ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ισλαμιστική πολιορκία η μεγαλύτερη Ελληνορθόδοξη πόλη της Συρίας


Σε συναγερμό οι κάτοικοι της ελληνορθόδοξης πόλης Mhardeh, η οποία έχει περικυκλωθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες. Μαζί με την γειτονική Suqailabiyeh, αποτελούν τις πολυπληθέστερες ελληνορθόδοξες περιοχές της Συρίας με περίπου 80.000 κατοίκους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χριστιανούς ρωμιούς. Εκτιμάται ότι σήμερα παραμένουν στην πολιορκούμενη Mardeh περίπου 20.000 ελληνορθόδοξοι. 


["Ν": Ελληνορθόδοξοι ονομάζονται οι κανονικοί ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας (ανεξάρτητα από την καταγωγή τους), σε αντίθεση με τους Συροϊακωβίτες, δηλ. τους μονοφυσίτες της Συρίας, που αυτοαποκαλούνται "Συρορθόδοξοι". Το ιστολόγιό μας δεν υιοθετεί αυτή την ορολογία, αλλά προτιμά να μιλάει για Ορθόδοξους Χριστιανούς και Συροϊακωβίτες].Δ. Πορφύρης / Π. Σταφυλά
Ολυμπία, Λόγια του αέρα


Οι πληροφορίες που φθάνουν από τους κατοίκους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Όλος ο πληθυσμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και οι άνδρες έχουν πάρει τα όπλα και έχουν οργανώσει μονάδες πολιτοφυλακής στο πλαίσιο των εθελοντικών σωμάτων εθνικής άμυνας της Συρίας. Πρόσφατα οι ισλαμιστές έσπασαν τα σημεία ελέγχου και τα οδοφράγματα στις γραμμές άμυνας των χριστιανών. Επίσης κατέστραψαν την κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού της περιοχής αφήνοντας στο σκοτάδι τους κατοίκους.
Το σχέδιο πολιορκίας της πόλης έχει μπεί σε τροχιά από τους ισλαμιστές τρομοκράτες εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Συνεχόμενες ρίψεις ρουκετών και όλμων πυροβολικού. Σήμερα Σάββατο, τρομοκράτης πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 ανθρώπους πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του.
Την Πέμπτη σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου η 11 χρονη Shaza Bita.
Ο κίνδυνος της άμεσης αντιπαράθεσης με τους τζιχαντιστές είναι πλέον ορατός και οι χριστιανοί πιστεύουν ότι θα επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα της Μοσούλης, μια θρησκευτική γενοκτονία. Τόσο ο ελληνορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Λούκας Αλ Κούρι όσο και ο υπόλοιπος κλήρος της πόλης εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τον αφανισμό των χριστιανών στην Μardeh αλλά και στη γειτονική Suqalbiyeh.

Η Telegraph δημοσιεύει σήμερα την τηλεφωνική ενημέρωση που έλαβε από κάτοικο της πόλης:

Μας βομβαρδίζουν μέρα και νύχτα. Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος αλλά και αυτός είναι πολύ επικίνδυνος. Μας έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές εκτός από αυτόν τον δρόμο. Όμως είναι πολύ επικίνδυνο να φτάσουμε εκεί γιατί η Αλ Νούσρα έχει μια βάση της σε 500 μέτρα απόσταση και από εκεί μας χτυπάνε. Δεν έχουμε ηλεκτρικό εδώ και 14 ημέρες. Ζούμε με τις προμήθειες που έχουμε σε λαχανικά, το κρέας δε διατηρείται χωρίς ψυγείο. Κανένας μας δεν κοιμάται. Μένουμε ξάγρυπνοι όλοι για να φυλάμε την πόλη. Εμείς και τα παιδιά μας. Τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούν. Όλη την εβδομάδα μας βαρούσαν αλύπητα. Είχαμε πάνω από 64 ρίψεις ρουκετών σε μιά μόνο νύχτα. Ρωτάω την δυτική κοινή γνώμη. Αν η Αλ Νούσρα μας πάρει ποιές θα είναι οι τιμωρίες που θα υποστούμε; Πιστεύετε ότι θα επιβιώσουμε;
Σε ανακοίνωσή της σε τζιχαντιστικό site, η Jahbad al Nosra, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία που τελεί υπό την καθοδήγηση του Αλ Ζαχαρουί, ενημερώνει ότι η ομάδα έχει επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην συγκεκριμένη χριστιανική πόλη.
 


Οι κάτοικοι εκπέμπουν το μήνυμα ότι θα πολεμήσουν έως θανάτου καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι ιερείς προσπαθούν να εμψυχώσουν τους κατοίκους που συρρέουν στις εκκλησίες ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει.


Δες και:
Μνήμη των αγίων μαρτύρων του Αυγούστου 2013 στη Συρία
Σταύρωση για τους χριστιανούς της Ανατολής
Σοκαριστικές οι διώξεις των χριστιανών από μουσουλμάνους ανά τον κόσμο
Ο πρώιμος ισλαμικός επεκτατισμός
Η άποψη του Ισλάμ για τους Λαούς της Βίβλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: