ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Αυτοί δεν πήραν (ακόμη;) Νόμπελ Ειρήνης...




Είμαι βέβαιος ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης (2018) απονεμήθηκε σε δύο πρόσωπα που το αξίζουν 1000%.
Η είδηση:
Το Νόμπελ Ειρήνης σε πρώην σκλάβα του ISIS και σε Κονγκολέζο γυναικολόγο

Ο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ που είχε πουληθεί στο ISIS ως σκλάβα, είναι οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης 2018 που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Κοινός τόπος και των δύο το ότι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο στη μάχη τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου και η διεκδίκηση δικαιοσύνη για τα θύματα αυτής της βίας. 
Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία τους εδώ, παρακαλώ.
Τους συγχαίρω και εύχομαι κάθε θεία και ανθρώπινη βοήθεια στον δίκαιο και επιτακτικό αγώνα τους! Γράψαμε εξάλλου πολύ θετικά για το θέμα στο ιστολόγιό μας για την Αφρική (εδώ και εδώ).
 
Συμπληρώνω ωστόσο - ως υπενθύμιση για όλους μας - μερικούς άλλους αδελφούς μας, που συζητήθηκαν στο παρελθόν για το Νόμπελ Ειρήνης, θεωρώ ταπεινά ότι θα είχε σημασία να το πάρουν, αλλά προς το παρόν δεν το πήραν:

Ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο "άγιος των φυλακισμένων", με το ίδρυμα "Αγία Ξένη" (προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2012).

Οι απλοί νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου, που ήταν υποψήφιοι το 2016 για την αφοσιωμένη και αυτοθυσιαστική συμπαράστασή τους προς τους αναρίθμητους πρόσφυγες που κατέκλυσαν τα νησιά τους (υπενθυμίζω και το μαρτυρικό μας παπά Στρατή από τη Λέσβο).

Και θα προσθέσω, επιτρέψτε μου, ότι ένα Νόμπελ Ειρήνης αξίζει οπωσδήποτε η Ορθόδοξη Ιεραποστολή, για τους αγώνες της υπέρ των λαών του Τρίτου Κόσμου, αγώνες όχι μόνο με κόπο, αγωνία και στερήσεις, αλλά και μέσα σε κινδύνους.
Από τους αγώνες των Ορθόδοξων Ιεραποστόλων στην Αφρική (αναφέρομαι στους αγώνες για ανθρωπιστική βοήθεια, όχι στο πνευματικό έργο του ευαγγελισμού, που ασφαλώς δεν αφορά στην Ακαδημία των Νόμπελ), μπορείτε να δείτε δείγματα εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης, αν θέλετε, μια σύνοψη του θέματος, με ονόματα, στο άρθρο , ιδιαίτερα στο κεφάλαιο "Η συνέχεια".
Για την Ινδία ελάχιστα εδώ.

Αποδέκτης ενός τέτοιου Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να είναι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αφού το πιο εκτεταμένο έργο αγάπης συντελείται στην Αφρική. Και εννοώ το Πατριαρχείο, όχι ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού ένα τέτοιο βραβείο πρέπει να πάει στους αγωνιστές Ιεραποστόλους της πρώτης γραμμής.

Αναρωτιέμαι αν θα δούμε ποτέ ένα Νόμπελ να δίδεται σε ανθρώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Θεός ξέρει.
Στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα δούμε να απονέμεται. Σε πρόσωπα ή θεσμούς από την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν ξέρω. Το εύχομαι πάντως.
Όχι ότι το έχουν ανάγκη, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο και να καταλάβει και όλος ο κόσμος την αξία τους.
Ευχαριστώ.

Όλοι οι βραβευθέντες μέχρι τώρα με Νόμπελ Ειρήνης

Από την κηδεία του φρικτά δολοφονηθέντος ορθόδοξου σπουδαστή Ηλία Νγκίγκι στην Κένυα, Φεβρουάριος 2018 (βλ. εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: