ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Τι συμπεραίνω από την εκτέλεση του Αντωνίου Άτγουντ († 8 Ιουνίου 2022)...

 

Δε γνωρίζω αν είναι αθώος. Δεν μπορώ να ξέρω τη μετάνοια που μπορεί να έχει ή να μην έχει αλλοιώσει την ψυχή του προς το καλύτερο. Αυτή όμως η περίπτωση (αυτός ο συνάνθρωπός μας, αλλά και εν Χριστώ αδελφός μας) είναι για μένα ένα σπουδαίο τεκμήριο κατά της θανατικής ποινής έτσι κι αλλιώς.

Φυσικά, καλούμαστε να προσευχόμαστε όχι μόνο για τον αδελφό μας Αντώνιο αλλά και για κάθε ψυχή που βρίσκεται στις φυλακές και κάθε ψυχή που βρίσκεται μέσα στην αμαρτία.

Ο αδελφός μας, με τη στάση του απέναντι στο θάνατο και στους κατηγόρους του, πιθανόν να καταλήξει ένας σύγχρονος μάρτυρας και άγιος. Ας μην προτρέξουν οι "ηθικοί" αναγνώστες μας να πουν ότι είναι ένας φονιάς - που μπορεί και να μην είναι. Ακόμη κι αν είναι, ναι, κι ένας φονιάς με τη μετάνοια μπορεί να γίνει άγιος. Γι' αυτό, όσοι φονιάδες (άμεσοι ή έμμεσοι, φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί) διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σας παρακαλώ, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και σπεύστε προς τον Χριστό...

Πάντως η θανατική ποινή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από τους χριστιανούς. Ας κρατήσουμε αυτή, αν μη τι άλλο, τη διαπίστωση.

«Κάτω από το πρίσμα της ευαγγελικής και ιεράς παραδόσεως είναι αντιευαγγελική και αντίχριστη φρικαλεότητα να φονεύεται ο αμαρτωλός λόγω της αμαρτίας. Εν προκειμένω καμία ιερά εξέτασις δε μπορεί να ανακηρυχθεί ιερά. Σε τελευταία ανάλυση, όλοι οι ουμανισμοί φονεύουν τον αμαρτωλό λόγω της αμαρτίας, εξοντώνουν τον άνθρωπο μαζί με την αμαρτία του. Διότι δεν θέλουν το Θεάνθρωπο, ο Οποίος είναι η μόνη σωτηρία του ανθρώπου και από την αμαρτία και από το θάνατο και από το διάβολο.
Εκείνος που δεν είναι υπέρ του Θεανθρώπου είναι ως εκ τούτου κατά του ανθρώπου, και είναι ως εκ τούτου δολοφόνος του ανθρώπου, και ακόμη είναι ως εκ τούτου και αυτόχειρας. […] Μεταχειριζόμενος κατ’ αυτό τον τρόπο τον αμαρτωλό, ο ουμανιστικός άνθρωπος αναπόφευκτα αυτοκτονεί: φονεύει την ίδια την ψυχή του, παραδίδει τον εαυτό του στην κόλαση, σε αιώνια συναναστροφή με το διάβολο, αυτόν τον έκπαλαι "ανθρωποκτόνο" (κατά Ιωάννην 8, 44)».

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς (Σερβία), 1894-1979, Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.
 
Από την ανάρτησή μας Υπέρ των αμαρτωλών

Ευχαριστώ.

Αντώνιος Άτγουντ: «Είμαι αθώος, αλλά ο θάνατός μου θα σας δώσει κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας…»

Η ιστορία ενός θανατοποινίτη, που βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός μέσα στη φυλακή [πριν περίπου 20 χρόνια]

: Στις 10 το πρωί στην Αριζόνα, στις 8 το βράδυ εδώ στην Ελλάδα θα γίνει η εκτέλεση του αδελφού μας Αντωνίου, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, χθες εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Εφραίμ καθώς έχει ισχυρούς δεσμούς με εκεί το μοναστήρι του Γέροντος Εφραίμ ! 

Για την ημέρα:

8 Ιουνίου: μια έφηβη & ένας στρατηγός νίκησαν το θάνατο

Προσθήκη στις 9 Ιουνίου 2022:

Εκτελέστηκε ο ορθόδοξος θανατοποινίτης Αντώνιος (Frank Atwood) Το χρονικό της εκτέλεσής του. (εκτενές αφιέρωμα)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: