ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Για Χριστιανή που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό στο Πακιστάν

Σώστε την Asia Bibi!

Από την Orla Guerin BBC News, επαρχία Πουντζάμπ
[Σε μας, από Cacofonix]


Η Bibi καταδικάστηκε σε θάνατο στις αρχές του μήνα, έχοντας μείνει 18 μήνες στη φυλακή.


Ο Ashiq Masih έχει την όψη του κυνηγημένου ανθρώπου – κάτισχνος, ανήσυχος και ταλαιπωρημένος. Αν και δεν είναι ένοχος για κάτι, αυτός ο Πακιστάνος εργάτης είναι κυνηγημένος, μαζί με τα πέντε παιδιά του. Η γυναίκα του, Asia Bibi, έχει καταδικασθεί σε θάνατο για βλασφημία ενάντια στο Ισλάμ. Αυτό είναι αρκετό για να γίνει όλη η οικογένεια στόχος. Κρύβονται την ημέρα κι έτσι συναντηθήκαμε το βράδυ. Ο κύριος Masih μας είπε ότι μετακινούνται συνέχεια, προσπαθώντας να είναι ένα βήμα εμπρός από τους ανώνυμους που τους απειλούν.

«Τους ρωτώ ποιοι είναι αλλά αρνούνται να μου πουν» μας είπε.
«Μου λένε: ‘θα σε κανονίσουμε μόλις σε πιάσουμε’. Τώρα όλοι ξέρουν για εμάς κι έτσι κρύβω τα παιδιά μας εδώ κι εκεί. Δεν τους αφήνω να βγουν έξω. Ο καθένας μπορεί να τα κακοποιήσει», προσθέτει.
Ο Ashiq Masih λέει ότι οι κόρες του ακόμη κλαίνε για τη μητέρα τους και με ρωτούν εάν θα έρθει σπίτι τα Χριστούγεννα.
Επιμένει ότι η Asia Bibi είναι αθώα, κι ότι θα ελευθερωθεί, αλλά ανησυχεί για αυτό που θα ακολουθήσει. «Όταν βγει πως θα ζήσει με ασφάλεια;» αναρωτιέται. «Κανείς δεν θα την αφήσει να ζήσει. Οι μουλάδες λένε ότι θα την σκοτώσουν μόλις βγει έξω».

'Θηλειά γύρω από το λαιμό'

Ο σύζυγος της Asia Bibi, Ashiq Masih, λέει ότι η οικογένειά του δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα Η Asia Bibi, μια αγράμματη γεωργός από την ύπαιθρο του Πουνταμπ, είναι η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο νόμο του Πακιστάν για τη βλασφημία. Εκτός από τη θανατική ποινή, η Asia Bibi είναι επικυρηγμένη.
Ένας ριζοσπαστικός μουλάς έχει υποσχεθεί 500.000 ρούπιες Πακιστάν (£3,700; $5,800) σε οποιονδήποτε την «αποτελειώσει». Μάλιστα υπέδειξε ότι οι Ταλιμπάν θα το έκαναν με ευχαρίστηση.
Οι μπελάδες για την Asia Bibi άρχισαν τον Ιούνιο του 2009 στο χωριό της το Ittan Wali, μια κουρελού από πολύβλαστα χωράφια και σκονισμένους δρόμους. Ήταν οι μοναδικοί Χριστιανοί.
Μάζευε φρούτα μαζί με τις Μωαμεθανές συντοπίτισσές της, όταν ξέσπασε ένας καυγάς για το μοίρασμα του νερού. Αρκετές μέρες μετά, οι γυναίκες ισχυρίσθηκαν ότι πρόσβαλλε τον προφήτη. Αμέσως, η Asia Bibi κυνηγήθηκε από τον όχλο.
«Στο χωριό, προσπάθησαν να βάλουν μια θηλειά στο λαιμό μου για να με σκοτώσουν» είπε σε μια σύντομη εμφάνιση έξω από το κελί της. Η Asia Bibi λέει ότι κατηγορήθηκε ψευδώς εξαιτίας ενός παλιότερου καυγά. Αυτή είναι και η συνηθισμένη περίπτωση με το νόμο κατά της βλασφημίας, λένε οι κριτικοί.

Απειλή αναρχίας
Στο τζαμί του χωριού δεν βρήκαμε καμιά συμπάθεια γι’ αυτήν.


Ο ιμάμης, Qari Mohammed Salim, μας είπε ότι ζητωκραύγασε με χαρά στην απόφαση που επιβλήθηκε στην Asia Bibi.
Κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις έχουν διαδηλώσει για να εκτελεσθεί η ποινή. Βοήθησε να στηθεί η υπόθεση εναντίον της και λέει ότι θα πληρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. «Αν ο νόμος τιμωρήσει κάποιον για βλασφημία, και αυτός ο άνθρωπος αμνηστευθεί, τότε θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας», είπε. Η περίπτωση της έχει προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πάπα Βενέδικτο 16ο να συμμετέχει στο αίτημα για την απελευθέρωσή της.
Στο Πακιστάν, τα ισλαμικά κόμματα διαδηλώνουν υπσοχόμενα αναρχία εάν απελευθερωθεί, ή αν γίνει προσπάθεια να μεταβληθεί ο νόμος της βλασφημίας. Στο Πακιστανικό ποινικό κώδικα, όποιος «βεβηλώσει το άγιο όνομα του Προφήτη» μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο ή ισόβια. Οι θανατικές ποινές πάντοτε ανατράπηκαν στην έφεση. Οι ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι Χριστιανικές οργανώσεις θέλουν την κατάργηση του νόμου.
«Έχει σχεδιαστεί ως όργανο διωγμού» λέει ο Ali Hasan Dayan του Human Rights Watch στο Πακιστάν. «Είναι διαχωριστικός και βάναυσος».
Ενώ οι περισσότεροι που κατηγορούνται με αυτό τον νόμο είναι μωαμεθανοί, οι αντιρρήσεις λένε ότι είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τη στόχευση μειονοτήτων, σ’ αυτή την την μωαμεθανική χώρα,
«Είναι μια ‘επικρεμάμενη σπάθα’ στο λαιμό των μειονοτήτων και ειδικά των Χριστιανών,» λέει ο Shahzad Kamran της Εκκλησίας της Μοιράζουσας Ζωής, που λειτουργεί φυλακισμένους όπως και την Asia Bibi.
Στις εκκλησίες μας, τα σπίτια μας και τη δουλειά μας, φοβόμαστε» λέει. «Είναι εύκολο να κατηγορήσεις από μνησικακία ή για εκδίκηση. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να σε κατηγορήσει. Ακόμα τα μικρά μας παιδιά φοβούνται ότι αν πουν κάτι λάθος στο σχολείο, θα κατηγορηθούν με βλασφημία».

'Κανένας συμβιβασμός'

Η ιστορία της Asia Bibi έχει δρομολογήσει ένα δημόσιο διάλογο στο Πακιστάν για την αλλαγή του νόμου, αλλά είναι ένα λεπτό κι επικίνδυνο θέμα που οι περισσότεροι πολιτικοί αποφεύγουν. Τα γκρουπ ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι νόμος για τη βλασφημία συχνά καταχρούται για προσωπικές φιλονικίες.
Αυτοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία φοβούνται ότι η συζήτηση δεν θα καταφέρει τίποτε περισσότερο.
Όταν ο Πακιστανός υπουργός μειονοτήτων Shahbaz Bhatti, ξεκίνησε το ζήτημα πριν έξι μήνες, απειλήθηκε με θάνατο. «Μου είπαν ότι θα με αποκεφάλιζαν εάν πρότεινα κάποια αλλαγή» μας είπε. «Αλλά είμαι προσηλωμένος στην ηθική τάξη της δικαιοσύνης για το λαό του Πακιστάν. Είμαι έτοιμος να πεθάνω για αυτό το ζήτημα, και δεν θα συμβιβασθώ». Ο κύριος Bhatti, που είναι χριστιανός, ελπίζει ότι η Asia Bibi θα κερδίσει την έφεση στο ανώτατο δικαστήριο ή θα της δοθεί αμνηστεί από τον πρόεδρο του Πακιστάν Asif Ali Zardari. Διατείνεται ότι αυτή είναι μια από τις δεκάδες αθώων που κατηγορούνται κάθε χρόνο. «Θα κάνω το παν για να επικρατήσει δικαιοσύνη γι’ αυτή και θα πάρουμε όλα τα μέτρα για την προστασία της».
Αλλά ακόμη και στη φυλακή η Asia Bibi μπορεί να μην είναι ασφαλής. Αρκετοί άνθρωποι που έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία έχουν σκοτωθεί στη φυλακή.

'Ηλεκτροσόκ'


Τριάντα τέσσερεις άνθρωποι που έχουν κατηγορηθεί με βάση το νόμο της βλασφημίας έχουν εκτελεσθεί από το 1986 που ο νόμος εντατικοποιήθηκε, σύμωνα με την Πακιστανική Επιτροπή δικαιοσύνης και ειρήνης, μια Καθολική επιτροπή. Σε ένα αφρόντιστο νεκροταφείο δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Faisalabad, βρήκαμε δύο από τα τελευταία θύματα του νόμου της βλασφημίας.

Η Asia Bibi είναι μια από τις δεκάδες αθώους που κατηγορούνται για βλασφημία κάθε χρόνο.
Είναι δυο αδέρφια, θαμένοι δίπλα ο ένας στον άλλο, μαζί στο θάνατο όπως ήταν και στη ζωή.
Ο Rashid Emmanuel ήταν πάστορας. Ο αδερφός του, Sajid, ήταν φοιτητής στο MBA. Δολοφονήθηκαν τον ιούλιο κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέσα στο δικαστήριο, με χειροπέδες και κάτω από την αστυνομική προστασία. Οι συγγενείς τους, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, είπαν ότι κατηγορήθηκαν για βλασφημία εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα οικόπεδο.
Μετά τις δολοφονίες, οι οικογένειά τους εγκατέλειψε το σπίτι και μετακόμισε σε άλλη πόλη. Όμως όπως λένε θα μετακομίσουν κι από εκεί. «Δεν αισθανόμαστε ασφάλεια», μας είπε ένας συγγενείς. «Είμαστε σοκαρισμένοι. Λες και περάσαμε από ηλεκτροσοκ. Μεταφερόμαστε από μέρος σε μέρος, για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και να εξασφαλίσουμε τις οικογένειές μας.» Μια φορά το μήνα έρχονται στο νεκροταφείο για να προσευχηθούν στους τάφους των αγαπημένων τους. Φοβούνται να τους επισκεφθούν πιο συχνά. Απλά σκύβουν το κεφάλι και θρηνούν για τους δυο ανθρώπους για τους οποίους λένε ότι δολοφονήθηκαν για το τίποτα εκτός από το γεγονός ότι ήταν Χριστιανοί.

Για το ίδιο πρόσωπο, διαβάστε και:  
"Πακιστάν: Μουσουλμάνος κληρικός προσφέρει αμοιβή σε όποιον σκοτώσει την χριστιανή που καταδικάστηκε για βλασφημία" (ΕΔΩ).
Ενότητα για το Ισλάμ στο ιστολόγιό μας. Και εδώ παρακαλώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: