ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ε όχι και χωρίς θεία λειτουργία, κ. Πρωθυπουργέ!...



Η είδηση:
Πρωθυπουργός: ''Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας''

Δεν πέρασε λίγη ώρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και η Κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Ο Πρωθυπουργός μέσω Twiiter ξεκαθάρισε ότι οι Εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή, τονίζοντας ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».
Η απόφαση του Πρωθυπουργού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους της Εκκλησίας, οι οποίοι έκαναν λόγω για "προσβολή και ταπείνωση του σώματος της Ιεραρχίας".
"Αρνούμαστε τον ίδιο τον Χριστό με αυτή την απόφαση! Δυστυχώς η χώρα θα μείνει αλειτούργητη για τρεις εβδομάδες" - ανέφερε Ιεράρχης στην Romfea.gr, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

"Ν": Ευτυχώς, όπως φαίνεται, δεν απαγορεύεται στην Εκκλησία να τελέσει τη θεία λειτουργία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Η θεία λειτουργία, και οι άλλες ιερές ακολουθίες, θα τελούνται και θα μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα:
Η ΕΡΤ κατόπιν συνεννόησης με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εφαρμόζοντας τη νέα απόφαση της κυβέρνησης (ΚΥΑ 2867/Υ1) η οποία ρητά αναφέρει ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό της τηλεοπτικής και της ραδιοφωνικής της μετάδοσης με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου, ενημερώνει το κοινό ότι θα συνεχίσει και τις προσεχείς εβδομάδες να μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση από τη Μητρόπολη Αθηνών τις Θείες Λειτουργίες που θα διεξάγονται αποκλειστικά προς το σκοπό της μετάδοσής τους, χωρίς την παρουσία πολιτών.
Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2, ήδη έχει προγραμματιστεί η μετάδοση των Χαιρετισμών της Παρασκευής και της Θείας Λειτουργίας της προσεχούς Κυριακής, με ταυτόχρονη ραδιοφωνική μετάδοσή τους και από το Πρώτο Πρόγραμμα.
Αυτό είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό. Πιστεύουμε πως η Εκκλησία πρέπει να επιμείνει, να τελείται η θεία λειτουργία σε όλες τις ενορίες, έστω με έναν μόνο παπά και έναν ψάλτη, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τέλεσή της προστατεύει από την επήρεια του κακού (και κυρίως του Κακού). Και κάπως πρέπει να τακτοποιηθεί και το θέμα των χριστιανών που θέλουμε να κοινωνήσουμε - δηλ. χωρίς όπλα θα μείνουμε σε αυτόν το μεγάλο πόλεμο;
Ορισμένες αντιδράσεις (ποικίλες) σε αυτές τις εξελίξεις μπορείτε να δείτε εδώ.

Ας περιμένουμε και ας προσευχόμαστε από κοινού, ο καθένας όπου βρίσκεται (με τους Χαιρετισμούς, την Παράκληση, την Ευχή του Ιησού, κάνονας το σταυρό μας, με το καντήλι μας, το θυμιατό μας κτλ... - ξέρουν οι χριστιανοί). Ο Θεός ακούει και κάτι θα γίνει.
Έχει ο Θεός. Ας προσέχουμε, ας προσευχόμαστε και ας περιμένουμε. Όλα αυτά ίσως αναδείξουν με νέα μορφή την πίστη και την πνευματικότητά μας, όση έχουμε, και ίσως μας βοηθήσουν να την αυξήσουμε.
Θάρρος λοιπόν και ελπίδα, αδελφοί. Ο Χριστός νικά. Η Παναγιά και οι άγιοί μας ας είναι μαζί με όλους, και ιδίως τους ασθενείς, εδώ και στο εξωτερικό.
Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: