ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πανηγύρι στην Παναγία την Σαϊντανάγια στη Συρία παρά τους εχθρούς (8 Σεπτεμβρίου 2014)


Πορφύρης Δ. / Σταφυλά Π.
freepen.gr

To Γεννέθλιο της Θεοτόκου γιόρτασε πανηγυρικά ο ελληνόρθόδοξος χριστιανισμός σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και πλέον θαυματουργικά θεομητορικά προσκυνήματα στην Παναγία τη Σαϊντανάγια ("Η Κυρία μας" αφού σαΐντα σημαίνει Κυρία και νάγια η δική μας) στα άγια χώματα της Συρίας.

 

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες ξεκίνησε η μακρόσυρτη πομπή, "τα χριστιανικά παναθήναια", η περιφορά (λιτάνευση) της θαυματουργής εικόνας που τιμάται στην γέννηση της μικροκόρης που έγινε η Μάνα του Χριστού. 

Στην κεφαλή της πομπής προίστατο ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος Δαμασκού και βικάριος του Πατριαρχείου Αντιοχείας Λουκάς-Khoury που ακολουθούσε την εικόνα που προπορευόταν διακοσμημένη με άνθη από την αιματοβαμμένη συριακή γη. Την εικόνα έφεραν τιμητικά εκ περιτροπής μοναχοί, μοναχές, ιερείς και πιστοί.

 

Στην λιτανεία συμμετείχε πλήθος κόσμου, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που τόσα έχουν να διηγηθούν για την θαυματουργική θεομητορική προστασία.

 

Το πλήθος συμμετείχε στην περιφορά της εικόνας στους δρόμους και στα σοκάκια της ομώνυμης γραφικής πόλης και οι ευχές όλων ήταν να θριαμβεύσει η ειρήνη και το δίκιο στη μαρτυρική Συρία.


 

Με ιδιαίτερο ζήλο οι κόρες του ορφανοτροφείου της μονής έδωσαν ένα ηχηρό και εντυπωσιακό παρόν.
Οι ψαλμωδίες και οι ύμνοι, αν και πιο τρυφεροί, σκέπασαν έστω και πρόσκαιρα τις πολεμικές ιαχές Αλλάχου Ακμπάρ.Η Μονή της Παναγίας οικοδομήθηκε τον 6ο αι. ύστερα από αίτημα της ίδιας και σε τοποθεσία που υπέδειξε στον Ιουστιανιανό, που ενώ ήταν σε εκστρατεία αναζητούσε νερό.

 

Aκολούθησε ένα ελάφι κι αυτό έφτασε σε μια πηγή και μεταμορφώθηκε στην αγέρωχη Θεοτόκο, όπως εξιστορεί η παράδοση. [Λεπτομέρειες εδώ].ΥΓ. οι πληροφορίες του εορτασμού και το υλικό προέρχεται από τοπικά μέσα.
dimpenews

Διαβάστε επίσης:

Σε ισλαμιστική πολιορκία η μεγαλύτερη Ελληνορθόδοξη πόλη της Συρίας

Ο Συριακός μοναχισμός και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: