ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

«Με αποκαλούσαν Πατέρα Έμπολα» - Ο θανατηφόρος ιός στη Σιέρα Λεόνε & ο π. Θέμις.


Μια συνέντευξη γροθιά στο στομάχι: ο ροκ σταρ που έγινε Ορθόδοξος ιερέας δηλώνει συγκλονισμένος από την κρίση του ιού Έμπολα! 

Φωτο από εδώ

Αγιορείτικο Βήμα, Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του κοντά στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε, η οποία διευθύνεται από τον πρώην ροκ σταρ, και τώρα ελληνορθόδοξο ιερέα, πατέρα Themi Adams.
Ο π. Themi ήταν κάποτε μέλος μιας αυστραλιανής ροκ μπάντας [& άθεος] και, αφού μοιράστηκε τη σκηνή με τους Rolling Stones και τους Beatles, μετά από μια δραματική μετατροπή, έγινε ιεραπόστολος στη Δυτική Αφρική και τώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του - τον Έμπολα - που σαρώνει τη χώρα προκαλώντας πανικό, θάνατο και καταστροφή.
Ο Πρόεδρος της χώρας Ernest Bai Koroma, έχει δηλώσει πως η δημόσια υγεία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής: «Έχουμε σε καραντίνα αρρώστους στο σπίτι και οι αρχές διεξάγουν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι για τους υπολοίπους που μπορεί να έχουν εκτεθεί, καθώς η χώρα παλεύει με τις οικογένειες που αντιστέκονται στην θεραπεία σε κέντρα απομόνωσης. Μερικοί έχουν κρατήσει τους αγαπημένους στο σπίτι, λόγω των υψηλών ποσοστών θανάτου σε κλινικές όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με Έμπολα σε καραντίνα» δήλωσε στο BBC.


Ο Έμπολα μέχρι τώρα θεωρείται υπέυθυνος για 729 θανάτους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αυτό το έτος, και δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης, ιδίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Επίσης, έχει φτάσει στη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, το Λάγος, όπου οι αρχές, ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ένας άνθρωπος είχε πεθάνει από τον ιό.
Και τώρα το Freetown της Σιέρα Λεόνε είναι σε πλήρη απομόνωση. Ο πατέρας Themi Adams λέει ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις αυτής της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της νόσου τόσο γρήγορα κοντά στην περιοχή και με τόσο αντίκτυπο στους ανθρώπους του.
Είπε ότι πρόσφατα είχε διεξάγει την Προληπτική Υγιεινή Εκπαίδευση, στην ιεραποστολή που ηγείται και η οποία έχει τρεις μεγάλες ενώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Freetown που εξυπηρετούν πάνω από 2000 παιδιά, νέους και ενήλικες μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και ιατρικά προγράμματα.



Το Σάββατο (3 Αυγούστου) έδωσε μια δραματική τηλεφωνική συνέντευξη στο σεναριογράφο Wid Bastian, ο οποίος εργάζεται σε ένα σενάριο για τον πατέρα Themi, μια κινηματογραφική ταινία εμπνευσμένη από την ιστορία του ροκ σταρ που έγινε ιερέας.
Στη συνέντευξη, ο πατέρας Themi εξήγησε τον τρόμο και τον πανικό που τον έχει περικυκλώσει και έκανε μια απεγνωσμένη κραυγή για βοήθεια.
Ο π.Themi, δήλωσε: 

«Αυτή η χώρα έχει υποφέρει πολύ. Η Σιέρα Λεόνε είναι ένα πρόσφατο έθνος που έχει σταθεροποιηθεί από το 1991. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα που έχει υποφέρει τόσο πολύ σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε μέσω πολέμων, της φτώχειας, και τώρα μέσα από αυτή την κρίση του Έμπολα.
Η Σιέρα Λεόνε έχει γίνει ξαφνικά το επίκεντρο του ιού Έμπολα, το οποίο στο παρελθόν ήταν στη Γουινέα. Αλλά μέσα από τα σύνορα που έχουμε, πολλοί άνθρωποι με Έμπολα έχουν έρθει κατά μήκος των συνόρων στη Σιέρα Λεόνε, είτε για να αναζητήσουν τους συγγενείς τους ή για να βοηθηθούν και επιστρέφουν πάλι πίσω. Αλλά εν τω μεταξύ, έχουν εισαgάγει τον ιό στη χώρα.
Ο ιός Έμπολα είναι ένας αόρατος εχθρός. Είναι σαν έναν αόρατο δολοφόνο που χτυπά και δεν ξέρει κανείς πού και πότε. Είναι χειρότερα από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Τότε μπορούσες να ακούσεις τις βόμβες και να δεις τον εχθρό και, ως εκ τούτου, να προσπαθήσεις να πάρεις κάποιο είδος προφύλαξης, αλλά με τον Έμπολα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε
».

Ο π. Themi συνέχισε λέγοντας:
«Έχουμε μάθει από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ότι αυτή η κρίση του Έμπολα είναι πλέον εκτός ελέγχου και πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχουν στείλει SOS για βοήθεια από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς υπάρχει μια πολύ κακή ιατρική υποδομή στις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες. Θα έλεγα ότι το καλύτερο νοσοκομείο εδώ είναι ίσο με ένα πολύ μικρό αγροτικό αμερικανικό νοσοκομείο.
Το δεύτερο πράγμα είναι η έλλειψη εκπαίδευσης μεταξύ των ανθρώπων γύρω από τον Έμπολα αφού, αγνοούν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχα αρχίσει να κηρύττω γι' αυτό πριν από τρεις μήνες προς τους ανθρώπους μας, λέγοντάς τους ότι ο Έμπολα έρχεται, να είναι προσεκτικοί, να σταματήσουν να αγγίζουν τους ανθρώπους, να λάβουν προληπτικά μέτρα, να πλένουν τα χέρια τους συνεχώς, να φοράνε γάντια, αν είναι δυνατόν, και εκείνοι γελούσαν.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι άρχισαν να με αποκαλούν "Πατέρα Έμπολα".
 

Είπε επίσης ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι το θέμα της μαύρης μαγείας: «Δυστυχώς, είναι στο DNA του λαού της περιοχής της Δυτικής Αφρικής. Μπορεί να μην ξέρετε πως η προέλευση του βουντού στην Αϊτή είναι στην πραγματικότητα από αυτό το τμήμα της Αφρικής. Ήρθε στην αμερικανική ήπειρο, όταν σκλάβοι της Δυτικής Αφρικής μεταφέρθηκαν στο Νέο Κόσμο και από τότε έχουμε αυτήν την έννοια του νεκρού με τα πόδια, τις καρφίτσες και τις βελόνες, μέσω της κούκλας, το όπλο της μάγισσας.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από Έμπολα, αντί να πάνε σε ένα σχετικά σύγχρονο νοσοκομείο - τουλάχιστον το καλύτερο που έχουμε εδώ - έχουν πάει στο τοπικό μάγο γιατρό τους και σε τοπικούς βοτανολόγους, που φυσικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έτσι τελικά το πρόσωπο πεθαίνει, και μολύνει όλους τους ανθρώπους γύρω του.
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο επάγγελμα του γιατρού, ειδικά όταν πρόκειται για την δυτική ιατρική, ακόμα και από πολύ μορφωμένους ανθρώπους. Πιστεύουν ότι οι γιατροί μπορεί να τους σκοτώσουν, ακόμη και αν έχουν λάβει τον Όρκο του Ιπποκράτη και θέλουν να σώσουν ζωές
».

Εξήγησε ότι οι άνθρωποι φοβούνται όταν βλέπουν έναν γιατρό με μια μεγάλη βελόνα, γάντια και μάσκες και πιστεύουν ότι η βελόνα είναι γεμάτη από δηλητήριο που θα τους σκοτώσει.
Ο π. Themi λέει πως τώρα υπήρξε «μορατόριουμ στην κυκλοφορία» στο Freetown, μετά από πολλούς θανάτους, και με αυτό επιχειρείται να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση:
«Ο πρόεδρος ζήτησε ένα μορατόριουμ και περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων, η αστυνομία περιπολει το δρόμο και ο στρατός είναι ο μόνος που επιτρέπεται να βγει έξω στο δρόμο και σε οχήματα. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον από θρησκευτικής άποψης, είναι πως ο πρόεδρος ζήτησε μια ημέρα νηστείας και προσευχής, τη Δευτέρα.
Είμαστε μια χριστιανική οργάνωση, πιστεύουμε στον Θεό, πιστεύουμε στη δύναμη του Θεού, οπότε ό,τι κι αν κάνουμε προσευχόμαστε. Κάθε μέρα έχουμε μια τελετή στην εκκλησία και, όταν έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, κάνουμε λιτανεία του Σταυρού γύρω στις εκκλησίες μας, ακόμα και έξω, και προσευχόμαστε στον Κύριό μας να προστατεύσει αυτό το έθνος και την πόλη
». 

Η επαιτεία
 

Ο ίδιος είπε ότι είναι δύσκολο να σταματήσουν μερικοί από τους κατοίκους, οι οποίοι είναι θύματα της πολιομυελίτιδας και ακρωτηριασμένοι, να βγαίνουν στους δρόμους και να συνεχίζουν την επαιτεία, με όποιο κίνδυνο μπορεί να επιφέρει αυτό.
Στη συνέχεια είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες για να βοηθήσει εκείνους που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του στο Freetown.
«Ζητώ ένα κοντέινερ τροφίμων. Γιατί; Έτσι μπορώ να τους ταΐζω κάθε μέρα, ώστε να σταματήσουν να βγαίνουν έξω για να ζητιανεύουν. Χρειαζόμαστε επίσης ιατρικές προμήθειες, γάντια μιας χρήσης, μάσκες προσώπου, σπρέι Dettol, χλωριωμένο νερο, ταμπλέτες χλωρίου... Το καλύτερο είναι να στείλετε χρήματα,  ώστε να μπορούν να αγοράστουν αυτά τα στοιχεία εδώ, λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων εδώ».
Έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Αφρική τώρα, μπορεί να χτυπήσει και χώρες της Ευρώπης, καθώς και την Αμερική και άλλα μέρη του κόσμου. Δεν είναι πλέον απλά ένα πρόβλημα της Δυτικής Αφρικής - είναι παγκόσμιο!
».
 
Για βοήθεια στη Σιέρα Λεόνε, πατήστε εδώ.
Αγγλικά:
Urgent Appeal: The disabled in Sierra Leone are in danger of Ebola
Άλλα άρθρα για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρα Λεόνε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: