ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Κοιμήθηκε ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος


Φωτο από εδώ
Ένας στιβαρός Ιεράρχης, με πραγματικό ενδιαφέρον - έτσι νομίζω - για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Κατηγορήθηκε ότι φλέρταρε με την εξουσία μέσω της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, την οποία ίδρυσε. Δεν μπορώ να το ξέρω. Ακόμη κι αν είναι έτσι όμως, δεν μπορεί να παραγραφεί το κοινωνικό και ποιμαντικό έργο του.
Παραθέτω απόσπασμα από τη σχετική είδηση:

Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Πειραιώς.
Κατά την παραμονή του στον θρόνο της Μητρόπολης Πειραιά, ο Καλλίνικος ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες.
Σταθμός στην ποιμαντορία του, η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».
Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε στον πνευματικό του υιό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Μετά την παραίτησή του από τον θρόνο του, ο μακαριστός μητροπολίτης επέδειξε αξιοσημείωτη συμπεριφορά αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα της τοπικής Εκκλησίας που επί 28 χρόνια διακόνησε, την οποία δεν επισκέφθηκε ξανά έκτοτε.
Η μόνη φορά που βρέθηκε σε χώρο εκκλησιαστικής διοίκησης ήταν τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν προκειμένου να συγχαρεί τον νέο γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος είναι πνευματικό του παιδί, επισκέφθηκε το συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη.
Το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του & ο Κύριος ας τον κατατάξει μετά των αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: