ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΚΟΡΑΖΝΤ


 
 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Matej (Matthias) Pavlik και γεννήθηκε στις 26 Μάιου στην Hruba-Vrbka-Mopabia (τότε επαρχία της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας). Μεγάλωσε σε καθολικό περιβάλλον, αποφοίτησε την καθολική Θεολογική σχολή του Όλομουτς και έγινε Ιερέας. Όμως από τα φοιτητικά του χρόνια είχε ενδιαφερθεί ιδιαιτέρα για τους Αγ. Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι εκχριστιάνισαν τους Μοραβούς, και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο όταν ιδρύθηκε η Τσεχοσλοβακία έγινε ορθόδοξος και χειροτονήθηκε επίσκοπος Μοράβιας και Σιλετζίας από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 24 Σεπτεμβρίου 1921, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι. Έλαβε το όνομα Γκόραζντ εις ανάμνηση του πρώτου επισκόπου Μοράβιας και διαδόχου του Αγ. Μεθοδίου (885). Ίδρυσε πολλές ενορίες και έχτισε 2 παρεκκλήσια και 11 εκκλησίες στη Βοημία όπου η ορθοδοξία ήταν λιγότερο γνωστή. Δηλαδή ξαναΐδρυσε την ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας όπου είχε ιδρύσει ο Άγιος Μεθόδιος 11 αιώνες πριν.

Μετά την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τους Ναζί το 1938 η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στο Βερολίνο. Στις 27 Μάιου 1942, ο SS –Obergruppen Fuhrer Reinhard Heydrich, ο θεωρούμενος διάδοχος του Χίτλερ, ο επονομαζόμενος 
δήμιος της Πράγας, δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό του από δύο Τσέχους , τον Karla Kubis και τον Joseph Gabaeik, σε μία στροφή της οδού Karla Boromejkeho της Πράγας κοντά στον ορθόδοξο Καθεδρικό Νεό Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην κρύπτη της οποίας κρύφτηκαν.


 
Τα αντίποινα των Γερμανών ήταν σκληρά. Την ίδια ημέρα εκτέλεσαν στο Βερολίνο 152 εβραίους προσφέροντας υψηλή αμοιβή σ’ όποιον βοηθούσε να βρεθούν οι δολοφόνοι. Στις 18 Ιουνίου οι δύο αντιστασιακοί ήρωες συνελήφθησαν ύστερα από προδοσία. Ο επίσκοπος Γκόραζντ κατάλαβε τι θ’ ακολουθήσει για την Ορθόδοξη Εκκλησία, γι’ αυτό παίρνει απάνω του την ευθύνη για την κάλυψη των δύο αντιστασιακών, απευθύνοντας μια επιστολή στις ναζιστικές αρχές και παραδιδόμενος στην Πράγα στις 27 Ιουνίου 1942. Εκτελέστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Ιερέα του Καθεδρικού Ναού. Ωστόσο η θυσία του δε μπόρεσε ν’ αποτρέψει την εκτέλεση άλλων 256 ιερέων και το κλείσιμο όλων των ορθόδοξων ναών ή την εξαφάνιση από προσώπου γης του χωριού Lidice όπου είχε κάποιες σχέσεις με τους Gabeik και Kubis.
Στις 4 Μάιου 1961 η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο Νεομάρτυρα, ενώ στις 24 Αυγούστου 1987 ανακηρύχτηκε Άγιος στον Καθεδρικό Ναό Άγιος Γκοραζντ του Όλομουτς της γενέτειράς του Μοραβίας. Η μνήμη του τιμάται από τη Σερβική και Τσεχική ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Σεπτεμβρίου.

2 σχόλια:

Eriugena είπε...

Αν και διαφωνώ με την κοσμοαντίληψή σας, σεβόμενος ωστόσο την εκκλησία, θα ήθελα να "μας" ενημερώσετε συνολικά για τις διώξεις των χριστιανών, όχι μόνο των ορθοδόξων, απο τον ναζισμό και τον λενινισμό σταλινισμό..όχι μόνον τις μαρτυρικές των προσώπων, αλλά και τις μαζικές διώξεις..Αν θέλετε θα μπορούσα να αναδημοσιεύσω ενα τέτοιο συνολικό άρθρο, για να ανοίξει και ο διάλογος ανάμεσα στα "στρατόπεδα", απο εκείνους τουλάχιστον που σέβονται την ελευθερία της πίστης..
Ευχαριστώ για την ανοχή σας

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ.
Ασφαλώς έχετε δει τα άρθρα που έχουμε ανεβάσει για το διωγμό ορθόδοξων χριστιανών στη Ρωσία και τη Ρουμανία (στην ενότητά μας "Σύγχρονοι Μάρτυρες"). Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι ορθόδοξοι, αφού οι λαοί αυτοί παραδοσιακά είναι ορθόδοξοι.
Αν βρω σχετικά άρθρα για το θέμα σας (γιατί πρόκειται για αναδημοσιεύσεις, όπως βλέπετε) ή και στοιχεία, για να συντάξω ένα άρθρο, πρώτα ο Θεός, θα τα ανεβάσω.
Για το παγανιστικό υπόβαθρο του ναζισμού ίσως σας ενδιαφέρει αυτό το άρθρο: http://www.apologitis.com/gr/ancient/nazi_pagan.htm.