ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Προσευχή προς τον άγιο Δημήτριο για τη Μακεδονία και για ολόκληρη τη Βαλκανική


 
Εικ. από εδώ

Ευχόμαστε, με τη μεσολάβηση του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο Θεός να δώσει, ώστε όλα τα έθνη της Βαλκανικής να εγκαταλείψουν τις πλάνες του παπισμού και του Ισλάμ και να επανέλθουν στην πίστη των πατέρων τους, αυτήν που είχαν πριν την παπική διείσδυση και πριν την τουρκοκρατία – και η πίστη αυτή είναι η Ορθοδοξία. Ας βοηθήσει ο άγιος Δημήτριος, ώστε όλοι οι βαλκανικοί λαοί να συσπειρωθούν στην αγία ποίμνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Ευχόμαστε επίσης, όλοι οι βαλκανικοί λαοί, μαζί με εμάς τους Έλληνες, με τις πρεσβείες του αγίου Δημητρίου, να ενωθούμε σε ένα κράτος ή μια ομοσπονδία ή συμμαχία, ξεπερνώντας τα εθνικά μίση και τις εδαφικές διεκδικήσεις, για να γίνουμε μια οικογένεια, που θα πορεύεται στη γη αλλά θα κατευθύνεται στον ουρανό, στην κοινή πατρίδα όλων των ανθρώπων και των λαών, στη βασιλεία του Χριστού.
Όπως ο άγιος Δημήτριος τιμάται και από τους Έλληνες και από τους Σέρβους (μάλιστα στην «πόλη του αγίου Δημητρίου», τη Σρέμσκα Μητροβίτσα, το αρχαίο Σίρμιο, διασώζεται τάφος του αγίου, όπου μεταφέρθηκε στα βυζαντινά χρόνια μέρος των λειψάνων του) και από τους Βουλγάρους και από όλους τους ορθοδόξους αδελφούς μας των Βαλκανίων, ας μεσολαβήσει ώστε όλοι οι ορθόδοξοι βαλκανικοί λαοί, και όλοι οι άλλοι γενόμενοι ορθόδοξοι, να γίνουμε ένα και να ξεπεράσουμε και τις εθνικές και κρατικές διαμάχες, αλλά και τα εκκλησιαστικά σχίσματα, για να έρθει στον τόπο μας, στα Βαλκάνια, η ειρήνη και η αγάπη του Χριστού μας.

 
Εικ. του αγίου με τη μικρασιατική προσφυγιά, από ναό του στη Λήμνο (εδώ)

Ο άγιος Δημήτριος και όλοι οι άγιοι, και η χριστιανική πίστη μας, ο Χριστός μας, το άγιο Ποτήριο της θείας Μετάληψης, δεν είναι μόνο δικά μας, αλλά όλων των ανθρώπων και όλων των λαών. Αυτό ήταν το όραμα των Βυζαντινών, αυτό ήταν το όραμα του Ρήγα, αυτό ορίζει το πανανθρώπινο και ουράνιο πνεύμα της Ορθοδοξίας.
Ως «τα έθνη τροπούμενος» (κατατροπώνοντας τα βάρβαρα έθνη που επιτίθενται), όπως λέει το απολυτίκιό του, ο άγιος Δημήτριος έχει σήμερα να μας υπερασπιστεί πρωτίστως από άλλα βάρβαρα έθνη: τα κολοσσιαία οικονομικά συμφέροντα των δυτικών πολυεθνικών εταιριών, των αποικιοκρατών, που ελέγχουν τη ζωή μας, τη συνείδηση και τη σκέψη μας και μας κατευθύνουν εκεί που θέλουν – και ξέρουμε όλοι ποιον υπηρετούν, όχι το Χριστό, αλλά, ας το πω ευθέως, τον Αντίχριστο. Αυτούς είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε. Εκείνοι σπέρνουν το διχασμό στους λαούς (ακόμη και σε ορθόδοξους λαούς, όπως οι αδελφοί μας ορθόδοξοι βαλκανικοί λαοί) για εξυπηρετήσουν μόνο τα άπληστα και απάνθρωπα συμφέροντά τους.
Η Μακεδονία είναι ελληνική, ναι, αλλά (όσο κι αν αυτο προσκρούσει στον πατριωτισμό μας, όπως έχουμε μάθει να τον καταλαβαίνουμε) τίποτα δεν είναι μόνο δικό μας. «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας». Υπάρχει κάτι ευρύτερο από το εθνικό και το ελληνικό, ο ουρανός. Ας γίνουμε όλοι, όσοι θέλουν, μια ουράνια συμμαχία, που θα βοηθήσει στη σωτηρία όχι μόνο όλων ημών, αλλά (προσευχητικά και ιεραποστολικά) όλης της γης.
Αμήν.

Επισκεφτείτε, παρακαλώ, την ενότητά μας Ορθόδοξα Βαλκάνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: