ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

π. Θεολόγος, ο ιεραπόστολος του Κογκό

Ορθόδοξο Κογκό
 
Επειδή πολύς κόσμος που επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφίας του πατρός Θεολόγου με φωτογραφίες από το Κονγκό (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 16-23/9) θα ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το έργο του, ζητήσαμε από το περιοδικό ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής “Ο Πρωτόκλητος” να μας στείλει το παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο του Νικολάου Σίμου “Ιερά Μητρόπολις Κεντρώας Αφρικής – Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος και οι Συνεργάτες του”:
Ο π. Θεολόγος κατά κόσμον Δημήτριος Χρυσανθακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 από ευλαβείς και εύπορους γονείς. Έτυχε καλής ανατροφής και εθήτευσε ως μαθητής και συνεργάτης στις κατασκηνώσεις πλησίον του Ιεροκύρηκος τότε της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι και μετέπειτα Ιεραποστόλου στην Αφρική τον οποίο είχε πνευματικό. Ο π. Χαρίτων του ενέπνευσε την αγάπη προς το Ιεραποστολικό έργο.


Το 1969 ως το 1975 σπούδασε και έλαβε το πτυχίο του ως αρχιτέκτων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Το 1975 ως το 1977 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στην αποκατάσταση μνημείων. Είναι γνώστης της Γαλλικής, Αγγλικής και Αλβανικής γλώσσης.
Μετά τις σπουδές και την εκπλήρωσι της στρατιωτικής του θητείας (1977-1979) και ενώ λαμπρό επαγγελματικό και οικογενειακό μέλλον ανοιγόταν μπροστά του, το ενδιαφέρον του εστράφη στο Άγιον Όρος, όπου έκανε επισκέψεις και εγνώρισε τον Γέροντα Παΐσιο. Αυτό φαίνεται ήταν καθοριστικό για να ακολουθήσει την μοναχική ζωή. Το 1980 εκάρη μοναχός και εγκαταστάθηκε στο Όρος. Από τότε η ευλογία της Παναγίας τον συνέχει, τον πληροί δυνάμεων και τον εμπλουτίζει θεολογικά.
Το 1993 κατόπιν επίμονων προσκλήσεων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου ανέλαβε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής και ασχολήθηκε με αναστηλώσεις παλαιών μοναστηριών, ναών και κτηρίων και ανοικοδομήσεις νέων ναών, σχολείων και γενικώς κάθε οικοδομικού έργου της Αρχιεπισκοπής.
Επίσης ήταν υπεύθυνος της νεολαίας και των κατασκηνώσεων υπό την καθοδήγησι του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, στο έργο του οποίου συνέβαλλε με ένθεο ζήλο και επιτυχία.
Η καρδιά του ήταν μπορώ να πω δοσμένη στην Αφρική. Ήταν λαϊκός το 1976 που είχαμε επισκεφθεί μαζί με κάποιον άλλο φίλο για πρώτη φορά την Κανάγκα, για να βοηθήσουμε έστω και ελάχιστα τον σεβαστό και αγαπητό μας Γέροντα π. Χαρίτωνα. Τόσο τον είχε γοητεύσει η προσπάθεια, οι άνθρωποι και το όλο κλίμα, που είχε πει και το εννοούσε «καλόν εστίν ημάς ώδε είναι». Έκανε και δεύτερη επίσκεψη το 1986 ως ιερομόναχος, αλλά παρ’ ότι το επιθυμούσε, δεν έμεινε εκεί. «Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει». Ακολούθησε η εννεαετής προσφορά του στην Εκκλησία της Αλβανίας και από το 2004 υπακούει στην πρόσκλησι του Σεβ. Κεντρώας και αναλαμβάνει δράσι ως υπεύθυνος στο Κονγκό Μπράζα.
Ως αρχιτέκτων σχεδιάζει το κτήριο του Πανεπιστημίου και διάφορους Ναούς που του αναθέτει ο Σεβασμιώτατος. Παράλληλα διδάσκει ως καθηγητής τα μαθήματα της Ναοδομίας και Εικονογραφίας στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής.


Στο Κονγκό Μπράζα αναπτύσσει εκτεταμμένο έργο. Στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ οικοδομεί τον Ναό της Αναστάσεως και στοχεύει σε άλλο σημείο της πόλεως ανέγερσι νέου και ευρύχωρου Ναού, ενώ έχει αρχίσει ιεραποστολικό άνοιγμα και προς βορράν της χώρας.
Στην μεγαλούπολι Pointe Noire συγκρότησε ένα μεγάλο ιεραποστολικό κέντρο με αίθουσα ομιλιών που προσωρινά λειτουργεί ως Ναός. Παράπλευρα κτίζει τον μεγάλο Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί κτίσθηκε ιεραποστολική κατοικία με πνευματικό κέντρο στο ισόγειο και κοντά ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας. Στην παραγκούπολι της πόλεως στην θέσι ενός Ναού παράγκα υψώθηκε ο όμορφος Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου και σε άλλη πολυάνθρωπη συνοικία συνεχίζονται οι εργασίες ανεγέρσεως του Ναού της Αγίας Φωτεινής με προοπτική να ακολουθήσει δίπλα του κατασκευή κλινικής ή Νοσοκομείου.
Στο Ντολιζί σε μεγάλη έκτασι που αγοράστηκε έγινε ο Ναός της Αγίας Ειρήνης, το Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» και το Δημοτικό Σχολείο «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» και θα ακολουθήση Γυμνάσιο. Ακόμη παρακείμενη λιμνούλα αξιοποιήθηκε με ανάπτυξι μικρής μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας για της ανάγκες του ιδρύματος. Ενώ λίγο μακρύτερα ευρίσκεται σε εξέλιξι τουβλοποιΐα και κεραμοπλαστική που θα βοηθήσουν στην συντήρησι του Ορφανοτροφείου και Σχολείου. 

Στην πόλι ΝΚΑΥΙ σχεδιάσε ένα πανέμορφο και πρωτότυπο οκταγωνικό Ναό, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωσι του Κυρίου. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα ιατρείο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην οργάνωσι των ενοριών με συμβούλια και επιτροπές, καθώς και της νεολαίας σε ομάδες με προεδρεία σε όλες τις πόλεις. Οι νεολαίοι έχουν αναλάβει πνευματικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες. Μία φορά το χρόνο και σε διαφορετική πόλι κάνουν συνέδρια και οι χορωδίες τους διαγωνίζονται για την ανάδειξι της άριστης. Συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και δημιουργείται ατμόσφαιρα ενθουσιασμού.
Ο π. Θεολόγος με την υποστήριξη του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου που δίνει το παρόν σε κάθε εκδήλωσι έχει εμπνεύσει την αγάπη στην Εκκλησία και την συμμετοχή των πιστών στην ενοριακή ζωή σε όλες τις πόλεις, όπου η Ορθοδοξία δίνει το παρόν.
Γενικά το έργο που έχει επιτύχει είναι αξιοθαύμαστο και είναι ευοίωνες οι προβλέψεις για την συνέχειά του.
Οι Αφρικανοί αδελφοί μας στο Κονγκό Μπράζα έχουν πολλαπλώς ευεργετηθεί από την προσωπικότητας του π. Θεολόγου και ευγνωμονούν τον Σεβ. Κεντρώας που τον έστειλε κοντά τους.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος κατά την επίσκεψί του στο Dolisie ετέλεσε τα εγκαίνια του Ορφανοτροφείου «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ» και εξέφρασε την εκτίμησί του για τους μόχθους και τις προσπάθειες του π. Θεολόγου. Επήνεσε μάλιστα το έργο του και τον ενεθάρρυνε προς συνέχισί του, διαβεβαώνοντας τον ότι θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του.
Και όντως με τις ευχές Του, ευλόγησε ο Θεός και μέρα με την ημέρα παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η Αληθινή Πίστις ακτινοβολεί και οι καμπάνες της Ορθοδοξίας χτυπούν και προσκαλούν.
 

Νικόλαος Σίμος, περιοδικό "Φως Εθνών", τεύχος 126, σελίδες 7 – 9

Κείμενο του π. Θεολόγου 
Από την αρχική σελίδα του ωραίου ιστολογίου Ορθόδοξο Κογκό:

Από αυτή τη σελίδα, όπου & πολλές φωτο.
Έξι χρόνια διακονώ στο Κονγκό (Brazzaville) μετά από πρόσκληση και με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρίου Ιγνατίου. Εκεί, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, είχαν ιδρυθεί τρείς ενορίες σε ισάριθμες πόλεις, όταν η χώρα εξαρτιόταν εκκλησιαστικά από την Μητρόπολη Καμερούν. Χωρίς καμιά οικοδομή και ενίσχυση περίμεναν πάνω από δέκα χρόνια, με άσβεστη την ελπίδα, την βοήθεια των εκκλησιαστικών αρχών.

Με την χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Κεντρώας Αφρικής εντάθηκε η ιεραποστολή σ’ αυτή τη χώρα που την βρέχει ο Ατλαντικός και την διασχίζει ο Ισημερινός. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα αλλά ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια. Καλύπτεται από απέραντα δάση που συντηρούνται από τις τροπικές βροχές και τους μεγάλους ποταμούς. Ένας από αυτούς ο Congo, δίνει το όνομά του στη χώρα. Η εξωτερική ξυλεία, που εξάγεται, και το άφθονο πετρέλαιο δίδουν πλούτο στις ξένες εταιρείες και τους κρατούντες. Ο λαός ζει σε μια αξιοπρεπή φτώχεια. Ο γαλλικός πολιτισμός καθώς και η εκπαίδευση και διοίκηση χαρακτηρίζουν τον κοινωνικό ιστό. Η γαλλική είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους, οι πολλές τοπικές γλώσσες είναι χαρακτηριστικές των περιοχών και των φυλών.

Στην πρωτεύουσα Brazzaville φέτος ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ναού της Αναστάσεως που στεγάζεται στην παλαιά Μασωνική Στοά, στο κέντρο της πόλεως. Το κτίριο το παρεχώρησαν όταν η χώρα εγκατέλειψε τον κομμουνισμό.
Brazzaville (δες εδώ)
Στο Pointe Noire, δεύτερη πόλη του κράτους με ένα εκατομμύριο κατοίκους, μεγάλο λιμάνι και με πολλές πετρελαιοπηγές, ο Σεβασμιώτατος ίδρυσε το ιεραποστολικό μας κέντρο του Αγίου Δημητρίου. Σε ένα ευρύχωρο οικόπεδο στο κέντρο της πόλεως έχει κτισθεί μια μεγάλη αίθουσα, που χρησιμοποιείται προσωρινά ως ναός, γραφείο, κατοικία των υπευθύνων, αίθουσα νεολαίας. Εκεί πρόσφατα ολοκληρώθηκε το κτίριο, οι εγκαταστάσεις και η κεραία του ραδιοφωνικού μας σταθμού, προσφορά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο του οικοπέδου κτίζεται αργά, λόγω οικονομικής δυσπραγίας ο μεγάλος ναός του Αγίου Δημητρίου. Αυτόν τον μήνα (Μάιος 09) ο Άγιος Δημήτριος δείχνοντας με θαυμαστό τρόπο την προστασία του, μας έστειλε μια ευλογία από την πόλη του για να συνεχισθούν οι εργασίες.

Επίσης ολοκληρώθηκε φέτος στο Pointe Noire ο ναός της Αναλήψεως που χρόνια στεγαζόταν με σανίδια και λαμαρίνες, η δεύτερη ενορία στην Πόλη. Ένας τρίτος ναός, της Αγίας Φωτεινής, έχει αρχίσει να κτίζεται σε μια πολυάνθρωπη συνοικία, του οποίου πρόσφατα ο Μακ. Πατριάρχης ευλόγησε το θεμέλιο λίθο.
Pointe Noire (από εδώ)
Στην ενδοχώρα στην πόλη Nkayi, όπου και το εργοστάσιο ζαχάρεως, κτίζεται ένας μεγάλος οκταγωνικός ναός επ’ ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πριν πέντε χρόνια, ο δεκάχρονος τότε Rodrigue, ορφανός από γονείς αναζητούσε την τύχη του λαθρεπιβάτη στο τρένο, όπου και μας συνάντησε. Ο Κύριος μας τον έστειλε να τον προστατεύσουμε και να νοιαστούμε για τα ορφανά του Κονγκό. Αυτό στάθηκε αφορμή να κτισθεί το Ορφανοτροφείο μας εγκαινιασμένο από τον στοργικό μας Πατριάρχη. Εκεί μεγαλώνουν μέσα στην αγάπη του Θεού τριάντα ορφανά αγοράκια. Από αυτά οκτώ δεν έχουν βρει ακόμη τον κηδεμόνα τους (100€ τον μήνα). Δίπλα το δημοτικό μας σχολείο με 200 περίπου μαθητές άνοιξε φέτος και αυτό, με προτροπή του πατριάρχη, αλλά ακόμη δεν το ολοκληρώσαμε κτιριακά.

Στο Dolisie, μια επίσης μεγάλη πόλη, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο ναός της Αγίας Ειρήνης, το ορφανοτροφείο και το δημοτικό σχολείο, ενώ έχει αρχίσει να κτίζεται ο μεγαλύτερος ναός του Αγίου Νικολάου. Βαπτίζοντας στα ποτάμια, μέσα στην φυσική ομορφιά και την αφθονία των νερών, έχουμε την ανάμνηση του Ιορδάνη. Τελευταία επιδιώκουμε και φτιάχνουμε σταυρόσχημα βαφτιστήρια κοντά στους ναούς. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό με την μικρή Ρεβέκκα που παρ’ ολίγο να την χάσω μετά την δεύτερη κατάδυση όταν την παρέσυρε το ρεύμα του ποταμού Loubomo. Διαπίστωσα τότε πόσο χρήσιμα είναι τα μικρά τσουλούφια που ακτινωτά στολίζουν τα κεφαλάκια τους αφού απ’ αυτά την τράβηξα πίσω και συνέχισα το μυστήριο.

Καθημερινά προσπαθούμε να βοηθήσουμε όταν η αδικία μάς αγγίζει και ο πολύπλευρος πόνος μάς πληγώνει, ζώντας και βλέποντας τους αδελφούς μας. Όπως ο 14χρονός ορφανός Faly που ο Κύριος τον έβαλε μπροστά μας και τον συναντήσαμε σε ένα άθλιο νοσοκομείο με κομμένα τα δύο του πόδια από το τρένο όπου τον κλώτσησε ένας στρατιώτης.

Η διακονία μας ολοκληρώνεται με κατήχηση, βαπτίσεις, σεμινάρια ιερέων, γιορτές με τις χορωδίες και άλλα. Αξίζει να τονισθεί ο συνεχής αγώνας απέναντι στις συνήθειες και τις παραδόσεις που εναντιώνονται στον νόμο του Θεού και δύσκολα ξεριζώνονται όπως ο φόβος της μαγείας, η πολυγαμία, ο καταναγκασμός της προίκας κ.ά.
Αγαπητοί μου αδελφοί, δεν ζητώ παρά μόνον τις προσευχές σας προς τον Κύριο για να δώσω την καλή μαρτυρία εργαζόμενος στον αμπελώνα Του και να μην με κάψει το καυτό λιοπύρι του ισημερινού τώρα που ήλθε ο θερισμός.

Δυστυχώς, φαίνεται - όπως έχει καταγγελθεί στο Διαδίκτυο και αναδημοσιευθεί σε πάρα πολλούς ιστότοπους - ότι ο π. Θεολόγος έπεσε θύμα φθόνου και του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από το χώρο της προσφοράς του. Ευχόμαστε ο Πανάγιος Θεός της Αγάπης να τακτοποιήσει το πρόβλημα, διά της Θεοτόκου & πάντων των αγίων, προς όφελος των αδελφών μας.

Άρθρα του π. Θεολόγου διαβάστε εδώ.
Δείτε και: Ο Χριστός στην Αφρική (ενότητα στο blog μας).
π. Κοσμάς Γρηγοριάτης, ο άγιος Φίλος & Φωτιστής της Αφρικανικής Γης
Ιερείς της Μαύρης Αφρικής
Ηλεκτρονικός χάρτης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής

Δεν υπάρχουν σχόλια: