ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Οι ευθύνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το τρομοκρατικό χτύπημα και το μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας (Ιούλιος 2016)...


Φωτο από το Διαδίκτυο

Διαβάζουμε στην εκκλησιαστική ειδησεογραφία ότι ορθόδοξοι ιεράρχες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το τρομοκρατικό χτύπημα που αιματοκύλησε τη Νίκαια της Γαλλίας τη νύχτα της 14 Ιουλίου 2016, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την απελευθέρωση της Βαστίλης. Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωσε:
Η βαρβαρότητα δεν γνωρίζει σύνορα, δεν έχει όνομα και χτύπησε ξανά τη Γαλλία. Η πόλη της Νίκαιας δέχτηκε χθες, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ένα άνανδρο και αδικαιολόγητο τρομοκρατικό χτύπημα, με θύματα άνδρες και γυναικόπαιδα όλων των ηλικιών. Τα μέλη της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, και χαιρετίζουμε τη δέσμευση των Γαλλικών αρχών για την επιβολή του νόμου και για την παροχή υποστήριξης στους πολίτες της χώρας. Προσευχόμαστε για τους τραυματίες και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, την αδελφική αγάπη και την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων (από εδώ).
Παρόμοια, όπως ήταν φυσικό, τοποθετήθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, (ίσως και άλλοι που μου διαφεύγουν), ενώ κατέθεσε τη μαρτυρία του και ο π. Μιχάλης Σεληνιωτάκης, ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νίκαια τα τελευταία 30 χρόνια (ακούστε το βίντεο).


Όλα αυτά ορθά και επιβεβλημένα. Όμως μέσα μου, ίσως επειδή είμαι ένας κρυφός φρενοβλαβής, διαισθάνομαι ότι κάτι λείπει.
Λείπει η προσπάθεια που νομίζω πως θα έπρεπε να κάνει, χρόνια τώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία να μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού στον όντως φίλο γαλλικό λαό. Λείπει μια οργανωμένη, συντονισμένη και "με όλα τα μέσα" ιεραποστολή, που θα έσωζε ίσως στην αιωνιότητα το γαλλικό λαό από το να βρεθεί σ' αυτή την κατάσταση: να παγιδευτεί στον αθεϊσμό, να εκθρέψει το Ισλάμ, να δώσει αφορμή στους τζιχαντιστές, να αιφνιδιαστεί, να μην ξέρει τώρα πώς ν' αντιδράσει. Όχι μόνο τώρα, αλλά και στα προηγούμενα χτυπήματα που δέχτηκε.
Λείπει μια νέα "προς Γαλάτας".
Ο γαλλικός λαός μοιάζει παρατημένος από εμάς στο έλεος των αθεϊστών, των μασόνων, των σύγχρονων αποικιοκρατών. Όχι μόνο ο γαλλικός λαός, αλλά όλοι οι λαοί της Δύσης (κάποτε ορθόδοξοι, με πλήθος αγίων, που τώρα τους αγνοούν ή δεν τους καταλαβαίνουν) και όλου του κόσμου.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κάνει ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο, εκτός από όταν βρίσκονται κάποιοι φιλότιμοι χριστιανοί. Όμως θεσμικά και κεντρικά σχεδιασμένα (παρότι έχει τόσες ευκαιρίες, αλλά και δυνατότητες, με την έντονη παρουσία ορθόδοξων χριστιανών στο δυτικό κόσμο) δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Εκτός αν γίνεται κάτι, αλλά δεν το ξέρω, απομονωμένος καθώς είμαι σε μια γωνιά του κόσμου...
Η ευθύνη, κατά τη γνώμη μας, βαραίνει πρώτα τη θεσμική Εκκλησία (όλα τα πατριαρχεία, τις αρχιεπισκοπές, τις μητροπόλεις, τις ενορίες και τα μοναστήρια που έχουν παρουσία στη Γαλλία και γενικά στη Δύση, στο βαθμό που δεν κάνουν τίποτε - διότι κάποιοι λίγοι φιλότιμοι κάτι κάνουν) και αμέσως μετά όλους εμάς, που μπορούμε να κάνουμε κάτι, έστω και μόνο μέσω Διαδικτύου ή Facebook.
Ποτέ δεν είναι αργά. Αλλά είναι αργά για όλους εκείνους που δεν σώθηκαν επειδή εγώ δεν έκανα - εμείς δεν κάναμε - τίποτα. Ας αρχίσουμε τώρα, κάνοντας το σταυρό μας, με προσευχή, νηστεία, καθοδήγηση από τον πνευματικό μας, πνευματικό και πρακτικό αγώνα, όπως μπορούμε.


Ορθόδοξοι άγιοι της Γαλλίας (από εδώ)

Αν σου γεννήθηκε η διάθεση να βοηθήσεις στην αλλαγή του κόσμου, αδελφέ / αδελφή μου, μπορείς κατ' αρχάς να αναζητήσεις γαλλόφωνα άρθρα στην ενότητα Ετέραις γλώσσαις του ιστολογίου μας. Εδώ π.χ. είναι ένα από αυτά (για την αγιογράφηση της Θεοτόκου), με αρκετά links προς άλλα άρθρα, στο τέλος της ανάρτησης: Le rôle de la matière dans l'iconographie et les arts liturgiques.
Ορθόδοξα άρθρα στα γαλλικά στο ιστολόγιό μας Orthodox Christian Initiative for Africa:
Eglise Orthodoxe
Héritage orthodoxe
Φυσικά μπορεί να είναι χρήσιμα και άρθρα στα αγγλικά.

Γαλλόφωνοι ορθόδοξοι ιστότοποι (όπου θα βρείτε links και για άλλους):

Pages Orthodoxes La Transfiguration (en Français)
Saint Materne
Orientation Orthodoxe Dogmatique Elaborée
JOURNAL D'UN CHRETIEN ORTHODOXE ORDINAIRE
MONASTERE DE LA TRANSFIGURATION

Άφθονα γαλλόφωνα ορθόδοξα άρθρα και βίντεο θα βρείτε και στις ιστοσελίδες του αδελφού μας μοναχού Άβελ, που αξίζει να εξερευνήσετε.
Όλα αυτά είναι ίσως μια αρχή. Με τη βοήθεια του Θεού και όλων των αγίων, και ιδιαίτερα των αγίων του γαλλόφωνου κόσμου, ίσως σωθεί έστω μια ψυχή... ή όλη η Ευρώπη. Στο όνομα του Χριστού, ας έχουμε θάρρος και ας αρχίσουμε!...


Οι άγιοι & φιλάνθρωποι μάρτυρες του Παρισιού που θανατώθηκαν από τους Ναζί. Δες γι' αυτούς εδώ και εδώ.
Η νόσος του δυτικού ανθρώπου και η θεραπεία της
 
Υ.Γ. Ορθόδοξοι χριστιανοί μεταξύ των θυμάτων


Διαβάζουμε στο blog της ΟΟΔΕ:
Αιωνία η μνήμη του Ορθόδοξου Αναγνώστη Ιγκορ, ένα απο τα θύματα της επίθεσης στην Νίκαια. Πατέρας τριών παιδιών. Υπάρχουν πληροφορίες απο το πρακτορείο Interfax πως τα θυματα που είναι Ορθόδοξοι είναι περίπου 20. Απο τον Καθεδρικό του Αγ. Νικόλα. Κυριε ελέησον , για όλα τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης... [δείτε: interfax-religion.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια: