ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΣ ΝΗΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε.Οι ακολουθίες της Μεγ.Σαρακοστής μας εισάγουν σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, βοηθώντας μας να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και να κατευθύνουμε τη σκέψη μας στο Θεό. Αυτή την πνευματική κατασταση πρέπει να προσπαθήσουμε να την διατηρήσουμε και όταν εγκαταλείψουμε τον ναό. Ο κύριως εχθρός αυτής της προσπάθειας ειναι τα Μ.Μ.Ε., κυρίως η τηλεόραση, η οποία έχει γίνει ένα πραγματικό είδωλο των σπίτιών όπου τα μέλη της οικογένειας θυσιάζουν τον χρόνο τους και την προσοχή τους. Σκορπίζει τον νου και μας αποσπά από την προσευχή την οποία προσφέρουμε στο Θεό μεταξύ χασμουρητών και με τον νου σκορπισμένο. Νηστεύεις; Κλείσε την τηλεόραση, μείωσε το "σερφάρισμα" στο διαδίκτυο, μελέτησε ένα βιβλίο. Νηστεύεις; Όταν οδηγείς, δεν χρειάζεται να ακούς με τις ώρες ραδιόφωνο. Προσευχήσου λίγες στιγμές. Νηστεύεις; Άφησε στην άκρη τις εφημερίδες με τα ένθετα καί τα περιοδικά και αποφάσισε - επιτέλους - να συζητήσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς και μοιράζεσαι την ίδια στέγη.

"Νεκρός για τον κόσμο": το post συνεχίζεται με ένα εξαιρετικό απόσπασμα από βιβλίο του μεγάλου Ρώσου θεολόγου π. Αλέξανδρου Σμέμαν, που εμείς το δημοσιεύουμε ΕΔΩ (διαβάστε το, αξίζει).

1 σχόλιο:

Σπύρος είπε...

Η τεχνολογία γενικά ειναι για να την χρησιμοποιούμε και όχι για να μας χρησιμοποιεί. Ιδιαίτερα η τηλεόραση πλέον όχι ενημέρωση δεν προσφέρει αλλά προπαγάνδα και όχι ψυχαγωγία αλλά νοητική μόλυνση. Κλείσιμο λοιπόν η αραιά επιλεκτικα προγράμματα.

Προσοχή αδερφια