ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Έγινε η αγιοκατάταξη του π. Ιακώβου Τσαλίκη!


Ιερά εικόνα του οσίου Δαβίδ της Εύβοιας και του γέροντα Ιάκωβου, από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής, Οσίου Δαβίδ και Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, που ανηγέρθηκε στην Τανζανία με δαπάνες της Ιεράς Μονής του οσίου Δαβίδ (εδώ).
 
"Ν": Με συγκίνηση και ενθουσιασμό υποδεχόμαστε το νέο και σπεύδουμε να το δημοσιέυσουμε, ζητώντας τις προσευχές του αγίου Γέροντα (του αγαπημένου των ορθοδόξων) για όλο τον κόσμο, πιστούς και "απίστους".
Ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης - για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν - είναι ο τρίτος κατά σειράν πιο αγαπημένος σύγχρονος άγιος του λαού μας, μετά τους αγίους Παΐσιο τον Αγιορείτη και Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη. Η αγιοκατάταξή του ήταν κάτι που ο λαός μας περίμενε με λαχτάρα και, μαζί με όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς, το ταπεινό μας ιστολόγιο δοξάζει το Θεό. Οι αρχιερείς που υπέγραψαν την αγιοκατάταξη ας έχουν τις ευχές του και ας τους φωτίζει η χάρη του Κυρίου προς το καλύτερο, να ενεργούν κατά Θεόν, πάνω από οποιαδήποτε λάθη και μικρότητες.

Eικ. (από εδώ): "Γέρων Ιάκωβος ο Με συγχωρείτε": χαρακτηρίζεται έτσι επειδή, λόγω της ταπεινοφροσύνης του, έλεγε συχνά αυτή τη φράση.
 
Αγιοκατατάχθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης.
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.


Λίγα λόγια για τον βίο του

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 από ευσεβείς γονείς.
Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω την θεία Λειτουργία χωρίς να γνωρίζει γράμματα. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την εκκλησία ήταν έκδηλη.
Την ίδια χρονιά εμφανίσθηκε μπροστά του η Αγία Παρασκευή και του φανέρωσε το λαμπρό εκκλησιαστικό του μέλλον ενώ συχνά διάβαζε ευχές, προσευχόταν και θεράπευε συγχωριανούς του.
Από το 1938 και μετά η ζωή του ήταν καθαρά ασκητική. Έτρωγε λίγο, κοιμόταν ελάχιστα, προσευχόταν συνεχώς και δούλευε σκληρά. Τα βάσανα και οι κακουχίες της κατοχής ταλαιπώρησαν τους άτυχους πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 1942 πέθανε η μητέρα του προλέγοντας του ότι θα γίνει ιερέας.
Ο διοικητής του τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και ήταν από τους λίγους που κατάλαβε το λαμπρό μέλλον που θα είχε το νεαρό προσφυγόπουλο. Μετά την απόλυση του από το στρατό (1949) ο Ιάκωβος σε ηλικία 29 χρονών χάνει και τον πατέρα του.
Ο αγώνας του τώρα για να αποκαταστήσει την αδελφή γίνεται εντονότερος, χωρίς όμως να παραμελεί αυτό το οποίο ποθεί από τα παιδικά του χρόνια. Να γίνει μοναχός.
Σε ηλικία 32 ετών πλέον ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα.
Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της μονής της μετανοίας του.
Από το 1990 και μετά ο γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991 μετά από μικρο-εμφράγματα νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό.
Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε.
Μόλις ήλθαν οι πατέρες ο γέροντας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά ζαλίστηκε. Η αναπνοή του βάρυνε, ο σφυγμός του εξασθένησε και από τα χείλη του βγήκε ένα μικρό φύσημα Ο γέροντας είχε πάρει πλέον τον δρόμο για την μακαρία ζωή.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και μετά από τους επικήδειους λόγους, ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος είπε να υψώσουν το φέρετρο ψηλά να δουν α πιστοί τον Όσιο γέροντα. Μόλις εφάνη το ιερό λείψανο με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν « Άγιος, Άγιος».Λατρευτικές συνάξεις για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη (από εδώ)

Με μεγάλη ευχαρίστηση και συγκίνηση ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδριάζει στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αποφάσισε σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια (1920-1991), κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, η οποία υποβλήθηκε διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία και την ενέκρινε.
Αύριο το πρωί, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος θα προεξάρχει στην Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ και θα έχει χαρακτήρα δοξολογικό και ευχαριστιακό προς τον Τριαδικό μας Θεό, για την ανάδειξη του Οσίου Ιακώβου. 
Ακόμη, την ερχόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 8:30μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου έχει προγραμματισθεί να τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη του εξ Ευβοίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, θα ψαλεί και η Ακολουθία, ώστε να ευχαριστήσει δοξολογικά και ο Λαός της έδρας της Ι. Μητροπόλεως μας τον Τριαδικό μας Θεό για την αγιοκατάταξη.
Στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, τελούμε άπαντες, Κλήρος και Λαός, με μεγάλη συγκίνηση, εν αναμονή της επισήμου ανακοινώσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με προσευχητική διάθεση αναβωούμε: "Όσιε Ιάκωβέ, πρέσβευε υπέρ ημών".

Πρώτη Αγρυπνία για τον 'Οσιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη (εδώ)

Δείτε σε μαγνητοσκόπηση από το RUMORTHODOX την πρώτη Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Γέροντος Ιακώβου, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στον Ιερό Ναό Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος Περιστερώνας Μόρφου στις 17 Νοεμβρίου 2017.
Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας αναγνώσθηκε ο βίος του Οσίου Γέροντος Ιακώβου (2ο βίντεο).
Παρακαλώ, επίσης, δείτε:

Αφιέρωμα στη μνήμη των οσίων Γερόντων Ιάκωβου Τσαλίκη & Γεώργιου Καλτσίου (21 Νοεμβρίου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: