ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τη γύμνωσαν, τη βασάνιζαν τρεις μέρες & την έθαψαν ζωντανή

Αγία Παρθένα η Εδεσσαία (9 Ιανουαρίου)

ΦΛΟΓΑ ΚΥΡΙΟΥ

Η Αγία Παρθένα καταγόταν από την Έδεσσα της Μακεδονίας και γεννήθηκε περί τον 14ο αιώνα. Κατά το παρθενικό της όνομα είχε και το βίο της, ζώντας με άσκηση και σεμνότητα.
Κατά το έτος 1375 η Έδεσσα πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και οι κάτοικοι αντέταξαν δυνατή άμυνα, ενισχυόμενοι και ενθαρρυνόμενοι από τον Ιερομόναχο Σεραφείμ, εφημέριο του Μητροπολιτικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο εχθρός ήταν άριστα οργανωμένος και πολυάριθμος, αλλά απέκανε και ως φαίνεται, ετοιμαζόταν να λύσει την πολιορκία.
Αλλά κατά την τελευταία στιγμή, ένας από τους προκρίτους της πόλεως, ονομαζόμενος Πέτρος (η παράδοση τον ονομάζει Κελλ Πέτρο, δηλαδή Κασιδιάρη Πέτρο), ο οποίος ήταν πατέρας της Αγίας Παρθένας, πληρώθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό από τον πολιορκητή Πασά των Τούρκων και πρόδωσε την πόλη. Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Έδεσσα, στις 26 Δεκεμβρίου 1375, από το νοτιοανατολικό μέρος, όπου αυτός φρουρούσε, και όπου ήταν μία από τις κυριότερες επάλξεις της πόλεως. Αμέσως επιδόθηκαν στη σφαγή και τον εξανδραποδισμό των κατοίκων, τις διαρπαγές και τις ατιμώσεις. Συνέλαβαν τον Ιερομόναχο Σεραφείμ και μετά από σκληρά βασανιστήρια τον έπνιξαν στο μέγα καταρράκτη, που έχει το όνομα «ιτσερί Πασά», δηλαδή «νερά του Πασά».
Ο προδότης Πέτρος, μετά τη φρικώδη πράξη του και την άλωση της πόλεως, αρνήθηκε το όνομα του Χριστού και έγινε Μουσουλμάνος. Δεν αρκούσε όμως αυτό. Παρέδωσε στον Πασά, ως παλλακίδα, τη θυγατέρα του Παρθένα, αφού προηγουμένως προσπαθούσε να την πείσει να απαρνηθεί τον Χριστό. Η Αγία Παρθένα μόλις άκουσε τα λόγια του πατέρα της, ως άλλη Αγία Βαρβάρα, έφριξε και έλεγξε με πνευματική ανδρεία τον άθλιο πατέρα της και ομολόγησε ότι ποτέ δεν θα αρνηθεί το γλυκύτατο όνομα του ουράνιου Νυμφίου αυτής, Ιησού Χριστού. Εκείνος, αντί να συντριβεί και να μετανοήσει, οργίσθηκε και έγινε σαν θηρίο. Άρχισε να κτυπά την Αγία μέχρι αίματος και αναισθησίας. Στην συνέχει την γύμνωσε και την παρέδωσε στα χέρια των Τούρκων. Οι στρατιώτες την βασάνιζαν επί τρεις ημέρες. Στο τέλος, την οδήγησαν ολόγυμνη σε ένα λόφο, όπου την έθαψαν ζωντανή. Ο λόφος αυτός ονομάζεται μέχρι σήμερα «λόφος της Παρθένου». 

Τρομακτικό κύμα χριστιανικού αίματος
Women Saints Who Suffered Under Islam

3 σχόλια:

δελφινάκι είπε...

Καλημερα και καλη χρονια
θα το βαλω κι εγω στο μπλοκακι μου κοπιαστε να το δειτε

Ολοι οι αγιοι και αγιες βασανιστηκαν προτου αγιασουν !!!
Οσους βιων αγιων διαβασα περασαν απο βασανιστηρια

Δειτε αυτα
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2011/11/blog-post_9729.html

http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2011/12/22_21.html

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά για όλους.
Νεκρέ μου
έχω φίλη Παρθένα από την περιοχή των Γιαννιτσών.
Δεν ήξερα το βίο της Αγίας Παρθένας, ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ.

Πραγματικά, ΑΠΟΡΕΙ κανείς πώς ο δαίμονας ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ με ΜΙΣΟΣ τις καρδιές ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ των γονιών για τα παιδιά τους.

Για μένα ΑΥΤΟ το ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΜΙΣΟΣ είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΜΙΣΟΣ, ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΗΣ Ή ΙΔΕΑΣ, ΕΚΕΙ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΜΦΩΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΦΡΥΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΙΚΑΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΖΟΥΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΙΔΑΞΕ.

Ο Υ Δ Ε Ι Σ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΓΙΟΣ, ΠΟΤΕ, ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ, ΕΜΙΣΗΣΕ.
ΟΥΔΕΙΣ.

ΑΝ ΜΙΣΟΥΣΕ,ΔΕΝ ΘΑ ΉΤΑΝ ΑΓΙΟΣ, ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΤΩΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ.

ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΙ ΚΑΙ ΥΒΡΙΖΕΙ, ΓΙΑ
Ο Π Ο Ι Ο Ν Δ Η Π Ο Τ Ε ΛΟΓΟ,
ΤΗΝ Ψ Υ Χ Η ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΙΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
Π Λ Α Ν Η Σ.

ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΜΕ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΝΑ ΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ, ΚΑΙ ΠΑΣΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ.

ΤΗΝ Ψ Υ Χ Η ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥ, ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ, ΑΝ ΤΗΝ ΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΜΕ, ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ.

ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ, ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΤΕ, ΜΕ ΦΑΡΙΣΑΙΚΕΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ.

Η ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΡΘΕΝΑ, ΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕς ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ, ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις σας.
Μόνο που πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες άγιοι που κοιμήθηκαν ειρηνικά, χωρίς να πέσουν θύματα διωγμών.
Αλλά κι εκείνοι οι άγιοι -και κάθε χριστιανός που επιθυμεί σοβαρά να εφαρμόσει την εντολή του Χριστού- βασανίζονται ποικιλότροπα μέσα στην κοινωνία ή ακόμη και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με τον ψυχικό πόλεμο που υφίστανται από παντού... Πίσω απ' τον οποίο βρίσκονται τα κρυφά και φανερά πάθη των ανθρώπων (ημών) και, πιο πίσω, ο "Εχθρός του ανθρώπινου γένους", ο διάβολος.
Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για πνευματική αντίσταση, αντίσταση αγάπης, πρώτα στον εαυτό μας, κατόπιν στους άλλους και τελικά στο διάβολο. Οι άγιοι είναι άνθρωποι όπως εμείς, που αγάπησαν πάρα πολύ το Χριστό και κατ' επέκτασιν όλο τον κόσμο.
Εντάξει, δεν πάμε για άγιοι, είμαστε άσωτοι υιοί που απλά πασχίζουν να γυρίσουν στο "πατρικό σπίτι", αλλά ναι, αυτός είναι ο δρόμος, ο δύσκολος, και ο αγώνας που μας περιμένει. Ο Χριστός όμως είναι μαζί μας.