ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Δεκαπενταύγουστος και φέτος!... Ημέρα πρώτη!


Εικ.: Η μυροβλύτισσα εικόνα της Παναγίας από τη Χαβάη (δες εδώ). Είναι αντίγραφο της μυροβλύτισσας εικόνας του ορθόδοξου νεομάρτυρα από τη Χιλή Χοσέ Μουνιόθ-Κορτέζ, για τον οποίο δες εδώ.

Μπήκε ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγιάς!... Μια χαρούμενη περίοδος του χρόνου, παρά τον καύσωνα και παρά την οικονομική κρίση. Και είναι χαρούμενη, γιατί έχει το Δεκαπεντεύγουστο, με μια μικρή εύκολη νηστεία και με τις Παρακλήσεις προς την Παναγία, κάθε βράδυ κατά τις 7.00΄, που γεμίζουν τα βράδια μας με άρωμα: άρωμα λιβανιού και γιασεμιού, άρωμα πατροπαράδοτης ομορφιάς και γαλήνης και σύσφιξης των σχέσεων (όλοι μαζί στην εκκλησία και μερικές όμορφες κουβέντες πριν φύγουμε), άρωμα Παναγίας και Χριστού.

Κάνε λοιπόν, αν θέλεις, φίλη και φίλε, ένα δώρο στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου: νήστεψε αυτό το Δεκαπενταύγουστο και, όσο μπορείς (όταν δεν εργάζεσαι), πήγαινε στην Παράκληση της Παναγίας (έχουμε και σπουδαίες ιστορικές εκκλησιές Της, αλλά και πανέμορφα ξωκλήσια παντού). Και προσπάθησε να κοινωνήσεις έστω μια φορά (π.χ. την ημέρα της Παναγίας ή και νωρίτερα, του Σωτήρα Χριστού)… Θέλεις και να εξομολογηθείς; Ακόμα καλύτερα – ευκαιρία είναι, άγιες μέρες!...

Κι αν θέλεις, μπορείς να εκτυπώσεις από το Ίντερνετ την Παράκληση (είναι η λεγόμενη «μικρή» και η «μεγάλη» παράκληση, που ουσιαστικά έχουν το ίδιο μήκος και ψάλλονται στις εκκλησιές μας εναλλάξ) ή, ακόμα καλύτερα, πήγαινε στο βιβλιοπωλείο και πάρε το βιβλιαράκι με την Παράκληση αν ρίξεις μια ματιά ή και να το κρατάς στην εκκλησία, να βλέπεις τι λένε ο παπάς και ο ψάλτης.

Καλό μήνα της Παναγιάς λοιπόν, και στη μέρα της Παναγίας με το καλό… Ας έχουμε τις πρεσβείες Της, κι όλος ο κόσμος.
Τη φράση "ημέρα πρώτη" στον τίτλο την πήραμε από εδώ.

Καλό μήνα της Παναγιάς! - Και η Μικρή Παράκληση προς την Παναγία
Η Μεγάλη Παράκληση προς την Παναγία, που έγραψε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρις
Βιογραφία της Παναγίας
Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας ανά τους αιώνες
Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας (μεγάλο αφιέρωμα)


"Ανέκδοτα" με την Παναγία
Παναγία των Ελλήνων
Ορθόδοξες Παναγίες απ' όλο τον κόσμο

Παναγία (ενότητα στο blog μας) 

Για τη νηστεία του δεκαπενταύγουστο διαβάζουμε εδώ, και γενικά για τη νηστεία, στην ανάρτησή μας Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά.
Από πέρυσι:
Πνευματική εμπειρία σ' ένα σουβλατζίδικο!

Και:


Άλλοι άγιοι τις πρώτες 2 μέρες του Αυγούστου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: