ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα! (Και το Πολυτεχνείο, την επαύριο)...


Αν είστε "άσχετος" με την Εκκλησία, αυτό το άρθρο απευθύνεται περισσότερο σ' εσάς, παρά σ' εμάς τους "σχετικούς".
Σήμερα, 16 Νοεμβρίου (παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου), η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει ένα μεγάλο άγιο της αρχαιότητας: τον απόστολο και ευαγγελιστή Ματθαίο, έναν από τους 12 μαθητές του Χριστού και συγγραφέα του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.
Ο άγιος Ματθαίος (όπως αναφέρει ο ίδιος στο κεφάλαιο 9 του κατά Ματθαίον) ήταν τελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας των Ρωμαίων. Οι τελώνες νοίκιαζαν από τους Ρωμαίους την είσπραξη των φόρων και είχαν το δικαίωμα να πάρουν από το λαό όσα χρήματα ήθελαν, να αποδώσουν στους Ρωμαίους το φόρο και τα υπόλοιπα να τα κρατήσουν. Έτσι, οι τελώνες εκμεταλλεύονταν και καταλήστευαν το λαό και, όπως ήταν φυσικό, ήταν άπληστοι, πλούσιοι και μισητοί.

Ο Χριστός πέρασε από το "τελώνειον", δηλ. μπροστά από το τραπέζι των εισπράξεων του Ματθαίου, και του είπε: "Ακολούθησέ με". Τότε εκείνος τα παράτησε όλα, πήγε κοντά Του και έκανε μια καινούργια ζωή. Μάλιστα, παρέθεσε γεύμα στο Χριστό και τους μαθητές Του, στο οποίο μαζεύτηκαν κι άλλοι τελώνες και αμαρτωλοί, ώστε οι Φαρισαίοι (οι υπερβολικά θρησκευόμενοι Ιουδαίοι της εποχής εκείνης, πού όμως συχνά ήταν υποκριτές και υπερόπτες) να πουν στους αποστόλους: "Γιατί ο δάσκαλός σας τρώει μαζί με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς;". Ο Χριστός το άκουσε και τους απάντησε: "Γιατρό χρειάζονται οι ασθενείς, όχι οι υγιείς. Πηγαίνετε να μάθετε τι σημαίνει η φράση: θέλω έλεος, όχι θυσίες. Διότι δεν ήρθα να καλέσω δίκαιους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια" (Ματθ. 9, 9-13). Το περιστατικό διασώζουν και οι ευαγγελιστές Μάρκος και Λουκάς (κατά Μάρκον, 2, 14-18, κατά Λουκάν, 5, 27-32), μόνο που εκείνος τον ονομάζουν Λευΐ, που προφανώς ήταν το άλλο όνομά του (συχνά οι Εβραίοι είχαν δύο ονόματα).
Μετά την ανάσταση του Χριστού, όπως ξέρουμε από την αρχαία παράδοση των χριστιανών, ο άγιος Ματθαίος ταξίδεψε στην Αφρική και, κηρύττοντας το χριστιανισμό, έφτασε μέχρι την Αιθιοπία. Εκεί ο βασιλιάς Φουλβιανός, ενοχλημένος από τη δράση του, τον συνέλαβε και τον έκαψε ζωντανό! Αργότερα όμως μετανόησε, έγινε χριστιανός παίρνοντας το όνομα Ματθαίος και έζησε μια ζωή μετάνοιας και καλοσύνης, τόσο που η Εκκλησία τιμά και τη δική του μνήμη σήμερα, την ίδια μέρα.

Τώρα επιθυμώ να συνδέσουμε τη γιορτή του αγίου Ματθαίου με το σήμερα, για το οποίο τη θεωρώ δραματικά επίκαιρη...
Κατ' αρχάς, ο άγιος Ματθαίος, με την αλλαγή της ζωής του, καλεί κάθε διεφθαρμένο άνθρωπο να μετανοήσει και ν' αλλάξει ζωή. "Έι, ξύπνα!" του φωνάζει. "Δες εμένα και πάρε παράδειγμα!".
Όλοι οι εκμεταλλευτές του λαού, οι εκμεταλλευτές του πλησίον, όποιοι κι αν είστε, όποια θέση κι αν κρατάτε, ο ευαγγελιστής Ματθαίος σας φωνάζει και ο Χριστός, μέσω του αγίου Ματθαίου, σας προσκαλεί στο δρόμο Του. Ξυπνήστε όσο είναι καιρός - σώστε το τομάρι σας, όχι από τη λαιμητόμο (που κι αυτήν δεν αποκλείεται να τη συναντήσετε, αν ξεσπάσει η οργή του λαού), αλλά από το χειρότερο, την αιώνια κόλαση.
Το ίδιο σας λέει και ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, στην επιστολή Ιακώβου (μέσα στην Καινή Διαθήκη) και ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό κεφάλαιο 5.
Η Ορθοδοξία δεν έχει απλοϊκή ιδέα για τον παράδεισο και την κόλαση. Οι άγιοι διδάσκαλοί μας (που έζησαν και ζουν μέσα στο θείο Φως) βεβαιώνουν ότι παράδεισος και κόλαση είναι το ίδιο το Φως του Θεού, που το ζουν ως πυρ οι διεφθαρμένοι και αμετανόητοι αμαρτωλοί.
Τι είπατε; Δεν τα πιστεύετε αυτά; Δεν έχει καμιά σημασία. Είτε τα πιστεύετε είτε όχι, θα τα βρείτε μπροστά σας.
Όμως υπάρχει κι ένα δεύτερο στοιχείο της σημερινής γιορτής που αφορά άμεσα στην οικονομική κρίση: μας δείχνει τι αγίους τιμά ο λαός μας (και όλοι οι χριστιανικοί λαοί), τι παραδείγματα έχει, τι κληρονομιά μεταφέρει μέσα στους αιώνες από γενιά σε γενιά: αγίους που παράτησαν το χρυσάφι, ακολούθησαν το Χριστό, έζησαν περιπλανώμενοι σε όλη τη χώρα τους και κατόπιν ταξίδεψαν ιεραποστολικά σε άγριους τόπους, όπου πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στον αγαπημένο του Χριστό, για χάρη των συνανθρώπων τους - για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και, πεθαίνοντας, η στάση τους ήταν τέτοια, που ο ίδιος ο βασιλιάς που διέταξε το μαρτυρικό θάνατό τους, μεταστράφηκε στο χριστιανισμό και αγίασε!
Αυτοί είναι οι άγιοί μας. Αυτή είναι η κληρονομιά που έχουμε για τα παιδιά μας. Και με αυτή την κληρονομιά είμαστε, όσο την κρατάμε, και θα είμαστε, αδούλωτοι και απροσκύνητοι.

Για τον ευαγγελιστή Ματθαίο τα εξής:

"Δε μπορείς ν' αλλάξεις; Δες εμένα!" Ο άγιος ευαγγελιστής Ματθαίος και ο άγιος Ματθαίος βασιλιάς της Αιθιοπίας (16 Νοεμβρίου)
A saint in a cannibal tribe: Saint Apostle & Evangelist Matthew and holy Fulvian, king of Ethiopians (November 16) 
 
Και:

Ο άγιος των Εξαρχείων, που δεν είχε ούτε για νοίκι...
Αντιεξουσιαστές και Μεγάλη Παρασκευή!...
Όταν δε γονατίζουμε, ούτε μπροστά στο Θεό!...
«Ου προσκυνούμεν!»: Το επαναστατικό μήνυμα του Μεγάλου Σαββάτου
Εκκλησία και Χούντα

Το σημερινό Ευαγγέλιο: η συγκλονιστική παραβολή του Πλούσιου και του Λάζαρου
Η Κυριακή της μέριμνας για το ψωμί του φτωχού (Κυριακή του χορτασμού των 5.000)
Ο Χριστός μπροστά στο κάθαρμα που ρήμαζε το λαό
Να είσαι χριστιανός = να πιστεύεις στη νίκη επάνω στον κόσμο (γέροντας Σωφρόνιος)

  
Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ, ο πατέρας της σλαβικής Φιλοκαλίας (15 Νοεμβρίου) 
Ο άγιος νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο Υδραίος († 14 Νοεμβρίου 1800) 
Ο τόπος του μαρτυρίου και ο τάφος του Αγ. Φιλίππου (14 Νοεμβρίου)
μνήμη του πατριάρχη Σερβίας Παύλου (†15 Νοε 2009) 
Ο θαυματουργός Πόντιος της 17 Νοέμβρη
 
Η Νηστεία των Χριστουγέννων και το Σαρανταλείτουργο
Πόσες μέρες μένουν για τα Χριστούγεννα;

Το άγνωστο μήνυμα των Χριστουγέννων: να γίνεις θεός!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: