ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Σύγχρονοι σκλάβοι και δουλεία στην Αφρική

Α΄
Πικρή σοκολάτα, ραγισμένες καρδιές 

Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό κακάο στον κόσμο ΣΗΜΕΡΑ καλλιεργείται από παιδιά και εφήβους πουλημένους ως δούλους σε κανονικά σκλαβοπάζαρα!

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 1 Απρίλη 2010

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταξύ 9 και 16 ετών πουλιούνται ως σκλάβοι στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για να δουλέψουν στις φυτείες κακάο. Το δουλεμπόριο παιδιών ανθεί στον 21ο αιώνα στο όνομα της απόλυτης παιδικής λιχουδιάς! 

Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, γεμιστή με αμύγδαλο ή φουντούκι, η σοκολάτα κρύβει ένα από τα πιο βρόμικα μυστικά της ανθρωπότητας.
Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις, τα περίτεχνα σχέδια, τα φαντεζί περιτυλίγματα είναι βουτηγμένα στον ιδρώτα και το αίμα παιδιών που πουλιούνται ως σκλάβοι για να δουλέψουν στις φυτείες των χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου έχουμε το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, τα παιδιά πουλιούνται προς 350 δολάρια για να δουλέψουν στις φάρμες. Εκεί εργάζονται από 14 έως 18 ώρες την ημέρα, χωρίς ιατρική περίθαλψη, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Τα πιο θαρραλέα, όταν επιχειρήσουν να το σκάσουν, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον θάνατο. Και όσα τελικά καταφέρνουν να γυρίσουν σπίτι τους, βγαίνουν και πάλι στο σκλαβοπάζαρο και παίρνουν τον δρόμο για τις φυτείες της ντροπής.

Οι ραγισμένες καρδιές

Στις 25 Ιανουαρίου, το International Labor Rights Forum έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Οι ραγισμένες καρδιές: Επισκόπηση των προσπαθειών για την εξάλειψη του δουλεμπορίου παιδιών από τη βιομηχανία του κακάο».
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (US Department of Labor - US DOL), προϊόντα που έχουν παραχθεί στο Καμερούν, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Γουινέα και τη Νιγηρία, έχουν καταχωριστεί ως προϊόντα που παράγονται από δουλεμπόριο παιδιών, ενώ ειδικά για την παραγωγή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού επισημαίνει ότι το προϊόν έχει παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εννέα χρόνια μετά τη δέσμευση των μεγάλων σοκολατοβιομηχανιών ότι θα αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της δουλείας, η κατάσταση παραμένει η ίδια, αφού επί της ουσίας υπογείως «τα εργοστάσια της σοκολάτας» υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Η πρώτη φορά που το θέμα του δουλεμπορίου παιδιών είδε το φως της δημοσιότητας ήταν το 1998 όταν η UNICEF έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτες φυτειών στην Ακτή του Ελεφαντοστού και της Νιγηρίας χρησιμοποιούσαν παιδιά ως σκλάβους στις φυτείες τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά - σκλάβοι δουλεύουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Μαζεύουν τα φυτά, τα τεμαχίζουν, αφαιρούν τους σπόρους του κακάο, που αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας, τα βάζουν σε τσουβάλια και τα μεταφέρουν σε φορτηγά.
Οι ερευνητές σημείωναν ότι τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς υπό επιτήρηση και τρέφονται με μπανάνες και πολτό καλαμποκιού, ενώ το βράδυ κοιμούνται σε παραπήγματα που βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από το Μάλι, το Μπενίν, το Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μόνο στην Ακτή του Ελεφαντοστού είχαν πουληθεί περισσότερα από 15.000 παιδιά από 9 έως 12 ετών. Δέκα χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις της UNICEF είναι ότι στην Ακτή του Ελεφαντοστού δουλεύουν ως σκλάβοι περισσότερα από 150.000 παιδιά.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για την Εργασία, παιδιά - σκλάβοι δεν δουλεύουν μόνον στις φυτείες κακάο, αλλά και στις καλλιέργειες με βαμβάκι, ζαχαροκάλαμο, καπνό, ρύζι και καφέ.

Β΄
ΕΞΑΝΤΑΣ: Νίγηρας - σκλάβοι

Ο Εξάντας παρουσιάζει το πρώτο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ποτέ για τη σκλαβιά στον Νίγηρα. Και αποκαλύπτει στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας το κρυφό μυστικό της Αφρικανικής αυτής χώρας, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι, ζουν σκλαβωμένοι.
Στην αυγή του 21ου αιώνα, στη χώρα αυτή που συνορεύει με τη Νιγηρία, το Μαλί, τη Μπουργκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, την Αλγερία, τη Λιβύη και το Τσαντ, η σκλαβιά παραμένει καθημερινότητα.
Έχει τις ρίζες της στα έθιμα των δεκάδων φυλών του τόπου. Στις συνήθειες και τις παραδόσεις των Τουαρέγκ, των Φουλάνι, των Μάνγκα και των Χάουσα, που μετά από κάθε πόλεμο για την κατάκτηση μιας περιοχής, υποδούλωναν τους ηττημένους.
Γαλουχήθηκε με την πρακτική των Ευρωπαίων, που τον 16ο αιώνα μέσω του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων μετέφεραν στις φυτείες και τα ορυχεία τους στην Αμερική πάνω από 11 εκατομμύρια Αφρικανούς σκλάβους.
Και στηρίζεται σήμερα από την αδιαφορία των «πολιτισμένων κρατών»...
Η ένδεια του Νίγηρα, μιας χώρας που δεν παράγει απολύτως τίποτα και της οποίας το 63% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, εντείνει και διαιωνίζει το φαινόμενο.


Δείτε: Ηλεκτρονικός πίνακας της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική ["N": δυστυχώς έχει πέσει]. Στο Νίγηρα δεν εμφανίζεται ορθόδοξη Εκκλησία - αν υπάρχουν άλλα στοιχεία, ας μας αποσταλούν. Κατόπιν, μπορείτε να δείτε κάποια από τα αφρικάνικα links που υπάρχουν κάτω από αυτό το post.
Και:
“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”. Η μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες...
Σκλάβες για σεξ στην Ευρώπη - Μαύρες σκλάβες στην Ελλάδα!
Απόγονος νέγρων σκλάβων στις ΗΠΑ, από τους δρόμους, τις συμμορίες και τις φυλακές, ορθόδοξος ιερέας και διδάσκαλος
Σύγχρονη δουλεία: 30.000.000 σκλάβοι ανά την υφήλιo!...

Σύγχρονη Μαυριτανία: Το τελευταίο προπύργιο της δουλείας!


Δουλεία και δούλοι (ενότητα)
Άγιοι Έσπερος & Ζωή: μια οικογένεια δούλων νικά τις εξουσίες του κόσμου!  
Χριστιανισμός και δουλεία (& συνέχεια εδώ)
  
 

Child trafficking in cocoa industry in West Africa 
Les esclaves du chocolat
Slavery today (tag) 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ, ο σύνδεσμος για τον ηλεκτρονικό χάρτη της Αφρίκής και σε αυτήν και στην προηγούμενή σου ανάρτηση , οδηγεί σε μία κενή μαύρη σελίδα. Τι να φταίει;

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Δεν ξέρω, σ' εμένα δουλεύει (θέλει μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα για να φορτωθεί).
Άλλοι αδελφοί έχουν παρόμοιο πρόβλημα;