ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η τελευταία συνέντευξη του αιχμάλωτου μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου


Φωτο από εδώ. Δες & εδώ.
Ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Yazigi είχε παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη στην Πεμπτουσία (έναν από τους πιο σοβαρούς, κατά τη γνώμη μου, ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους που έχουμε στην ελληνική γλώσσα), όταν είχε επισκεφτεί το Άγιο Όρος. Από τον Απρίλη του 2013 ο μητροπολίτης Παύλος είναι αιχμάλωτος των Ισλαμιστών μαζί με το Συροϊακωβίτη επίσκοπο Ιωάννη Αβραάμ και η τύχη τους είναι άγνωστη.
Τη συνέντευξη την άκουσα σήμερα (31.7.14) στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (εκπομπή του κ. Λυκούργου Μαρκούδη) και έτσι έμαθα την ύπαρξή της. Την αναδημοσιεύω από την Πεμπτουσία και παρακαλώ να την ακούσετε.
Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια θλιβερή συνέντευξη που φανερώνει την τραγική θέση των ορθοδόξων της Ανατολής, ακόμη και πριν τις σημερινές σφαγές. Μου άφησε την πικρή γεύση του απόλυτου ανακατέματος των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή και της ανθρώπινης δειλίας και πλήρους αδυναμίας του πατριαρχείου Αντιοχείας (που το ποίμνιό του αποτελεί μειονότητα και βρίσκεται μέσα στο στόμα του Ισλάμ) να μεταδώσει ιεραποστολικά το Λόγο της Αληθείας στους μουσουλμάνους και τους αιρετικούς χριστιανούς πάσης φύσεως που κατακλύζουν τον τόπο εκεί.
Αυτοί οι ορθόδοξοι αδελφοί μας (δεν τους κρίνω) απλώς επιβιώνουν χαμογελώντας στους αλλόθρησκους και λέγοντας πως "η θρησκευτική διαφορά είναι πλούτος" και πως "η θρησκεία δεν πρέπει να προκαλεί φανατισμό και ας είμαστε όλοι αγαπημένοι" - τίποτε άλλο. Οι ελεύθερες Ορθόδοξες Εκκλησίες του πλανήτη δεν ξέρω τι μπορούν να κάνουν για να τους στηρίξουν, αλλά ομολογώ - και συγχωρέστε με - ότι δεν ξέρω κι αν θέλουν να ψάξουν να βρουν αν μπορούν να κάνουν κάτι... Ο Θεός λοιπόν ας αναπληρώσει την ανεπάρκειά μας, παρακαλώ. Αυτά.



Δείτε επίσης, αν θέλετε:

π. Δανιήλ Συσόεφ, Έχουν όλες οι θρησκείες τον ίδιο Θεό; 

Το Ισλάμ έρχεται - Εμείς κοιμόμαστε;
Ο πρώιμος ισλαμικός επεκτατισμός
Παύλος, το χριστιανικό ανάλογο του Μωάμεθ
Το ήθος του Μωάμεθ

Αιχμάλωτος ορθόδοξος ιερέας αποκεφαλίζεται από ισλαμιστές, σε βίντεο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013. Εκφράστηκε η υπόθεση ότι είναι ο μητροπολίτης Παύλος, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε (λεπτομέρειες εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: