ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Άγιοι της Λιβύης, βοηθήστε το λαό σας...


Δεν ξέρω τι άλλο να φωνάξω εκτός από την παραπάνω προσευχή.
Η προσευχή αυτή ενώνεται με την αγανάκτηση για το διεθνή ιμπεριαλισμό (ευρωπαϊκής και αμερικανικής προέλευσης), που αδρανεί (αν δεν έχει ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙ όλο αυτό το αιματοκύλισμα, ακριβώς όπως οι Ρώσοι στα Ορλωφικά ξεσήκωσαν τους Ρωμιούς για επανάσταση και μετά τους άφησαν στο έλεος των Τούρκων), ενώ άλλες φορές ξέρει να παίρνει τα όπλα και να επεμβαίνει όπου θέλει.
Τι είναι όμως πιο χριστιανικό, να θέλω να επέμβει ο αμερικανικός στρατός π.χ. και να σταματήσει τον Καντάφι (σκοτώνοντας φυσικά τους "κακούς") ή να μην επέμβει και να πεθάνουν οι αθώοι, πιθανόν σαν μάρτυρες;
Δε λέω λοιπόν τίποτα τέτοιο, παρά μόνο παρακαλώ τους αγίους της Λιβύης και όλης της Αφρικής (τους ορθόδοξους αγίους, που έζησαν τους αρχαίους χρόνους, πριν το Ισλάμ κατακτήσει εκείνες τις χώρες), να συνδράμουν. Εκείνοι ξέρουν το πώς.
Ο Θεός ν' απλώσει το χέρι Του στο λαό της Λιβύης, μα και σε κάθε λαό - πώς να γίνει αυτό, θα μου πεις, όταν οι λαοί Του έχουν δώσει κλωτσιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κι έχουν κλείσει τη χάρη Του έξω απ' την πόρτα;
Γι' αυτό χρειάζονται οι προσευχές των χριστιανών, όσο ανάξιες και τεμπέλικες κι αν είναι, σαν τη δική μου... Προσευχές για όλους και για όλα. Προσευχές που συμπληρώνουν, δεν υποκαθιστούν, τη δράση, όμως σε μια τέτοια περίπτωση είναι για μένα η μόνη εφικτή δράση. Και αυτό το post.

Αφρικανοί άγιοι (από εδώ, ως γνωστόν)
 
ΥΓ. Ο Πράσινος Καβαλάρης
Για να μη ρωτήσει κανείς, δεν πιστεύω πως ο καβαλάρης του γνωστού βίντεο σχετίζεται με την Αποκάλυψη. Η ταπεινή μου γνώμη:
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι πανεύκολα να γίνει ένα τέτοιο τρυκ. Δεν πρέπει να πέφτει πανικός, γιατί το πιθανότερο είναι να πρόκειται να ψεύδος.
Οι 4 καβαλάρηδες δεν είναι πρόσωπα (πλην του πρώτου, που είναι καταφανώς ο Χριστός), αλλά σύμβολα: ο πόλεμος, ο λιμός και ο θάνατος. ΔΕ γίνεται λοιπόν να εμφανιστούν φάτσα-κάρτα. Το μόνο που μπορεί να εμφανιστεί είναι ο διάβολος, παραπλανώντας μας...
Αυτό όμως, ότι ο Εχθρός κάνει πάρτυ σε τέτοιες καταστάσεις και γενικά στον πλανήτη, το ξέρουμε, δε χρειάζεται να δούμε... πράσινα άλογα (!) για να το καταλάβουμε.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και πλησίασμα στην Εκκλησία (το Σώμα Χριστού). Η "αντιχριστολογία" και ο αποκαλυπτισμός αυτού του είδους μάλλον κακό κάνουν, γιατί ασχολούμαστε πιο πολύ με αυτά παρά με το Χριστό, όπως είχε πει κάποιος, και φυσικά γελοιοποιούνται πιθανόν πραγματικά σοβαρά θέματα, όπως η κάρτα του πολίτη & το τσιπάρισμα...
Ο Χριστός μαζί μας, και με τους αδελφούς που υποφέρουν στον αραβικό κόσμο και παντού.

Τραγούδι εδώ δεν ταιριάζει, αλλά επιθυμώ να βάλω αυτό, μια μοντέρνου τύπου "προσευχή", με αναφορά στους αγίους Μύριους μάρτυρες (10.000), που κάηκαν ζωντανοί τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα ερημητήρια της αφρικανικής ερήμου, από τον απάνθρωπο πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο, τον εχθρό του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Εδώ η ιστορία τους. Παρακαλώ, ας βοηθήσουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο το Κείμενο. Το Βίντεο είναι Συγκινιτικό Βγάζει μία Τρυφερότητα.