ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Και πάλι στο στόχαστρο το άβατο του Αγίου Όρους


Νικόδημος Καλλιντέρης
 

 
Και πάλι στο στόχαστρο το Περιβόλι της Παναγίας!
Δύο καλλιτέχνιδες, η Sandrine Cheyrol και η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, από φεμινιστικά κίνητρα ορμώμενες δημιούργησαν ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ με θέμα την αυστηρή απαγόρευση της εισόδου λόγω του καθεστώτος του αβάτου «στο μισό πληθυσμό της γης σε μια περιοχή τεράστια σε μέγεθος σε ομορφιά αλλά και σε ιστορικό πλούτο»! Η συγκεκριμένη βιντεοταινία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Τώρα το ντοκιμαντέρ επανέρχεται στην επιφάνεια ξανά καθώς κάποια μέσα ενημέρωσης με διάφορες αφορμές προωθούν το «προοδευτικό» και «ανατρεπτικό» έργο των δύο καλλιτέχνιδων. Σήμερα (8/4) σε σχετική εκτενή συνέντευξη που παραχώρησαν δηλώνουν με περίσσιο και αθεολόγητο θράσος ότι «το Άγιο Όρος για μας που δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε είναι ένα σύνολο απαγορεύσεων και αντιλήψεων που τοποθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μεσαίωνα»!
Η Πατρίδα μας οφείλει να το καυχάται ότι «έδωσε ο Θεός» να βρίσκεται στην επικράτειά της αυτό το ευλογημένο κομμάτι γης που κουβάλησε και κουβαλά χαριτωμένους ανθρώπους! Η βαριά αγιοπατερική παράδοση της Αγιώνυμης Πολιτείας αποτελεί τον μόνο τρόπο εξουδετέρωσης της πολύπλευρης φθοράς που έχει κατακλύσει τον μάταιο τούτο κόσμο... Αν ο πνευματικός αγώνας που δίνουν αενάως οι Αγιορείτες Πατέρες στα Κελλιά τους σταματούσε, η φθορά θα μας συνέτριβε!
Γράφει ο αείμνηστος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Πανταζόπουλος στο εξαίρετο βιβλίο του με τίτλο «Ο ελληνικός κοινοτισμός και η νεοελληνική κοινοτική παράδοση»:
«Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν ακόμα πολλές παραδοσιακές κοινότητες, αλλ' ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται, η εξωτερική τους εμφάνιση αλλοιώνεται και το έμψυχο υλικό τους διαβρώνεται από τη μετανάστευση και την υλιστική αντίληψη για τη ζωή, σε τρόπο ώστε να κινδυνεύουν να χάσουν την παραδοσιακή πολιτιστική τους ταυτότητα. Σαν μοναδικό από κάθε άποψη υπόδειγμα επιβιώσεως γνήσιας κοινοτικής παραδόσεως στις μέρες μας προσφέρεται η κοινότητα του Αγίου Όρους».
Το άβατο του Αγίου Όρους και τα μάτια μας, λοιπόν!
 
*****
 
Συμπλήρωμα: υπενθυμίζουμε ένα παλιό άρθρο της αριστερής (αλλά ορθόδοξης χριστιανής) κ. Λιάνας Κανέλλη υπέρ του Άβατου του Αγίου Όρους: Το άβατον του Αγίου Όρους και... οι δήθεν δημοκράτες
Αναδημοσίευση από το ωραίο ιστολόγιο Ορθόδοξη Γυναίκα.
Μεταξύ άλλων γράφει:
 
"... Θα με κοίταζαν ωσάν κάτοικο άλλου πλανήτη αν τους έλεγα πως, όποιος προσπαθήσει να παραβιάσει το Άβατον θα βρει σ' αυτό το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής ως άπαρτο ανάχωμα, πρώτες και καλύτερες τις γυναίκες αυτού του τόπου που δεν μετράνε την «ελευθερία» και τα «δικαιώματα τους» με το μέτρο που κονταίνει την πίστη των ανδρών τους. Πως δεν συλλογίζονται με το μέτρο των δήθεν δημοκρατών που καμώνονται τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδέχονται την αποικιοκρατική πολιτική, τα στρατηγικά συμφέροντα με χώρες βαφτισμένες «χώρες του τρίτου κόσμου» και το εμπάργκο στα παιδάκια του Ιράκ, ως το απαραίτητο μέτρο συνετισμού της ηγεσίας τους. ..."
"...Είναι παράλογο, λοιπόν, το Άβατον; Πόσο; Ίσως. Όχι τόσο για μας όσο το... πολιτισμένο γεγονός να υπάρχουν κέντρα διασκέδασης στη Δύση όπου οι πορτιέρηδες αποφασίζουν ποιος μπαίνει μέσα και ποιος όχι, με μόνο κριτήριο την όψη, τα ρούχα και τον... αέρα κοσμικότητας που αποπνέουν. Πώς να το καταλάβει το Άβατον αυτή η Δύση; Που ό,τι δεν κατανοεί, όπου αδυνατεί να αισθανθεί τον όποιο Άλλο με συγκατάβαση, όταν δεν μπορεί να ηθικολογήσει κατά τα καλά και συμφέροντα της, επεμβαίνει, κατακτά, καταπιέζει, βιαίως «εκπολιτίζει», πλούσια σε προσχήματα και λογικοφανή τεχνάσματα, χρήματα και όπλα, βέτο σε διεθνείς οργανισμούς κι άλλα πολλά παρόμοια. ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: