Με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού αλλά και τη συμπαράσταση του χριστιανικού κόσμου, στις 12-12-2010 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ανοικοδομηθέντος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Καντάρας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες εργασίες ανακατασκευής του. Η ιστορία του Ιερού Ναού ξεκινά το 1925 με την ανέγερσή του επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Φωτίου Β΄, προκειμένου να εξυπηρετεί τις λατρευτικές και λοιπές ανάγκες των Ελλήνων Χριστιανών της Κοινότητος Καντάρας.
Ο κατεστραμμένος Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Καντάρας πριν την ανοικοδόμησή του
Με τον εκπατρισμό των Ελλήνων το 1964, η Κοινότητα διαλύθηκε και συγχωνεύθηκε με την αντίστοιχη Ελληνική του Πορτ Σάιτ γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στον Ιερό Ναό, που ουσιαστικά έμεινε απροστάτευτος και λεηλατήθηκε ο εξοπλισμός του. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1967, επήλθε το τελειωτικό ‘χτύπημα’ στον Ναό καθώς κατεστράφη ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών μεταξύ αυτών και των Αιγυπτίων.
Επί σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων για την ανοικοδόμηση του Ναού δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς η περιοχή που βρίσκεται αυτός έχει χαρακτηρισθεί ως «στρατιωτική ζώνη» και ως εκ τούτου δε δινόταν η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές. Επιπλέον είχε αποφασισθεί διά νόμου η διεύρυνση της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία απέχει μόλις τριακόσια μέτρα από τον Ναό, γεγονός που εκ των πραγμάτων δυσχέρανε ακόμη περισσότερο το έργο της τοπικής Εκκλησίας για την ανακατασκευή του.
Στο σημείο αυτό λοιπόν, κι ενώ η κατάσταση φαινόταν να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Άγιος Σπυρίδων έκανε το θαύμα του. Κατόπιν αμέτρητων και χρονοβόρων διαβουλεύσεων διαρκείας δέκα και πλέον μηνών δόθηκε η πολυπόθητη, οριστική και αμετάκλητη άδεια ανακαινίσεως από το αρμόδιο Υπουργείο στις 29 Οκτωβρίου 2009, και άρχισαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού εκ θεμελίων σχεδόν, καθώς και των κτισμάτων γύρω από αυτόν.
Έτσι λοιπόν φθάσαμε στις 12-12-2010, όταν προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, επισήμων Πολιτικών και Στρατιωτικών του αιγυπτιακού κράτους, του Έλληνα Πρέσβη, αλλά και πλήθους ευσεβών προσκυνητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου Γέρων Καλλίνικος είχε την τιμή και τη χαρά να απευθύνει χαιρετισμό σε όλους κατά τα εγκαίνια του νεοανοικοδομηθέντος Ιερού Ναού.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας π. Θεόδωρος περιφέρει τα Ιερά Λείψανα κατά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΕ ΚΟΠΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ
Κατά την ομιλία του, ανάμεσα σε εκφραζόμενες ευχαριστίες και αναφορές για τα πεπραγμένα των παρελθόντων μηνών, ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος, αποκάλυψε στους παρευρισκομένους ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών ελαιοχρωματισμού του εσωτερικού του Ναού, με το οποίο μπορούμε να πούμε ότι επισφραγίστηκε η θεϊκή παρέμβαση στην αποπεράτωση του τιτάνιου αυτού έργου με την εμφάνιση του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ο Σεβασμιώτατος τότε παρουσίασε στους προσκυνητές τον χριστιανό της Κοπτικής [εξήγηση του blog μας: μονοφυσιτικής] Εκκλησίας κ. Maged ο οποίος εργαζόταν στον Ιερό Ναό ως ελαιοχρωματιστής και ξεκίνησε την αφήγηση του θαυμαστού συμβάντος: Ένα βράδυ ο νυκτοφύλακας του Ναού κ. Esak βλέποντας ότι ο Maged επρόκειτο να εργασθεί ως αργά τη νύκτα τού ζήτησε ως χάρη να πάει να κοιμηθεί λίγο στο σπίτι του για να ξεκουραστεί. Ο Maged, δεδομένου ότι είχε πολύ δουλειά να φέρει εις πέρας, συμφώνησε και έμεινε μόνος του στον Ναό κλειδώνοντας όλες τις πόρτες. Περίπου στις 3:00 π.μ. λοιπόν κι ενώ βρισκόταν στη σκαλωσιά και ελαιοχρωμάτιζε την οροφή του Ναού, εμφανίστηκε στην πόρτα του Ναού ένας γέροντας με άσπρη γενειάδα φορώντας κατάλευκα ενδύματα. Κατάπληκτος ο Maged τον ρώτησε από πού πέρασε και τί γύρευε στον Ναό τέτοια περασμένη ώρα, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση. Προκειμένου να λυθεί η απορία του ο ελαιοχρωματιστής κατέβηκε από τη σκαλωσιά και κατευθύνθηκε προς το μέρος του Γέροντος για να τον συναντήσει. Τη στιγμή εκείνη όμως ο Γέροντας έγινε άφαντος.
Ερχόμενος αργότερα ο νυκτοφύλακας και βλέποντας προβληματισμένο τον ελαιοχρωματιστή ζήτησε να μάθει τι συνέβη. Ο Maged τότε του λέει: «Λένε ότι η Εκκλησία αυτή είναι του Αμπούνα Σπύρου» (στα αραβικά Αμπούνας θα πει Ιερεύς, Παπάς) και συνεχίζει «Θέλω να μου δείξεις μία φωτογραφία του, μία εικόνα του». Τότε ο νυκτοφύλακας του πήγε μία εικόνα του Αγίου. Βλέποντάς την ο Maged δεν άντεξε. Καλύπτοντας με τα χέρια του το πρόσωπό του ξέσπασε σε λυγμούς αναγνωρίζοντας στην εικόνα που είχε μπροστά του τη μορφή του Γέροντα που παρουσιάστηκε μπροστά του κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Μ’ αυτή τη μοναδική του εμφάνιση λοιπόν ο Θαυματουργός Άγιος επισφράγισε τη θεϊκή συμβολή στην πραγμάτωση, επιτέλους μετά από κοπιώδεις αγώνες δεκαετιών, της εκ θεμελίων ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του προς δόξαν Θεού και ανακούφιση των χριστιανικών ψυχών.
Πηγή: Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" (εδώ)
Διαβάστε επίσης:
Η εικόνα του αγ. Σπυρίδωνα της Ουγκάντας & ένα μπρελόκ με αυτήν...
Orthodox Christian Initiative for Africa
Αντιχαλκηδόνιοι / Κόπτες ("Oriental Orthodox Churches"). Μέρος Α΄
Πηγή: Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" (εδώ)
Διαβάστε επίσης:
Η εικόνα του αγ. Σπυρίδωνα της Ουγκάντας & ένα μπρελόκ με αυτήν...
Orthodox Christian Initiative for Africa
Αντιχαλκηδόνιοι / Κόπτες ("Oriental Orthodox Churches"). Μέρος Α΄
1 σχόλιο:
Ενδιαφέρον.
Δημοσίευση σχολίου