ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Τι είναι σήμερα;
Αυτό το ερώτημα, "τι είναι σήμερα;", πρέπει να μας απασχολεί καμιά φορά (ή ίσως αρκετά συχνά), αφενός γιατί όλες οι Κυριακές δεν είναι ίδιες, αφετέρου γιατί ο κόσμος γίνεται διαφορετικός (μέσα μας, αλλά ΚΑΙ γύρω μας), όταν ξέρουμε τις γιορτές και την ιστορία των αγίων μας.
Σήμερα λοιπόν, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, είναι η Κυριακή της παραβολής του Σπορέως, με την οποία αρχίζει επίσημα η περίοδος των κηρυγμάτων, των ομιλιών, των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής και των κατηχητικών σχολείων της Εκκλησίας μας. Η ανάγνωση της συγκεκριμένης παραβολής δεν τοποθετήθηκε τυχαία αυτή την περίοδο, γιατί για τους αγρότες μας είναι η αρχή της περιόδου της σποράς.
Διαβάστε, παρακαλώ, αν θέλετε, σχετικά:

Το μυστήριο του Σπόρου και του Σπορέα
Η Κυριακή του Σπορέα και δύο άγιοι του Γολγοθά
 

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΛΟΥΚΑ: Ο αγρός και η γωνία 
Έναρξη των Κατηχητικών Συνάξεων: Προσδοκίες – Περιεχόμενο – Προοπτικές (από εκεί η φωτο)

Εκτός όμως από αυτά, σήμερα - όπως και κάθε μέρα - γιορτάζουν και άγιοι.
Η Κυριακή του Σπορέα (κανονικά λέγεται Δ΄ Λουκά, δηλ. η 4η Κυριακή που διαβάζεται απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο) είναι, ας πούμε, μια κινητή γιορτή. Του χρόνου δεν θα πέσει πάλι 14 Οκτωβρίου. Επίσης, έχουμε τη Μνήμη της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, που "εορτάζει την Κυριακή μεταξύ 11 και 17 Οκτωβρίου εκάστου έτους" (εκτός της γνωστής Κυριακής της Ορθοδοξίας, που τιμάται επίσης πανηγυρικά).
Όμως κάθε χρόνο, στις 14 Οκτωβρίου, υπάρχουν και σταθερές γιορτές, γιορτές αγίων.
Στον ηλεκτρονικό συναξαριστή του Διαδικτύου βρίσκουμε αυτές:

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
 

Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός επίσκοπος Μαϊουμά: ο μεγάλος μας & αγαπημένος υμνογράφος, ποιητής και μουσικός (υιοθετημένος αδελφός του άλλου μεγάλου υμνογράφου και Πατέρα της Εκκλησίας, του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού), που έγραψε τον "κανόνα των Χριστουγέννων" (το κορυφαίο υμνογραφικό έργο που ψάλλεται τα Χριστούγεννα - δες βίντεο εδώ, απ' όπου και η εικόνα του), πολλά υμνογραφικά έργα του Τριωδίου, της Μ. Εβδομάδας κ.ά.

Οσία Παρασκευή η Νέα η Επιβατηνή, μια μεγάλη αγία της φιλανθρωπίας, που θεωρείται προστάτιδα αγία των Βαλκανίων (εικ. από εδώ)!

Όσιος Σιλβανός ο Γέρων Ιερομάρτυρας
Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες από την Αίγυπτο και Παλαιστίνη
Άγιος Πέτρος ο Αυσελάμου
Άγιος Ευθύμιος ο Νέος ο εν Θεσσαλονίκη
Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
Ανάμνηση θαύματος Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν Xίω
Όσιος Νικόλαος ο απλός και θαυματουργός δούκας Τζερνηγοβιγίας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Γιαχρόμ
Σύναξη των εν Κίω Αγίων


Στις 15 Οκτωβρίου βρίσκουμε αυτές τις γιορτές:

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας, Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, για τον οποίο αξίζει να δείτε και την ανάρτησή μας όταν οι μάρτυρες τελούσαν τη θεία λειτουργία πάνω στο στήθος τους (δυστυχώς, ένα link έχει πέσει, αλλά παραμένει η αναφορά, που για μένα έχει μεγάλη αξία)

Όσιος Σαβίνος ο επίσκοπος
Όσιος Βάρσος
Άγιος Ευθύμιος ο Νέος
Διήγηση μοναχού υποτακτικού περί υπακοής
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος των Σπηλαίων του Κιέβου
Άγιος Διονύσιος Αρχιεπίσκοπος Σουζδαλίας

Αυτά λοιπόν, αδελφοί μου μπλογκοναύτες και αδελφές μπλογκοναύτισσες. Ας έχουμε την ευχή του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων μας, στο ταξίδι της ζωής και στον αγώνα για την αιωνιότητα.

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: