ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ; Οι Άγιοί μας στα Μοναστήρια διδάσκουν: Κλείσου στο κελλί σου & εκεί θα μάθεις τα πάντα!


"Ν": Ας προσέξουμε αυτά τα άρθρα, που νομίζω ότι μιλούν πνευματικά, νηφάλια και θεραπευτικά. Ευχαριστώ.
Η Παναγιά ας είναι μαζί μας, αδελφοί, και με όλο τον κόσμο.

Εγκλεισμός στο σπίτι;
 
Λόγοι μετανοίας
Του Ανδρέα Χριστοφόρου

Ώρα για Προσευχή

Πράγματι!
Η κατάσταση του κορονοϊού, μας οδηγεί στον Χριστό!

Τι θα γίνει τώρα που δεν θα μπορούμε ούτε στο Ναό να πάμε ούτε να Κοινωνάμε, όσο θα κρατούν οι απαγορεύσεις που μας συνιστά η Εκκλησία της Ελλάδος;

Τι θα κάνουμε χωρίς Ακολουθίες, χωρίς τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας;

Όλα μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι!

Τι θα κάνουμε χωρίς Θεία Κοινωνία;

Εκεί στο δωμάτιο μας θα μείνουμε να προσευχηθούμε, αυτό μας έμεινε.

Οι Άγιοι μας στα Μοναστήρια που όλη μέρα στο Ναό είναι διδάσκουν τους Μοναχούς και όλους μας: ΚΛΕΙΣΟΥ ΣΤΟ ΚΕΛΛΙ ΣΟΥ και εκεί θα μάθεις τα πάντα!

Στο Ευαγγέλιο ο Χριστός μας διδάσκει πως να προσευχόμαστε, στο ταμείο μας δηλαδή με την καρδιά μας, μυστικά, και ο Θεός θα μας αποδώσει φανερά.

Μας διδάσκει στο Πάτερ Ημών ακριβώς ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της Προσευχής , που αρχίζει με την καρδιακή αίσθηση της Αγιότητός Του, τον πόθο της Βασιλείας του και την υποταγή μας στο Θέλημά Του.

Συνεχίζει με την απόθεση όλης της Βιοτικής μας Ζωής στην Πατρική Αγάπη Του.

Φτάνει στο επίκεντρο της Προσευχής που είναι η καρδιακή αίσθηση Μετανοίας μας προς τoν Θεό και τους ανθρώπους που βλάψαμε και βλάπτουμε με τον εγωκεντρισμό μας.

«Άφες ημίν τα οφειλήματα (αμαρτήματα) ημών»....

Αφού βγάλουμε με συντριβή καρδίας το δοκάρι μας δηλαδή τις αμαρτίες μας, θα νιώσουμε καρδιακά ξαλαφρωμένοι από το βάρος της αμαρτίας μας, το Μυστήριο της Άφεση αμαρτιών από τον Χριστό.

Αυτό ένιωθε ο Τελώνης. Χωρίς αυτό, μέσα μας ζει ο Φαρισαίος. Ας μην αποκάμουμε, ας Μετανοούμε για τον Φαρισαίο που ζει μέσα μας. Θα νικηθεί από τον Χριστό.

Με την Άφεση το δοκάρι της Αμαρτίας βγαίνει διότι ο Χριστός μπαίνει στην καρδιά μας.

Εάν πράγματι μπαίνει ο Χριστός στην καρδιά μας ποθούμε όπως εμείς ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία, να ελευθερώσουμε αυτούς που μας έβλαψαν και μας βλάπτουν.

Μόνο αφού μετανοήσαμε μπορούμε να συγχωρούμε διότι μπαίνει μέσα μας ο Χριστός και μόνο με τον Χριστό μέσα μας μπορούμε να συγχωρούμε.

«Ως και ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών!»

Η Άφεση Αμαρτιών που προσφέρουμε με τον Χριστό μέσα μας στους άλλους ολοκληρώνει την δική μας Άφεση από τον Χριστό.

Τότε γεμίζουμε με την Χάρη του Θεού , τότε ζούμε τη Δόξα του Θεού γι αυτό καρδιακά και αβίαστα λέμε αυτό που ζούμε στον Θεό:

«Ότι Σου εστίν η Βασιλεία και η δύναμις και η Δόξα, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος !»

Αυτή η Πορεία της Μετανοίας μας στο Πάτερ Ημών, είναι ο προσωπικός μας Όρθρος διότι ο Όρθρος είναι η Ακολουθία της Μετάνοιας στο Ναό.

Αυτή η Δοξολογία που ζούμε στο τέλος της Προσευχής είναι η προσωπική μας είσοδος στη Βασιλεία των Ουρανών που στο Ναό γίνεται από τον Ιερέα όταν λέει:
«Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!»

Αυτό που συμβαίνει στο Ναό, Όρθρος Μετανοίας και Ευλογημένη Βασιλεία, συμβαίνει και στην Προσευχή μας όπως μας διδάσκει ο Χριστός στο Πάτερ Ημών.

Εκεί ο Ναός του Θεού σαν κτίσμα, εδώ ο Ναός του Θεού σαν καρδία!

Δεν είδατε ότι είστε Ναός του Αγίου Πνεύματος; Λέει ο Χριστός.

Αυτό είναι το βίωμα των Αγίων: αυτό που ζούν στον Ναό, Μετάνοια και Ευλογημένη Βασιλεία, ζουν και μέσα στην καρδιά τους, Μετάνοια και Βασιλεία του Θεού!

Είναι οι δύο Ναοί αλληλένδετοι, χωρίς βίωση στην Καρδία δεν βιώνουμε στο Ναό και χωρίς βίωση στο Ναό δεν βιώνουμε στην καρδιά.

Η παρουσία μας στο Ναό τώρα λείπει.....

Αυτό εξ άλλου δεν το παραλείπαμε.

Αυτό που ίσως παραλείπαμε είναι η Βίωση στην Καρδιά μας με την Μετάνοια, τον Όρθρο και με την Δοξολογία, την ευλογημένη Βασιλεία της Θείας Λειτουργίας.

Ο Θεός ζητά πρώτα την Μετάνοια και Συγχώρεση και μετά την παρουσία μας στο Ναό, γι αυτό το Τριώδιο ανοίγει με την παραβολή του Τελώνη δηλαδή του Μετανοούντος.

Ζητά πρώτα να συγχωρεθούμε με τον αδελφό μας και μετά να μπούμε στην Θεία Λειτουργία;

Μήπως αυτά τα περιφρονήσαμε και μείναμε στην χωρίς Μετάνοια και Συγχωρητικότητα συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία;

Μήπως προσερχόμαστε στην εξομολόγηση χωρίς η Ζωή μας να είναι μια διαρκής Μετάνοια;

Εάν αυτά δεν κάναμε πριν τον μικρό ιό, τον κορονοϊό, καιρός είναι τώρα, αμέριμνοι, αφού τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε, αισθανόμενοι την αδυναμία μας, να βλέπουμε την αμαρτωλότητά μας όπως ο Τελώνης και να Μετανοούμε.
Να γευόμαστε την Άφεση αμαρτιών και να Συγχωρούμε.

Καιρός Κορονοϊού, καιρός Μετανοίας και Συγχώρεσης!
 
ΛΑΧΤΑΡΑ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 
Λόγοι μετανοίας
 
Απομακρυσμένοι από το Ναό μας, για πρώτη φορά!

Η ψυχή μας πλημμυρίζει από Ευγνωμοσύνη στον Τριαδικό Θεό που επέτρεψε έστω και τηλεοπτικά, διαδικτυακά, ραδιοφωνικά να συμμετέχουμε στην Θεία Λειτουργία!

Πόσο μεγάλη είναι η δωρεά της Θείας Λειτουργίας!

Ο Όρθρος με τον Εξάψαλμο Μετανοίας του Δαυίδ ανοίγει την καρδία μας εις Άφεση αμαρτιών για να ενωθούμε με τον Χριστό και την Εκκλησία!

Εισέρχεται στο Ναό μυστικά ο Χορός των Πατέρων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, η Ουράνια και Επίγεια Εκκλησία και τιμητικά οι εορτάζοντες Άγιοι.

Όλοι ευχόμενοι, αναμένουμε το Κεφάλαιο της Σωτηρίας μας, την Θεοτόκο
ώσπου ξαφνικά αναγγέλλεται η Είσοδος της:
«Την Θεοτόκο και Μητέρα του Φωτός, εν ύμνοις τιμώντες μεγαλύνωμεν....!»

Αινούμε τον Θεό και Τον δοξάζουμε και με την αναγγελία της Ευλογημένης Βασιλείας εισέρχεται στο Ναό ο Χριστός!

Αρχίζει η Θεία Λειτουργία που είναι η σωτήρια και θεραπευτική διαδρομή της Ζωής του Χριστού.

Φτάνουμε και συμμετέχουμε στην Σταύρωση και Ανάσταση Του που γίνεται με τον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων και Μεταλαμβάνουμε το Αναστάσιμο Σώμα και Αίμα Του.

Λαμβάνοντας τον Χριστό μέσα μας με τη Θεία Κοινωνία, γινόμαστε Υιοί Θεού κατά Χάριν, αξιωνόμαστε δια του Χριστού εν Πνεύματι Αγίω να ευρισκόμαστε ως Ουράνια και Επίγεια Εκκλησία όλοι μαζί, ενώπιον του Θεού Πατρός και να ομολογούμε ενώπιον Του, με το Πάτερ Ημών, πώς θέλουμε να είναι η Ζωή μας!
Να ομολογούμε την Αγιότητα Του!
Να ποθούμε να έρχεται μέσα μας η Βασιλεία Του!
Να θέλουμε να ζούμε με το Θέλημα Του, τις Άγιες Εντολές Του!
Να αναμένουμε την καθημερινή τροφή και ζωή μας από Αυτόν που είναι ο Πατέρας μας!

Να ζητούμε, να λαμβάνουμε από τον Πατέρα μας την Άφεση των αμαρτιών μας και να την προσφέρουμε από καρδίας, στους αδελφούς μας και τον Κόσμο!

Να τιμούμε την Θεοτόκο και όλους τους Αγίους και δι ευχών τους να τελειώνουμε.

Να φεύγουμε από το Ναό συγχωρημένοι, ευλογημένοι και ενωμένοι με τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και όλη αυτή η Αιώνιος Ζωή να πλημυρίζει εμάς και να διαχέεται στον Κόσμο και σε όλη την Κτίση!

Προσφέρουμε τον Τριαδικό Θεό στον Κόσμο και την Κτίση Του τον Θεό της Αγάπης της Χαράς και της Ειρήνης και όλοι και όλα αγιάζονται και ευλογούνται!!

Δόξα Σοι Κύριε, που μας προσφέρεις με την Μετάνοια, την Άφεση των αμαρτιών μας και την απελευθέρωση από τις δαιμονικές εξουσίες!

Μας ετοιμάζεις με την Εξομολόγηση και τη Συγχωρετική Ευχή να ενωθούμε μαζί σου!

Μας προσφέρεις στην καρδιά μας και στο Ναό τις Ακολουθίες, τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία, μας ενώνεις με Σένα και την Εκκλησία , Ουράνια και Επίγεια, μας προσάγεις εν Πνεύματι Αγίω ενώπιον του Πατρός Σου και γινόμαστε Τέκνα Θεού, μέσα στην Βασιλεία Του!

Μετάνοια, Εξομολόγηση Θεία Λειτουργία, Θεία Κοινωνία, η Ζωή μας!!!

Σε υμνούμεν,
Σε ευλογούμεν
Σοι ευχαριστούμεν
και δεόμεθά Σου, ο Θεός ημών!!!

Του Ανδρέα Χριστοφόρου
Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: