλονίκη, Σίρμιο (Σρέμσκα Μιτρόβιτσα) - την πρωτεύουσα της επαρχίας της Παννονία επί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τη δεύτερη χιλιετία είναι γνωστός ακόμα και στη Μικρά Ασία.

Υπάρχει μια λογική στο ημερολόγιο της εκκλησίας που σχετίζεται με τον βίο του Αγίου, ένα συγκεκριμένο γεγονός, η μεταφορά των λείψανων του, η δράση της θαυματουργής του εικόνας. Για τον Άγιο Δημήτριο είναι η μεγάλη γιορτή στα τέλη Οκτωβρίου, όπου στην εκκλησία έρχονται οι χριστιανοί μετά το καλοκαίρι και τις βαριές αγροτικές εργασίες. Οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν στο σπίτι τους για την γιορτή του Αγίου.



Ο υφηγητής Πάνελ Παβλόφ εξηγεί ότι στις τοιχογραφίες, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος εικονίζονται ως πολεμιστές στην πρώτη σειρά των Αγίων - Μαρτύρων δίπλα διπλά. Οι περισσότεροι άγιοι μάρτυρες ειδικά στην περίοδο του 3ου και του 4ου αιώνα είναι στρατιωτικοί και όταν αρνιούνταν να συμμετάσχουν στις ειδωλολατρικές τελετές και δήλωναν τη θρησκεία τους θανατώνονταν. 

Οι ανώνυμοι χριστιανοί, που έδωσαν τη ζωή τους για τη θρησκεία τους τιμούνται την 2α Σεπτεμβρίου στην γιορτή των Χιλίων Μαρτύρων. 
Για τον χριστιανισμό μαρτύρησαν χιλιάδες, αλλά οι Άγιος Δημήτριος και Άγιος Γεώργιος ξεχωρίζουν. Έζησαν και μαρτύρησαν τον 4ο αιώνα, την περίοδο της Αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού, που χαρακτηρίζεται με τις μεγαλύτερες διώξεις χριστιανών. Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώθηκε στη Νικομήδεια και ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γεώργιος Ακροπολίτης και άλλες πηγές του τέλους του 12ου αιώνα και των αρχών του 13ου αιώνα μαρτυρούν ότι, όταν ήρθαν οι Νορμανδοί στα Βαλκάνια προσπάθησαν να ξεριζώσουν την χαρακτηριστική απόδοση τιμών και τις παραδόσεις. Όταν κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη, λήστεψαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αλλά ο Άγιος δεν επέτρεψε να καεί η εικόνα του, η οποία βρέθηκε στο Τίρνοβο. Αυτό βοήθησε στο ξεσηκωμό των αδελφών Ασέν και Πέταρ το 1185, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα του την αποκατάσταση του βουλγαρικού κράτους. 


Μετά την διαφωνία τους με τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, οι αδελφοί Ασέν και Πέταρ κατέφυγαν, προσβεβλημένοι στο Τίρνοβο. Οι αδελφοί θεώρησαν την εμφάνιση της εικόνας σαν ένδειξη ότι ο Άγιος προστατεύει την πόλη και έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Δημήτριου, όπου την τοποθέτησαν. Οι ιστορικοί διαφωνούν για το πώς εμφανίστηκε η εικόνα του Αγίου στην παλαιά μας πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα ο άγιος πήγε μόνος του στο μέρος, όπου τον τιμούσαν περισσότερο. 

Η εικ. από εδώ, όπου αφήγηση σύγχρονης μυροβλυσίας του αγίου

Μετάφραση: Πένκα Βέλεβα
Φωτογραφίες: αρχείο 


Η Πόλη του Αγίου Δημητρίου στη Σερβία (Σρέμσκα Μιτροβίτσα, το αρχαίο Σίρμιο)


Απόσπασμα από εκτενές λήμμα στη Βικιπαίδεια

Στα Σερβικά η πόλη είναι γνωστή ως Сремска Митровица ή Sremska Mitrovica, στα Ρουθηνικά ως Сримска Митровица, στα Κροατικά ως Srijemska Mitrovica, στα Ουγγρικά ως Szávaszentdemeter ή Mitrovica, στα Γερμανικά ως Syrmisch Mitrowitz, στα Λατινικά ως Sirmium και στα Τουρκικά ως Dimitrofça.
"Σρέμσκα Μιτρόβιτσα" σημαίνει "Μιτρόβιτσα του Σρεμ" (υπάρχουν επίσης η Μιτρόβιτσα του Κοσόβου και η Μιτρόβιτσα του Μάτσβα), ενώ το "Μιτρόβιτσα" προέρχεται από το "Αγιος Δημήτριος".
Το όνομα της πόλης επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν Σίρμιο. Αρχίζοντας το 1180 το όνομα άλλαξε από "Civitas Sancti Demetrii" (Πόλη του Αγίου Δημητρίου) σε "Ντιμιτρόβιτσα", "Μιτρόβιτσα" και τελικά στη σημερινή μορφή - "Σρέμσκα Μιτρόβιτσα".

Δείτε επίσης:

Η τιμή του αγίου Δημητρίου μεταξύ των Σλάβων  
Προσευχή προς τον άγιο Δημήτριο για τη Μακεδονία και για ολόκληρη τη Βαλκανική
Δέκα βίντεο για τη ζωή του αγίου Δημητρίου
Αφιέρωμα στον άγιο Δημήτριο!...

"Απ' του άη Δημήτρη ώς του άη Γιώργη" στη ζωή και την ψυχή του λαού μας

Το Ψυχοσάββατο & η Μεγάλη Εβδομάδα του αγίου Δημητρίου 

Είναι μυροβλύτης ή όχι ο άγιος Δημήτριος; - Ποιος είναι ο πολεμιστής που χτυπάει ο άγιος στην Εικόνα του;
Θαύματα του αγίου Δημητρίου στους μουσουλμάνους (& εδώ)
Όταν ο άγιος Δημήτριος διαφώνησε... με το Χριστό!
Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου
Saint Demetrios the Great Martyr of Thessalonik
To εγκώμιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: