ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Πάτρα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, που εν μέσω πανδημίας λειτούργησε στην ενορία του...


tempo24.news

Σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Πατρών ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ο οποίος είχε λειτουργήσει στον Ι.Ναό Αγ. Νικολάου στις 25 Μαρτίου 2020, παρά τις απαγορεύσεις για την πανδημία.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί δεκάδες υποστηρικτές του.
"Η απόφαση αυτή δεν τροποποιεί ούτε στο ελάχιστο τη στάση μου. Ως ορθόδοξος κληρικός και ως Έλληνας πολίτης ήμουν υποχρεωμένος να λειτουργήσω και θα συνεχίσω να λειτουργώ. Είμαι βέβαιος ότι η απόφαση αυτή θα πέσει στα Ανώτερα Δικαστήρια", δήλωσε ο ίδιος.

Το σχόλιό μας:

Η ποινή αυτή, η οποία σκανδάλισε τους πιστούς, είμαι βέβαιος ότι θα σκανδαλίσει και τους απίστους ως ουσιαστική αθώωση, ότι δηλαδή το δικαστήριο "δεν τόλμησε" να τιμωρήσει τον απείθαρχο κληρικό, γιατί φοβάται την "παπαδοκρατία"...

Όπως είναι αναμενόμενο, ο π. Αν. Γκοτσόπουλος έχει και αντιπάθειες. Αρνητική κριτική γι' αυτόν, με αφορμή και θερμόαιμους υποστηρικτές του, που έριχναν κατάρες - όπως αναφέρεται - στον δημοσιογράφο Κ. Φλαμή, τον οποίο μήνυσε για τη στάση του ο π. Αναστάσιος, εδώ

Εμείς είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης, όμως θα καταθέσουμε ταπεινά τη γνώμη μας.

Υποστηρίζουμε τη στάση του π. Αναστάσιου να λειτουργήσει, παρά την κρατική απαγόρευση, που κατά τη γνώμη μας ήταν εσφαλμένη. Όμως δεν υποστηρίζουμε την επιθετικότητα των υποστηρικτών του, η οποία ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΕΙ, τόσο στις ψυχές τους όσο και στην Εκκλησία. Αν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι και οι "εχθροί της πίστεως" (αν είναι τέτοιοι - σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί) χρειάζονται αγάπη και ότι αυτή η αγάπη είναι που μας κάνει χριστιανούς, τότε είμαστε μακριά ακόμη από το δρόμο του Χριστού και της Ορθοδοξίας και ό,τι άλλο νομίζει ο καθένας πως ακολουθεί.

Θα αρκεστώ να παραθέσω γνωστά λόγια του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, ανθολογημένα μαζί με διδασκαλίες του Κυρίου και άλλων αγίων στην ανάρτησή μας Υπέρ των αμαρτωλών:

Η ψυχή δεν μπορεί να έχει ειρήνη, αν δεν προσεύχεται για τους εχθρούς.
Χωρίς τη χάρη του Θεού, δε μπορούμε ν’ αγαπούμε τους εχθρούς μας. Το Άγιο Πνεύμα όμως εμπνέει την αγάπη, και τότε η ψυχή λυπάται ακόμη και τους δαίμονες… Σας ικετεύω, δοκιμάστε. Αν κάποιος σας προσβάλει ή σας ατιμάσει ή σας πάρει κάτι από τα υπάρχοντά σας ή και αν καταδιώκει την Εκκλησία ακόμη, προσευχηθείτε στον Κύριο λέγοντας: «Κύριε, όλοι είμαστε πλάσματά Σου. Λυπήσου τους πλανημένους δούλους Σου και κάλεσέ τους σε μετάνοια»… Αν δεν έχεις αγάπη, τουλάχιστον μην τους διαβάλλεις και μην τους καταριέσαι· και τότε καλύτερο θα είναι. Αν όμως κάποιος σκέφτεται το κακό για τους εχθρούς του, σημαίνει μάλλον πως κάποιο πονηρό πνεύμα εισήλθε στην καρδιά του και της φέρνει κακούς λογισμούς.

Ελπίζω να μη χρειάζονται άλλες μαρτυρίες ή σχόλια. Αν δεν έχουμε καταλάβει ούτε και τώρα, αν δηλαδή θέλουμε να διορθώσουμε το Χριστό (που ζήτησε αγάπη για όλους) και βρίσκουμε διάφορες προφάσεις, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αυτή η "Ορθοδοξία" δεν με ενδιαφέρει.

Και πάλι, ας είμαστε όλοι συγχωρημένοι. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

Δόξα τω Θεώ.

Ευχαριστώ. Με αγάπη Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: