ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Των αγίων Ημερών, 10-12 του Ιούλη...


Άγιοι Παρθένιος & Ευμένιος του Κουδουμά (10 Ιουλίου): δυο μεγάλοι νεότεροι άγιοι της Κρήτης!...

Σύγχρονα θάυματα των Οσίων - Μονή Κουδουμά
Ο άγιος Γέροντας Αναστάσιος του Κουδουμά Κρήτης († 2 Δεκ 2013) 


Η οσία Αμαλία από το Βέλγιο (από εδώ)

Η Οσία Αμαλία (στη φλαμανδική γλώσσα Αμαλβέργη), έζησε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα στο τότε ορθόδοξο Βέλγιο, στην επαρχία της Βραβάνδης, της οποίας πρωτεύουσα σήμερα είναι οι Βρυξέλλες. Ήταν αδελφή (ή σύμφωνα με άλλους ανεψιά) του Αγίου Πιπίνου Δούκα της Βραβάνδης, κόμη του Λάντεν και κύριου αυλικού των Φράγκων βασιλέων της δυναστείας των Καρολιδών. Παντρεύτηκε τον κόμη Βιτγέρον και ανεδείχθη μητέρα των αγίων Εμβέρτου επισκόπου Καμπραί, Γουδούλης Οσίας, Ραϊνέλδης οσιομάρτυρος και Φαραΐλδης Οσίας.
Μετά από ενάρετο βίο στον κόσμο, διακρινόμενο για τα έργα της αγάπης και της φιλανθρωπίας, έγινε μοναχή σε μεγάλη ηλικία στη Μονή του Μομπέζ, του τάγματος των Βενεδικτίνων, όπου εκοιμήθη οσιακώς το έτος 690 μ.Χ.
Στην εικονογραφία εικονίζεται ως γηραιά μοναχή ενώπιον μονής.

Απολυτίκιο
Αμαλίαν οσίαν δεύτε τιμήσωμεν, ότι δόξα ανθρώπων καταφρονήσασα και τον νυμφίο της Χριστό ακολουθήσασα, μοναζουσών καλλονή ανεδείχθης ηρωΐς ασκήσεως και αγώνων, διό μη παύσεις πρεσβεύων ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.


Άλλοι άγιοι στις 10 του Ιούλη
Ορθόδοξοι άγιοι από χώρες της Δύσης

Για τις 11 Ιουλίου: Αγία Όλγα η Ισαπόστολος: Η βάρβαρη βασίλισσα που άγιασε


Αγία Ευφημία η μεγαλομάρτυς: το κορίτσι που δίδαξε μια Οικουμενική Σύνοδο!...

 

12 Ιουλίου: Αγία Βερονίκη η αιμορροούσα (από εδώ)

Για τη θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός, που κατά την παράδοση ονομαζόταν Βερονίκη, μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφάλαιο 9, στίχοι 20-22, στο κατά Μάρκον κεφάλαιο 5, στ. 25-34 και στο κατά Λουκάν κεφάλαιο 8, στίχ. 43-49.
Ο Συναξαριστής του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου αναφέρει, ότι η αγία αυτή καταγόταν από την πόλη Πανεάδα. Όταν τη γιάτρεψε ο Κύριος από την ασθένεια της αιμορραγίας, αυτή για να Τον ευχαριστήσει, φιλοτέχνησε τον ανδριάντα Του και τον έστησε μπροστά στο σπίτι της για να προσκυνείται απ' όλους ["Ν": το γράφει ο Ευσέβιος στην Εκκλησιαστική Ιστορία αυτό, τον 4ο αι. μ.Χ. και είναι ένα από τα αρχαιότερα τεκμήρια για την απεικόνιση του Κυρίου στα πρωτοχριστιανικά χρόνια]. Μάλιστα στη βάση του ανδριάντα, φύτρωσε βότανο που θεράπευε διάφορες ασθένειες. Αργότερα η Βερονίκη έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας, και αφού έζησε αγία ζωή, ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα της.

"Ν": Στην εικόνα που δημοσιεύουμε εδώ η αγία κρατάει την αχειροποίητη εικόνα του Κυρίου (άγιο Μανδήλιο), που, σύμφωνα με μια παράδοση, σχηματίστηκε όταν σκούπισε το ματωμένο και ιδρωμένο πρόσωπό Του ενώ ανέβαινε στο Γολγοθά φορτωμένος το σταυρό.

11 & 12 του Ιούλη: μνήμη γερόντων Σωφρονίου του Essex και Παϊσίου του Αγιορείτη

 

Άλλοι άγιοι στις 11 & τις 12 του Ιούλη
 


Δείτε και:
Οι θρησκευτικές γιορτές ως παράγοντας ποιότητας ζωής

Ας έχει τις ευχές των αγίων όλος ο κόσμος, πιστοί και "άπιστοι"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: