ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγουν Μοναστήρια για να φιλοξενήσουν άπορους

Του Γιώργου Ντουδεσκέα, Realnews – 03.25

Σε καταφύγια θαλπωρής μετατρέπουν οι μητροπόλεις της χώρας πολλά μοναστήρια, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους άστεγους των πόλεων που χτυπήθηκαν από την κρίση και κοιμούνται τις νύχτες σε παγκάκια και πλατείες...
Σε πολλές μονές ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν στα μετόχια τους πρώτους αστέγους ενώ πολλοί άποροι βρήκαν πρόσφατα καταφύγιο σε ξενώνες μητροπόλεων.
«Το κάναμε παλαιότερα, την περίοδο της επιστράτευσης όταν ανοίξαμε το μοναστήρι για να μπουν οικογένειες και θα το κάνουμε και τώρα αν χρειαστεί», τόνισε στη Realnews η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου, αδελφή Νυμφοδώρα, συμπληρώνοντας ότι το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα 20 κλινών.
Στη Μεσσηνία, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έσπευσε να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, κάνοντας τις σχετικές επαφές με τον δήμαρχο της Καλαμάτας και την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.
Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα, τούς πρότεινε η παλαιά Μονή Γαρδικίου, που διαθέτει 60 δωμάτια, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που θα προκύψουν.
«Όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να λύσουμε το πρόβλημα άστεγων συνανθρώπων μας θα το πράξουμε», επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, έτοιμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δηλώνουν και τα μοναστήρια.
«Δεν θα αφήσουμε έτσι τον κόσμο, αβοήθητο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε», δήλωσε στην «R» ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού, πάτερ Νεκτάριος.
«Κάθε μέρα έχουμε και άλλους ανθρώπους νέους με οικογένειες που καταφεύγουν σε εμάς ζητώντας στέγη και φαγητό. Σε κάθε ενορία έχουμε στέγες ενώ προσφέρουμε 1.500 μερίδες φαγητό την ημέρα», αναφέρει στην «R» ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
«Τα μοναστήρια -λέει- είναι ο τόπος όπου καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν δεν βρίσκουν στέγη στην κοινωνία».
Τις πύλες τους για τη φιλοξενία αστέγων και απόρων θα ανοίξουν τα μοναστήρια στη Μαγνησία, ύστερα από πρωτοβουλία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου.
«Καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των περίπου 1.350 απόρων της περιοχής. Όποτε παραστεί ανάγκη, θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε άπορους στα μοναστήρια που διαθέτουν ξενώνες», δήλωσε στην R ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.
Στον Βόλο, η μητρόπολη λειτουργεί τρεις ξενώνες όπου φιλοξενούνται περίπου 15 άστεγοι, οι οποίοι σιτίζονται σε καθημερινή βάση από τα 25 Σπίτια Γαλήνης, ενώ δεκάδες άποροι στεγάζονται σε διάφορα οικήματα και διαμερίσματα ιδιοκτησίας της τοπικής εκκλησίας.

Επιστολή Μητροπολίτη Κορίνθου για τους υποσιτιζόμενους μαθητές: "Αναφέρετέ μας κάθε παρόμοια περίπτωση"


Ο κ. Διονύσιος αναφερόμενος στις δύσκολες ώρες που βιώνει η Ελλάδα, μεταξύ άλλων αναφέρει: "Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, επιβάλλεται να προστεθεί ακόμη μια δράση, η οποία όμως χρειάζεται και την αρωγή σας. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ανέχειας σε διάφορα σχολεία της χώρας μας παρατηρήθηκαν (σύμφωνα με τα ΜΜΕ και μαρτυρίες δασκάλων και παιδιών) φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε λιποθυμίες!!!"
Διαβάστε την επιστολή παρακάτω:
ΘΕΜΑ: «προς τους Εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας δια του Τύπου Ανοικτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την προστασία των υποσιτιζομένων ΜΑΘΗΤΩΝ».
Προς
τους εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας.
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,
τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, όλοι μας δοκιμαζόμαστε καθημερινά.
Κρίση, ύφεση, έλλειμμα, συνομωσίες και διάφορες νέες έννοιες μπήκαν στο λεξιλόγιό μας, άλλαξαν την καθημερινότητά μας, πτώχευσαν εκτός από τον τόπο και τις οικονομίες μας, προσωρινά ίσως και την ελπίδα μας.
Ό,τι και να συμβαίνει, όπως και να συμβαίνει και για όσο χρόνο και να συμβαίνει, κάποια πράγματα δεν διαπραγματεύονται, δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται, δεν νοικιάζονται, δεν δανείζονται και κυρίως δεν «κουρεύονται».
«Haircut» και αναδιάρθρωση στις ψυχές μας και την πίστη μας δεν μπορεί να κάνει κανείς.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, επιβάλλεται να προστεθεί ακόμη μια δράση, η οποία όμως χρειάζεται και την αρωγή σας. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ανέχειας σε διάφορα σχολεία της χώρας μας παρατηρήθηκαν (σύμφωνα με τα ΜΜΕ και μαρτυρίες δασκάλων και παιδιών) φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε λιποθυμίες!!! Όμως αυτά τα απαράδεκτα για πολιτισμένους ανθρώπους φαινόμενα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΙΖΑ τους.
Στιγματίζουν την εποχή μας. Ελέγχουν την πίστη μας και επιβάλλεται να τα αντιμετωπίσουμε καίρια, διακριτικά και με αγάπη. Όπως αποδεικνύεται, φύσει και θέσει αρμόδιοι να επισημάνουν αυτά τα φαινόμενα, άξιοι προστάτες των παιδιών μας, «δάσκαλοι» με την πραγματική έννοια του όρου είστε εσείς.
Αυτό που σας ζητώ αυτή τη στιγμή είναι απλό αλλά τόσο πολύτιμο: κάθε κρούσμα, φαινόμενο, ακόμη και υποψία τέτοιας κατάστασης μπορείτε να την αναφέρετε στην Ιερά μας Μητρόπολη και ειδικά στον αρμόδιο για αυτή την δράση ιερέα π. Παύλο Στρούμπα, εφημέριο του Ι. Ναού Αγίων Γεωργίου - Μακαρίου Κορίνθου, τηλ. 6932 - 743958.
Η Μητρόπολή μας με τη συμπαράστασή σας αλλά και με διακριτικότητα και σεβασμό στο τεράστιο πρόβλημα κάθε τέτοιας οικογένειας, μέσω της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» μπορεί να προσφέρει, να ενισχύσει και να συνδράμει, εξασφαλίζοντάς τους τα απαραίτητα υλικά εφόδια σε τρόφιμα και ρουχισμό.
Ευελπιστώντας στη αμέριστη συμπαράστασή σας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, που αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας, αναμένοντας την με ευαισθησία ανταπόκρισή σας, προσεύχομαι και εύχομαι όλα αυτά τα τεκταινόμενα να μην οδηγήσουν σε «πτώχευση» την καρδιά μας αφ᾿ ενός και αφ᾿ ετέρου τέτοια γεγονότα να μην επεκταθούν και κρατήσουν για πολύ.

Δείτε και: Ορθόδοξη πρωτοβουλία "κοντά στους άνεργους"

Δεν υπάρχουν σχόλια: