ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Άγιος Μωυσής ο Ούγγρος, ο ελεύθερος σκλάβος, που αρνήθηκε να γίνει σεξουαλικός σκλάβος...


Η εικόνα του αγίου από εδώ
Ο άγιος Μωυσής ο Ούγγρος ήταν στρατιώτης του αγίου Ρώσου πρίγκιπα  Μπόρις, που δολοφονήθηκε το 1015 μ.Χ. από τον αδελφό του Σβιατοπόλκο. Πρόκειται για την πρώτη γενιά Ρώσων ορθόδοξων χριστιανών.
Ο άγιος Μωυσής, που ήταν άντρας εξαιρετικής σωματικής ομορφιάς, μετά από διάφορες περιπέτειες αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε σκλάβος μακριά από την πατρίδα του, σε μια νέα και όμορφη αρχόντισσα που προσπάθησε να τον εξαναγκάσει να έχει ερωτικές σχέσεις μαζί της.
Ο άγιος, που ακόμη και ως δούλος ζούσε μια ασκητική πνευματική ζωή, αρνήθηκε σταθερά, ακόμη και στις πιέσεις της να γίνει σύζυγός της, και προτίμησε να υποστεί μακροχρόνια βασανιστήρια παρά να προδώσει τις ηθικές αρχές του. Σ' αυτή την κατάσταση, έφυγε από την επίγεια ζωή το 1043 μ.Χ.
Το σώμα του ενταφιάστηκε στο σπουδαίο μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου και έχει λάβει από το Θεό το χάρισμα να βοηθάει τους ανθρώπους στον αγώνα τους κατά των σαρκικών παθών. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, μαζί με την αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή και άλλους αγίους.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συγκλονιστική, κατά τη γνώμη μου, βιογραφία του, εδώ.
Και αγγλικά εδώ.

Δείτε επίσης:

 
Οι αγίες Θωμαΐδες, αγίες κατά των σαρκικών παθών


Κάποτε φίλος, άλλων πεποιθήσεων, ειρωνευόταν το ότι υπάρχει αγία "κατά των σαρκικών παθών", γιατί προφανώς, κατά τη γνώμη του, η σεξουαλική ασυδοσία δεν αποτελεί πάθος (=εξάρτηση), αλλά χαρά. Σ' αυτόν και τους ομοίους, αφιερώνω τα:
Παπάδες και πόρνες - ή: ιερείς και εργαζόμενοι στο σεξ
Σεξ στην εφηβεία - Η πορνοποίηση μιας γενιάς

Πάμε παρακάτω:
 
Σβιάτ Ιβάν Ρούσκι (άγιος Ιωάννης ο Ρώσος). Ήταν ελεύθερος μέσα στη σκλαβιά του!
Χριστιανισμός & δουλεία (και συμπλήρωμα εδώ)

Ορθόδοξη Καρπαθορωσία

Επίσης, στις 28 Ιουλίου:

 
Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, μια από τις μεγαλύτερες αγίες διδασκάλισσες και πνευματικές μητέρες της ανθρωπότητας, όλων των θρησκειών και των λαών.
 
Γνωρίστε την, με ένα κλικ αγάπης εδώ.

Και άλλοι άγιοι στις 27 (με τον άγιο Παντελεήμονα) και τις 28 του Ιούλη.
Ας έχουμε την ευχή τους, καθώς και όλος ο κόσμος, πιστοί και "άπιστοι"...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ ευχαριστούμε για το αρθρο..Τις πρεσβείες του Οσίου να έχουμε...Μια παρατηρηση μόνο...στο λινκ με το βίο του Αγιου Μωυσή του Ούγγρου που παραθέτεις, αναφέρει πως η μνήμη του γιορτάζεται 26 Ιουνίου και όχι 26 Ιουλίου..Και στο Πατερικό της Λαύρας του Κιέβου (το γνωστό βιβλίο απ όπου νομίζω είναι και το λινκ) η μνήμη του αναφέρεται στις 26/6...Ευχαριστώ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση.
Στο τέλος του pdf με τη βιογραφία του αγίου λέει ότι κοιμήθηκε 26 Ιουνίου, αλλά στην αρχή γράφει ότι η μνήμη του τιμάται 26 Ιουλίου.
Στην αγγλική βικιπαίδεια γράφει ότι ο άγιος κοιμήθηκε 26 Ιουλίου (http://en.wikipedia.org/wiki/Moses_the_Hungarian).
Το ίδιο (ότι γιορτάζει 26 Ιουλίου) γράφει και ο Πιπεράκις στο "Πανάγιον", αλλά και το αγγλικό βιογραφικό στο οποίο παραπέμπουμε. Το ίδιο γράφει και η OCA, εδώ:
http://oca.org/saints/lives/2014/07/26.
Οπότε, πιο πιθανό να έχει γίνει λάθος όπου αναφέρεται Ιούνιος...
Ευχαριστώ και πάλι. Ο άγιος να σας προστατεύει.