ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ο 1ος ελεύθερος αγιασμός υδάτων στην Αλβανία (1991)

Historia e Hapjes së Kishë Orthodhokse në Shqipëri: ceremonia e parë për Ujin e Bekuar - Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η πρώτη ακολουθία στην Εορτή των Φώτων. 


 

Si sot para 21 vjetësh në 6 Janar të 1991 në Korçë, me pjesmarrjen e gjithë popullit
Korçar, me kryetar të Kishës Ortodokse z Sotir Bambulla dhe prift papa Kosta Koti u mbajt dhe ceremonia e pare fetarepas monizmit në një temperaturë -18  me rastin e festës së Ujit të Bekuar. Me ekzkluzivitet absolut po ju paraqesim  tre video që përbëjnë dokument historik të asaj dite.
Shijoni momentet e para spontane   dhe shprehje mallëngjyese të besimit ,të një populli që vuajti dhe u përndoq kaq shumë.
Le të na bëhet mësim kjo etje për besim që shohim në këto video e cila vjen nga që iu kishte munguar kaq shumë,  ndërsa ne sot atë etje e kemi zvëndësuar me etje për pasione, për  pasuri, për lavdi.
Le të shpresojmë që dita e sotme të na ndiçojë e të na kujtojë të gjithëve arsyen për të cilën u pagëzuam dhe se çfarë besojmë.

Pason predikimi i parë për besimin të cilin mund ta dëgjoni dhe në video,  i kryetarit të parë të Kishës Orthodhokse Autoqefale Shqipëtare z. Sotir Bambulla nga Boboshtica e Korçës.

“Gëzuar Ujët e Bekuara,
Pas 23 vjet diktaturë e mbylljes së kishave sot po e kremtojmë të lirë Ujët e Bekuar.
Anë e mbanë Globit  sot hedhin Kryqin  për kujtim të Isu Krishtit  që u pagëzua në lumin Jordan nga Johan Pagëzori.
Jemi populli më i vjetër që e kemi përqafuar fenë Orthodhokse që në shekullin  e parë me ardhjen e Apostull Pavlit dhe nga ana e kulturës  zëmë përsëri vendin e parë në Evropë. Këtë e vërtetojnë dhe kishat ikonografitë ikonastaset  ambonet, fronat e episkopëve. Kishat tona s’kanë qënë asnjëherë të mbyllura, toka ishte dyshemeja, qielli ishte kubeja dhe muret Orthodhoksët e Korçës. I kemi festuar kremtet fetare duke shkuar në Kishë në gërmadhat e shkatërruara nga monizmi si në Drenovë, Bradvicë, Boboshticë, Dishnicë, Vithkuq e Polenë. Kemi festuar emrat duke shkuar shtëpi më shtëpi. Simbas shkencëtarit Fan S. Noli, shkruan që Gjergj Kastrioti luftoi për Orthodhoksinë dhe me flamurin e Bizantit Kuq e Zi me shqiponjë në mes dhe theu për 25 vjet ordhitë e ushtrisë turke. Në damarët e Shqipëtarëve qarkullon gjaku i Kastriotëve gjaku i Orthodhoksisë. 2000 vjet më  parë se të vinte Krishti  në botë kishin shkrojtur profetët Isaia, Jezekia, Jeremia për ardhjen e tij, nga lindja deri në ngjallje.
Feja nuk është opium për popullin, por është dashuri gëzim dhe lumturi.
Iisu Krishti ka thënë Unë jam drita e botës ai që vjen pas meje nuk dë të ecë në errësirë por në dritën e jetës.
Të gjithë duhet të pagëzohemi që është vula e Orthodhoksisë.
Çfarë predikon feja jonë!
Ajo përmban në themel dhjetë porositë që botës së krishtere i dha lulëzim zhvillim dhe njerëzillëk dhe ato janë këto:
Të duash Perëndinë tënde me gjithë mendjen tënde me gjithë shpirtin tënd.
Ndero prindërit.
Të duash të afërmit si veten tënde.
Të mos vrasësh.
 Të jesh i ndershëm.
 Mos japësh dëshmi të rremë.
Mos lakmosh gjënë e tjetrit.
Të mos gënjesh.
Secili i krishter le të analizojë këto 10 porosi dhe le të shikojë në pasqyrë se ku jemi.
Të zbukurojmë faqet e murit me ikona! Me një copë letër s’mund të shpegohet Ungjilli. Ceremoninë e hedhjes të Kryqit do ta bëjë  Papa Kosta në moshën 85 vjet. Tashi me dashuri si na mëson Zoti ta përciellim këtë ceremoni".
Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια στης 6 Ιανουαρίου 1991 στην Κορυτσά, με την συμμετοχή όλου του λαού της Κορυτσάς, με πρόεδρο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας τον κ. Σωτήρη Μπαμπούλλα και ιερέα τον παπα Κώστα Κόττι τελέστηκε η πρώτη θρησκευτική  ακολουθία μετά την δικτατορία, σε θερμοκρασία -18,  με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.
Σε απόλυτη αποκλειστικότητα  σας παρουσιάζουμε τρία βίντεο που αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο αυτής της ημέρας.
Απολαύστε αυτές της αυθόρμητες πρώτες στιγμές και της συγκινητικές εκφράσεις πίστεως, ενός λαού που διώχτηκε και υπέφερε όσο κανένας άλλο. Ας μας γίνει μάθημα αυτή η δίψα για την πίστη,  που βλέπουμε σ’ αυτά τα βίντεο, η οποία προέρχεται από την έλλειψη της, ενώ εμείς σήμερα την έχουμε αντικαταστήσει  με την δίψα  για τα πάθη, την περιουσία, την δόξα.
Ας ελπίσουμε πως η σημερινή ημέρα θα μας φωτίσει και να μας θυμίσει το λόγο για τον οποίο βαπτιστήκαμε και σε τι πιστεύουμε.

Ακολουθεί το πρώτο κήρυγμα για την πίστη το οποίο μπορείτε να το ακούσετε και στο βίντεο, του πρώτου πρόεδρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας  τον κ. Μπαμπούλλα Σωτήρη από την Μπομποστίτσα Κορυτσάς.

"Χρόνια πολλά την εορτή των Φώτων.
Μετά από 23 χρόνια δικτατορίας και το κλείσιμο των εκκλησιών  σήμερα εορτάζουμε ελεύθερα την εορτή των Θεοφανείων. Παντού στο κόσμο σήμερα ρίχνουν το Σταυρό για ανάμνηση της βαπτίσεως του Ιησού   τον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη Βαπτιστή.
Είμαστε ο παλαιότερος λαός που έχουμε αγκαλιάσει την Ορθοδοξία από τον πρώτο αιώνα με τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου και από άποψη πολιτισμού πάλη κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη.  Αυτό το αποδεικνύουν  και οι ναοί, οι  εικόνες, οι άμβωνες, οι θρόνοι των επισκόπων. Οι ναοί  μας δεν ήταν ποτέ κλειστά, η γη ήταν το δάπεδο, ο ουρανός ο θόλος και οι τοίχοι ήταν οι ορθόδοξοι της Κορυτσάς. Έχουμε εορτάσει της θρησκευτικές εορτές  πηγαίνοντας στους ναούς στα ερείπια τους, που καταστράφηκαν από την δικτατορία στο Δρένοβο, στη Μπραντβίτσα, Μπομποστίτσα, Ντισνίτσα, Βυθκούκιων και Πολένα. Έχουμε εορτάσει της ονομαστικές μας εορτές  πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Φαν Σ. Νόλι, ο Γεώργιος Καστριώτης πολέμησε για την Ορθοδοξία με την ερυθόμαυρη Βυζαντινή σημαία και τον δικέφαλο αετό στην μέση και αντιμετώπισε επί 25 χρόνια της ορδές του τουρκικού στρατού. Στις φλέβες των  αλβανών κυλά αίμα Καστριωτών  το αίμα των ορθοδόξων. 2000 χρόνια προ Χριστού είχαν γράψει οι προφήτες Ησαϊας, Ιερεμίας, Ιεζεκίας για το ερχομό του, από την γέννηση του ως την ανάσταση.
Η θρησκεία δεν είναι όπιο για το λαό αλλά είναι αγάπη, χαρά και ευτυχία.
Ο Ιησούς Χριστός έχει πει Εγώ είμαι το Φως του κόσμου. Εκείνος που με ακολουθεί δεν θα περιπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής.
Όλοι πρέπει να βαφτιζόμαστε γιατί αυτό είναι η σφραγίδα της ορθοδοξίας
Τι κηρύττει η θρησκεία μας!
Αυτή έχει ως θεμέλιο της δέκα εντολές τα οποία έδωσαν στον χριστιανικό κόσμο ανάπτυξη, άνθηση και ανθρωπιά και είναι τα εξής:
Να αγαπάς τον Θεό σου με όλο το μυαλό σου και όλη την ψυχή σου.
Να σέβεσαι τους γονείς.
Να αγαπάς το πλησίον σου ως εαυτόν.
Να μην σκοτώσεις.
Να είσαι τίμιος.
Να μην δώσεις ψευδή μαρτυρία.
Να μην ζηλεύεις τα του πλησίον σου.
Να μην λες ψέματα.
Ο κάθε χριστιανός  ας αναλύσει αυτές της εντολές και ας δει στο καθρέπτη που βρισκόμαστε.
Ας στολίσουμε τους τοίχους μας με εικόνες!
Μ’ ένα κομμάτι χαρτί δεν μπορεί να ερμηνευθεί  το Ευαγγέλιο. Την τελετή θα την κάνει ο παπά Κώστας σε ηλικία 85 ετών. Τώρα μ’ αγάπη όπως μας διδάσκει ο Κύριος ας παρακολουθήσουμε την τελετή αυτή."

Δείτε και:
Kisha Orthodhokse dhe Shënjtorët e Shqipërisë
Histοriku i Hapjes së Kishës Ortodokse në Shqipëri pjesa 1-rë, Pjesa 2-të, Pjesa 3-të, Pjesa nr 4, Pjesa 5-të.

Atheist persecution & the Resurrection of the Orthodox Church in Albania
Επισκεφτείτε και το blog Ορθόδοξη Κορυτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: