ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ας πούμε «Όχι»!

Η προτροπή «πες ΟΧΙ» απευθύνεται από φορείς και ειδικούς, πολύ σωστά, σε γυναίκες και παιδιά που γίνονται θύματα βίας κατ’ εξακολούθησιν. Καλούνται να πουν «όχι» και ν’ αντιδράσουν απέναντι σ’ εκείνους, που κάνουν τη ζωή τους κόλαση. Και σίγουρα δεν είναι μόνοι – και η αντίδραση είναι για εκείνες και εκείνα η μόνη λύση.

Στις αγιογραφίες των εκκλησιών μας, οι άγιοι μάρτυρες απεικονίζονται κι εκείνοι με την παλάμη υψωμένη σε στάση άρνησης: λένε κι εκείνοι «όχι» σ’ εκείνους που τους καλούν να προδώσουν τα ιδανικά τους και την πίστη τους στο Χριστό, και νικούν στην αιωνιότητα, επιλέγοντας την αυτοθυσία αντί για την προδοσία.

Κι εμείς, όλοι μας, και τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι γονείς μας και ολόκληρος ο λαός μας, είμαστε επίσης θύματα βίας κατ’ εξακολούθησιν. Θύματα πολλαπλής βίας, στην καθημερινή μας ζωή, με δράστες εκείνους που εξουσιάζουν και ελέγχουν τη ζωή μας και πολλές φορές – με έντεχνους τρόπους – την ίδια τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. Και καλούμαστε να πούμε «ΟΧΙ», όσο δύσκολο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ώστε να υπάρχει ελπίδα ελευθερίας για το μέλλον!

Η Σκέπη της Παναγίας (που τιμάται στις 28 Οκτωβρίου, λόγω των πολλών εμφανίσεων της Θεοτόκου στο μέτωπο που Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41) ας μας σκεπάζει, οι άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες (28 Οκτωβρίου 1824) & όλοι οι άγιοι των ημερών ας μας ευλογούν και το παράδειγμα των ηρώων προγόνων μας ας μας εμπνέει, για τους νέους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.  

Οι άγιοι πέντε μάρτυρες της 13ης Δεκεμβρίου. Βλέπουμε τη χαρακτηριστική κίνηση της άρνησης με την παλάμη υψωμένη απέναντι στους δημίους τους (από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: