ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

İlahiyatçı ve İman İkrarcısı, Şehit Peder Daniel Sysoev (1974–2009)

Tanrı’nın gücünü insanlara anlatmak istiyorsanız, ilk önce Tanrı’nın gücünü kendinizde hissetmelisiniz.

Peder Daniel



“İyi çoban koyunları uğruna canını verir.”
Aziz Yuhanna İncil’i 10:11

Ortodokslar Toplulugu

Τουρκόφωνο άρθρο για το νεομάρτυρα π. Δανιήλ Συσόεφ. Ελληνικά γι' αυτόν εδώ. Ενότητα στο blog μας εδώ.

Saygıdeğer Peder Daniel Alekseyevich Sysoev, 12 Ocak 1974 tarihinde, Aleksei Nikolaevich Sysoev ve Anna Midkhatovna Amirova çiftinin çocukları olarak Sosvyetler Birliği döneminde Moskova’da doğar. Babası ve annesi o dönemde sanat öğretmenidirler ve Peder Daniel’in doğumundan sonra vaftiz olurlar. Ailesinin geç vaftiz olmasının tek sebebi büyükannesidir. İyi bir komünist olan büyükannesi, vaftizleri engellemek için çok iyi çalışır ve çeşitli tehditlerle buna hep engel olur. Ailesinin vaftizinden sonra, ateizmin hızla yayıldığı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinde, çeşitli tehlikeler sezildiğinden küçük Daniel’in vaftizi bir kaç yıl yapılmaz ve ailesi onu kendileriyle birlikte Kiliseye götürmezler. Fakat bir kaç yıl sonra küçük Daniel hastalanır. Çok ciddi bir hastalıktır, ailesi onun yaşamı için telaşlanmaya başlar ve vaftizine karar verirler. Küçük Daniel 31 Ekim 1977 günü, Moskova’nın Vorobievy tepelerinde bulunan Kutsal Üçlük Kilisesinde vaftiz edilir. Ve zamanla hastalığından eser kalmaz.

Küçük yaşlarından itibaren Rahip olmayı arzulamaya başlar. Hatta arkadaşları oyunlar oynarken o bir peder olduğunu hayal ederek sürekli düşüncelere dalar. Vaazlar verdiğini, insanlarla sürekli Hıristiyanlık hakkında bişeyler paylaştığını hayal eder. Bu dönemde ailesi düzenli olarak Kuznetskaya Sloboda Aziz Nikolas Kilisesine katılmaya başlar. Zaman içerisinde babası Kilisede çeşitli görevler alır ve sonunda Kilisede peder olarak hizmet etmeye başlar. Böylece küçük Daniel hem Kilise korosuna katılır hemde Altar’da babasına yardım eder.

Küçüklüğünden itibaren, diğer aktivitelerden ziyade, Azizlerin yaşamlarını ve onlara dair anlatıları dinlemeyi ve resim yapmayı çok sever. Zaten sanatçı bir ailede büyüdüğü için güzel resim yapması hiç kimseye garip gelmez. Sürekli cenneti betimlercesine resimler çizer; doğa, hayvanlar, dağlar, köyler, gökyüzü çizer ama her çiziminin içerisinde mutlaka tapınaklar yer alır.

Eğitim hayatına başladığında hiç zorlanmaz. Öğretmen bir aileye sahip olmasından dolayı, daha okula başlamadan hızlı bir şekilde okuyamaya başlamıştır. Hatta bu, ileride, ilahiyat fakültesinde ve vaaz uygulamalarında da kendisine çok fayda sağlamıştır. Yaşamı boyunca okumaktan hiç bir zaman vazgeçmemiştir.

Bir Hıristiyan olarak inancını ilk kez daha okulun ilk yıllarında açıkça savunmuştur; bir gün küçük Daniel hastalanınca okula gidemez ve birkaç gün evde yatması gerekir. Öğretmenleri zeki öğrencilerini merak ederek, evine ziyarete giderler fakat Dainel’in odasına girdiklerinde, ikonalarla ve Hıristiyan inancına dair kitaplarla karşılaşırlar. Eve çok sevecen bir şekilde gelen öğretmenlerin bir anda morali bozulur ve sinirlenerek Daniel’e öğütler vermeye başlarlar. Ona iyi bir ateist ve Marksist olması gerektiğini anlatarak Hıristiyan inancının yanlışlarından bahsederler. Hastalığından kurtulan Daniel okula gittiğinde yine öğretmenlerinin tepkileri ile karşılaşır çünkü sosyalist bir ülkede dini inanç olmaması gereken bir şeydir. Fakat o cesaretle öğretmenlerine karşı çıkarak, tüm sınıfın önünde “Kiliseye gidiyorum, Tanrı’ya inanıyorum ve dua ediyorum” der. Ve bu tavrını ömrü boyunca hep korur.

1991 yılında, Moskova İlahiyat Fakültesine başlar. O yıllar ailesi ve Daniel için zor yıllardır. Eğitim masraflarını kendisinin karşılaması gerekir ve o ders notları zayıf olan öğrencilere ders vererek masraflarını karşılamayı başarır. Fakültede zamanının çoğunu kütüphanede geçirir. Okumak onun için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır. 1994 yılında, Kilisede okuyucu olarak görev alır ve 1995 yılının başında eşi Julia Mikhailovna Brykina ile evlenirler. Mayıs ayında Diyakon olarak taktis edilir. Moskova’ya yerleşirler. Diyakon olarak, Moskova’daki Bulgar temsilciliğinde hizmet etmeye başlar. Kısa bir süre sonra ilk kızları Iustina doğar. 2001 yılana kadar Bulgar temsilciliğindeki hizmetinde devam eder ve sonra peder olarak kutsanarak Aziz Petrus ve Aziz Pavlos Kilisesinde (Yasenova, Moskova), misyonerlik ve eğitim bölümünde sekreter olarak hizmete başlar. Aynı zamanda, totaliter inançların kurbanlarıyla rehabilitasyon merkezinde de hizmet eder. Yine 1995 yılında, Yasenevo’daki Klasik Ortodoks Okulunda öğretmenlik yapmaya başlar. 1996 yılında Moskova Patriği tarafından kutsanarak, farklı inançlardan ve gizli faliyetlerden zarar görmüş insanlar için misyonerlik adında bir sınıf açar. 1997’de İncil vaazları ile ilgili bir sınıf daha başlatır. 2000 yılında tüm bu çalışmaları Patrikhane tarafından saygıyla karşılanır ve bir taktir mektubu alır.

2001 yılında Başrahip Melkisedek denetiminde başladığı pederlik görevi, Rusya ve eski Sovyet ülkelerine yaptığı yolculuklarla doludur. Özellikle islam ülkeleri olan Tataristan ve Kırgızistan’ı sık sık ziyaret eder. Bunun dışında yine Makedonya ve Sırbistan’da sık gittiği yerlerdendir. Gittiği yerlerde, müslüman, ateist ve Ortodoks olduğuna inanan topluluklar içerisinde korkusuzca Hrıistiyan Ortodoks inancını anlatır. Müslümanlarla ve paganlarla birçok tartışma yaşamıştır. Hizmetleri duyuldukça birçok televizyon ve radyo programına konuk edilir. Bu dönemde bir çok insan Mesih’e döner.



2006 yılında Kantemirovskaya Aziz Tomas Kilisesinde düzenli vaazlar vermeye başlar. Bu Kilise ve cemaat peder tarafından oluşturulur. Bir süre sonra bu Kilisede, müslümanlar, ateistler, paganlar, diğer inançlar ve mezhepler için misyonerlik kursları başlatır. Peder Daniel aracılığı ile iman etmiş olan insanların birçoğu iyi birer Ortodoks misyoner haline gelir. Peder Daniel gittiği her yerde, “Herkes Tanrı tarafından, O’nun tek ve doğru Kilisesine katılmaya ve sonsuz yaşamı almaya davet edilmiştir. Irkı, kültürü, ten rengi, dili ne olursa olsun, herkes Ortodoks Kilisesinde Mesih’in halkı olur.” der. Çağdaş konularda halkı sürekli uyarır. Özellikle, yogo ve yogo alıştırmaları, karate, latin amerika dansları, göbek dansları ve özelikle bir Hıristiyanın Hıristiyan olmayan biri ile evlilik yapması konularında çok dikkatli olunması gerektiğini, bunların içlerinde barındırdıkları kültürle insanları günaha ve hatta sapkınlığa sürekleyebileceğini söyler.

Günümüzde birçok insan, şehitliğin eski tarihlerde kaldığına, artık insanların rahatlıkla Kiliselere giderek ibadetlerini yapabildiklerine inanırlar. Oysa Mesih İsa’nın sözünü doğru bir şekilde takip eden insanlar için her zaman tehlike vardır çünkü onlar tıpkı Peder Daniel gibi, Mesih İsa’nın Kutsal Müjdesini dünyanın dört bir yanına yaymak için savaşırlar.

Bilindiği kadarıyla Peder Daniel hizmet ettiği yıllarda sayısız kez ölüm tehditi alır. Bunların birkaçı Sırp ve Rus milliyetçi paganlardandır ama çoğu müslümanlardan gelir. Çünkü o Mesih’in sözünü tüm yaratılışa duyurabilmek için tüm gücü ile çalışmıştır. Birçok tehdit dolu e-mail almıştır, hatta bazılarında, kafasını kesecekleri ve bağırsaklarını dışarı akıtacakları dahi yazılıdır. Bazı islami gruplar, bu Ortodoks pederin bir an önce öldürülmesi gerektiğini söylemeye başlarlar. 2008 yılında pederin hizmet ettiği Kiliseye gelen bir telefon, pederin bir an önce müslümanlar arasında Hırıistiyanlığı yaymaktan vazgeçmesi gerektiğini aksi taktirde öldürüleceğini söyler. Yine 2008 yılında, islami terör örgütü içerisinde şeyh olarak adalandırılan ve Rusya’da bombalı saldırılar düzenleyerek birçok insanın ölmesine neden olan Said Buryatsky, cemaatine pederin öldürülmesinin vacip olduğunu çünkü müslümanlar içerisinde misyonerlik yaptığını ve onları vaftiz ettiğini söyler. Fakat Peder Daniel, bütün bunlara rağmen, ömrünün sonuna kadar gittiği her yerde Mesih İsa’nın sözlerini kokusuzca duyurur ve gelecek olan tehlikelere aldırış etmez ve eşine, artık benim için şehit olma zamanı yaklaştı der.

19 Kasım 2009 günü, Peder Daniel güne İlahi Lüturji ve Komünyon ile başlar. Ayin sonrası bir çocuğun vaftizini yapar ve kötü güçlere kapılmış bir adam ile ilgilenir. Sonrasında, İncil Vaazları dersine başlar ve dinleyicilerin sorularını cevaplar. Ders bitiminde, insanlar Kiliseden çıkmaya başlarken, o günah itirafında bulunmak isteyen kişilerle ilgilenir. O sırada tapınağa eli silahlı ve maskeli biri girer ve “nerede Sysoev” diye bağırarak sağa sola ateş eder. Bu sırada koro şefi yaralanır. Silah seslerini duyan peder Daniel hızla adamın bulunduğu yere gelerek, “ ben buradayım” der ve korkusuzca adamın yanına doğru yürümeye başlar. Maskeli adam bir kaç kez pedere ateş ederek tapınaktan çıkar. Peder Daniel ağır yaralanmıştır. 35 yaşında, üç çocuk babası olan peder bir kaç saat içerisinde ölür.

Tapınakta yankılanan silah sesi adeta, “Peder Daniel bir çok tehdit aldığı halde misyonerlik faaliyetlerine son vermedi ve bu kurşunlar onun hizmetlerine sıkılmıştır.” diye bağırır. Yaşamı boyunca, Kutsal Tanrı’nın Sözlerini paylaşmak kendi güvenliğinden hep daha önemli olmuştur. O çok sevdiği Kilisesinde, boynunda bir Haç ile şehit edilmiştir.



20 Kasım 2009 günü, şehit edildiği Aziz Tomas tapınağında, arkadaşları, ailesi ve öğrencileri tarafından bir anma töreni düzenlenir. Misyonerlik okulunun tüm hizmetkarları, öğrencileri ve çevresinde bulunanlar, orada pederi görebilmek için gelirler. 23 Kasım günü tüm Moskova, şehit edilen Peder Daniel Sysoev’e son kez veda eder. Peder Daniel’in naaşı, babasının hizmet ettiği Kilise olan Yasenevo Aziz Petrus ve Aziz Pavlos Kilisesinde tutulur. Metropolit Arseni yönetiminde bir cenaze merasimi düzenlenir ve pedere veda etmek için binlerce insan gelir.



Beyaz elbiseleriyle yüzden fazla ruhban, ellerinde yanan mumlarla pederin naaşının etrafında yer alır. Beyazların arasında, siyah yas elbiseleri ile ailesi bulunur. Cenaze merasimi sonrası Patrik Kiril hazretleri kısa bir konuşma yapar. Üç saat sonra cenaze Kuntsevo mezarlığına doğru yola çıkar ve Moskova, Kuntsevo Kutsal mendil mezarlığına defnedilir. Ölümünden 40 gün sonra pederin isim günüdür, Kutsal Peygamber Daniel günü.

Peder Daniel’in Tanrı’ya hizmetleri koca bir kitap yazmaya yeter aslında. O insanların ortaya çıkmasına ve gerçeği anlamasına yardım etti. Onun hayali, ulaşabildiği her yere gitmek ve insanlara Tanrı sözünü öğretebilmekti. İyi bir vaiz ve iyi bir misyonerdi. O modern hayatın ahlaki ve manevi yönlerini ortaya koyarak, insanları Elçilerin ilkelerine uymaya davet etti, “Mümkünse, elinizden geldiğince herkesle barış içinde yaşayın” (Romalılar 12:18).

Peder Daniel Tanrı’yı biliyordu ve onu tüm yüreği ve tüm aklıyla seviyordu. Onun sevgisi gerçekti ve kendisini hiç düşünmeden bu yolda kurban edebilirdi, ki Mesih yolunda şehit oldu. O arkasında, bizlere bir çok iş bıraktı. Bu işlerden en önemlisi, Mesih’te yaşamayı başarabilmektir. Bu iyi niyet için (Mesih’te yaşamak) Peder Daniel’den bizlere büyük destek vardır çünkü tüm Ortodokslar bilir ki, o yaşıyor ve bizler için dua ediyor. Aziz Kartacalı Kiprian’ın söylediği gibi, “o şehitler ki, Mesih yolunun savaşçıları, öldürülmemiş aksine taçlandırılmışlardır”. O yüzden 19 Kasım günü, Peder Daniel’in taçlandırılarak uğurlandığı sonsuzluktaki doğum günüdür.

Peder Daniel’in ölümünden sonra insanları trafik kazalarından koruması, inançsız insanlara yol göstermesi gibi mucizeler görülmüştür fakat gerçekleşen en büyük mucize, birçok müslümanın Kiliselere gelerek vaftiz olması ve misyonerlik faliyetlerine katılmak istemeleridir.

“Her kim Tanrı’dan mucizeler görmeyi bekliyorsa, mucizeleri bir an önce görebilmek için çok iyi bir misyoner veya şehit olmalıdır.” (Peder Daniel)

http://www.oodegr.com/tourkika/asynith_eidiseis/sysoev_muslim_baptisms.htm

Peder Daniel tarafından yazılan Kitaplar:
İlahi Vahiy ve modern bilim (Divine revelation and modern science)
Soru cevap sohbetleri (Catechetical Talks)
Tutkular üzerine sohbetler (Talks on the Passions)
Neden her Pazar Kiliseye gideriz (Why go to church every sunday)
İmansızlarla evlilik (Marriage to a Nonbeliever)
Ortodoks Kilisesinde bir protestanla yürüyüş (A Protestant`s walk through an Orthodox Church)
Ne sıklıkla Komünyon almalıyız (How often should one commune)
Ölümsüzlük için bilgiler, hala ölüyseniz ne yapmalısınız (Instructions for the Immortal, Or What to Do if You Still Die)

Hazırlayan: Pavlos Ulaş

Kaynakça:
http://www.pravmir.com/article_793.html
http://orthodoxwiki.org/Daniel_Sysoev
http://mission-center.com/en/daniil-sisoev

Памяти отца Даниила Сысоева

*****

Ortodokslar Toplulugu

ŞEHİT AHMET - Two Turkish Saints
Türkçe dilinde Ortodokslukla ilgili metinler - Orthodoxy in Turkish


From Islam to Christianity: To our brethren who converted from Islam to Protestantism or Roman Catholicism

Δεν υπάρχουν σχόλια: