ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Άγιο Φως: θαύμα ή ανάβει με τον αναπτήρα;



Ντόρος προκλήθηκε και προκαλείται αυτές τις μέρες με το αγαπημένο θέμα - ένα από τα πολλά - ορισμένων για την προπασχάλια περίοδο, το θέμα του Αγίου Φωτός.
Αναδημοσιεύουμε το απόσπασμα (από εδώ - υπάρχει και διαφημιστικό βίντεο):

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του Έλληνα ερευνητή Δημήτρη Αλικάκου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εκκρεμές. Στο βιβλίο με τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», ο ερευνητής καταρρίπτει όπως σημειώνει, βασισμένος σε μαρτυρίες ανθρώπων που εμπλέκονται πιο άμεσα απ’ όλους, το ετήσιο «θαύμα» του Αγίου Φωτός.
Από τον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρο και τον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, μια από τις σημαντικότερες μορφές της αγιοταφίτικης αδελφότητας, έως τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και τον πρώην αρχιεπίσκοπο Ασκάλωνος.
Σε συνομιλία του ερευνητή με τον αρχιεπίσκοπο Αρίσταρχο, ο ιεράρχης εμμέσως παραδέχεται ότι δεν συμβαίνει θαύμα:
« - Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για “θαύμα”.
- Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε. – Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.
 – Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το “θαυμάζω”. Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;
- Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αναγκαστικά, η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη λεγόμενη «απαγορευμένη»: “Και αφού δεν είναι θαύμα, τότε πώς ανάβει το Άγιο Φως;”»
Σε άλλο σημείο ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου, Ισίδωρος, φέρεται να παραδέχεται πως ο ίδιος ανάβει το φως στο καντήλι.
«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο…» «Εγώ το ανάβω…» «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;»…

Το δικό μας απλό σχόλιο:

Μετά από τόσες μαρτυρίες, και παλιές και σημερινές (έχω και μια σπουδαία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, που πήγε χωρίς να πιστεύει και πίστεψε όταν είδε τα φωτεινά φαινόμενα μέσα στο ναό της Αναστάσεως), είναι αδύνατον να δεχθούμε ότι ο Άγιο Φως ανάβει με αναπτήρα ή πολύ περισσότερο ότι η Εκκλησία διαπράττει απάτη.
Αρκούμαστε να παραπέμψουμε στο βιβλίο του Χάρη Σκαρλακίδη, που ασφαλώς πρέπει να διαβάσει κάθε αληθινός ερευνητής. Ιδού και βίντεο του ίδιου. Ενότητα στο ιστολόγιό μας εδώ.
Για τα λοιπά, τα συμπεράσματα ας είναι δικά σας.
Καλή ανάσταση!...

Συμπλήρωμα
 
Η άμεση γνώση του Θεού από τους ανθρώπους   

Δεν υπάρχουν σχόλια: