ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Εγκαινιάστηκε ιερός ναός της Παναγίας Γοργοεπηκόου στην Ισπανία


Από το ιστολόγιο orthodoxy-rainbow, που δίνει έμφαση στις ορθόδοξες ρίζες του δυτικού κόσμου. Δυστυχώς οι φωτογραφίες έπεσαν και τις αφαιρέσαμε.
H 1η φωτο είναι από αυτό το άρθρο για την ιστορική εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Τα εγκαίνια ενός νέου μόνιμου Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας στην Ισπανία, αφιερωμένου στην Παναγία Γοργοεπήκοο, τέλεσε την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος.
Μετά από 41 χρόνια, όταν ο τότε Έξαρχος πάσης Ιβηρίας, Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος εγκαινίαζε τον Ναό των αγίων Ανδρέου και Δημητρίου Μαδρίτης, ακούστηκε στον Ανδαλουσιανό νότο το «ως του άνω στερέωματος την ευπρέπειαν και την κάτω συναπέδειξας ωραίοτητα του αγίου σκηνώματος της δόξης σου Κύριε».

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το παλαιό ημερολόγιο, έγινε η κατάθεση των Ιερών λειψάνων των μαρτύρων Τιβουρτίου, Βικτωρίνου και Μαρίνης και ο Εσπερινός με τον Όρθρο της εορτής. Το πρωί της κυριωνύμου (28 Αυγούστου), με τη συμμετοχή Ορθοδόξων, κυρίως Ουκρανών, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, των κληρικών της Νοτίου Ισπανίας και του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου, επί τούτου ελθόντος εξ Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια και την πρώτη Θεία Λειτουργία.
Πρό της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης χειροθέτησε σε υποδιάκονο τον Βλαδίμηρο Voznyak, για την ενορία της Μάλαγας, ενώ στο τέλος απένειμε το οφίκκιο του Οικονόμου στον π. Ροδίωνα Μarynyuk και τιμητική διάκριση στον κτήτορα του Ναού Βόριδα - Ιωάννη Lissitzky.



Η φωτο από την αναδημοσίευση του άρθρου στο Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής
 
Ο ιερός ναός Παναγίας Γοργοεπηκόου, στην περιοχή Ρόντα της επαρχίας Μάλαγα, είναι έργο ζωής του εβραιογερμανικής καταγωγής 84χρονου Ρώσου Βόριδος - Ιωάννου Lissitzky, ο οποίος έλαβε το Άγιο Βάπτισμα σε ηλικία 80 ετών στην Ανδαλουσία και απεφάσισε να οικοδομήσει ένα Ναό. Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολυκάρπου, την επιμέλεια και τους κόπους του πρεσβυτέρου Ροδίωνος Μarynyuk διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε ο Ναός. Ο Mητροπολίτης ανέκηρυξε τον εν λόγω Ναό, σε Πανιβηρικό Ορθόδοξο Προσκύνημα.

Συμπλήρωμα του blog μας:

Για να γίνει αντιληπτή η τεράστια σημασία της ίδρυσης του νέου ορθόδοξου ναού σε ισπανικό έδαφος, δείτε τι λέει ο Μητροπολίτης Ισπανίας π. Πολύκαρπος σε αυτή την παλαιότερη συνέντευξή του:
«...Περιττό να τονιστεί ότι εξαρτώμεθα απολύτως όσον αφορά στους χώρους λατρείας. Εκτός Μαδρίτης όλες οι εκκλησίες που έχουμε είναι από τους Καθολικούς, αλλά δεν είναι αυτή η απλοχεριά που έχουμε στην Ιταλία».
Και παρακάτω: «Οι ισορροπίες είναι λεπτές και έχουμε επιτακτική ανάγκη χώρων λατρείας, εξαρτώμενοι από την αδελφική κατανόηση και ευγένεια των Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας...».
(Πρόκειται για μέρος της απάντησης στις ερωτήσεις για τις σχέσεις με τους Ρωμαιοκαθολικούς, προς τη μέση της συνέντευξης).
Τα σχόλια περιττεύουν. Μακάρι οι ορθόδοξοι αδελφοί μας εκεί να ενεργούν ως ιεραπόστολοι, με τη χάρη και την ευλογία του Θεού και των αρχαίων ορθόδοξων αγίων της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Μπορείτε επίσης, να δείτε:
 

του Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας π. Πολύκαρπου (και άλλη εδώ, από την οποία και το ανωτέρω παράθεμα)

Οι τουρίστες έρχονται - Τι θα τους προσφέρουμε;
Ορθόδοξη Ισπανία (ενότητα)
Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας Ορθόδοξοι άγιοι σε δυτικές χώρες
Ισπανικό ορθόδοξο συναξάρι (οι άγιοι της Ισπανίας)


La vie rêvée des Chrétiens - au paradis perdu andalou

Travelers on the Way to the Light
Latin America of my Heart
10 ιεραποστολικά βίντεο - & άλλα 10+3
Αδελφότητα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Ορθόδοξη Ιεραποστολή
Η μαρτυρία του Χριστού στα σύγχρονα έθνη

Ισπανικά (για τους ισπανόφωνους φίλους σας - και όχι μόνο):

ZÉOSIS - LA FINALIDAD DE LA VIDA DEL HOMBRE

¡La Ortodoxia es la única verdad!
Logos Ortodoxo
http://www.fatheralexander.org/page18.htm

Iglesia Ortodoxa El Salvador

Psicoterapia Ortodoxa
Experiencias de la Jaris
La Áskisis
Ortodoxia y Papismo



Πορτογαλικά (με την ευκαιρία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: