ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι μισθοί των παπάδων και οι δημόσιοι υπάλληλοι - "Πού είναι η Εκκλησία;"


Το ενδιαφέρον αυτού του post, όπως και όλων των αναρτήσεών μας, είναι πνευματικό και όχι πολιτικό. Δεν αφορά στα εργασιακά+οικονομικά δικαιώματα των ιερέων (που σαφέστατα αδικούνται, αλλά όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι πλήττονται - όμως δεν είμαστε πολιτικό blog), αλλά στο ρατσισμό εναντίον τους, που ολοένα εξαπλώνεται, έχει ως πρόφαση θέματα σαν αυτό και παγιδεύει χωρίς λόγο συνανθρώπους μας έξω απ' την εκκλησία (δηλ. από τη συνάντηση των χριστιανών -"καλών" & "κακών"- μεταξύ μας και όλων μαζί με το Θεό), θέτοντας σε κίνδυνο την αιώνια σωτηρία τους.
Στις 4 Οκτωβρίου 2011 λοιπόν δημοσιεύτηκε στο Tro-ma-ktiko (& ταξίδεψε σε πολλά άλλα blogs) η παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή, με τον τίτλο "Πού είναι η Εκκλησία;":

Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος.
Και εξηγούμαι. Δημόσιος υπάλληλος με γενναία περικοπή μισθού, με απειλές για επερχόμενες, νέες, ακόμη γενναιότερες περικοπές μισθού, με ωράριο, κάρτα και διευθυντή.
Έχω την ατυχία να συνυπάρχω με μια άλλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, αφανών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν καμία από τις παραπάνω υποχρεώσεις, αντιθέτως έχουν μόνο προνόμια. Τους παπάδες!!!

Γνωρίζετε ότι όλον αυτό τον καιρό που η κοινωνία τα έχει βάλει με τους δημοσίους υπαλλήλους (λες και είμαστε υπεύθυνοι για όλα), η αγαπητή "κάστα" των προνομιούχων παπάδων έχει περάσει διακριτικά στο απυρόβλητο? Παρακαλώ, ανατρέξτε στις εικόνες που προβάλλουν τα ΜΜΕ όταν αναφέρονται στους Δ.Υ. Στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου, ο Δ.Υ. είναι ο βολεμένος εργαζόμενος ο οποίος καθισμένος στη γραφειάρα του και μέσα από τα μυωπικά γυαλιά του κοιτάει με υπεροπτικό ύφος τον ταλαίπωρο πολίτη προσπαθώντας με κάθε μέσο να τον καταδυναστεύσει. Προσέξτε ότι απουσιάζουν παντελώς εικόνες εκκλησιών και παπάδων όταν αναφέρονται στους Δ.Υ.


Το ξέρετε ότι την ώρα που όλος ο δημόσιος τομέας βάλλεται καθημερινά από απειλές εργασιακής εφεδρείας, οι παπάδες δεν έχουν εργασιακή εφεδρεία? Γιατί δεν βάζουμε σε εφεδρεία τις χιλιάδες των παπάδων? Αναζητούνται εναγωνίως από την κυβέρνηση 30.000 εφεδροι. Αναζητούνται όμως, μόνο από τις τάξεις των εργαζομένων. Σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο, οι παπάδες προτιμούν σκοπίμως να παραμένουν "οπισθοφυλακή", αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους στην πρώτη γραμμή, εξασφαλίζοντας με διακριτικά μειδιάματα τη θεσούλα τους, εξασφαλίζοντας το "σίγουρο" ενώ την ίδια ώρα τσεπώνουν και το παγκάρι.


Ε, όχι, δεν δέχομαι να συγκαταλέγομαι στην ίδια κατηγορία με τους ρασοφόρους.

Δεν δέχομαι να εργάζομαι 8 ώρες ημερησίως, όταν ο παπάς δουλεύει κατά βάση μια κυριακή την εβδομάδα για 3-4 άντε 5 ώρες... άντε και κάτι εσπερινούς...

Δεν δέχομαι να διορίζομαι με εξετάσεις γραπτές, προφορικές, ΑΣΕΠ, μόρια, όταν ο παπάς διορίζεται χωρίς τίποτα από όλα αυτά...

Που είναι η αξιοκρατία για τους παπάδες? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ο ΑΣΕΠ για τους παπάδες? που είναι, οέο??

Δεν δέχομαι να δίνω αναφορά σε τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, υφυπουργούς, υπουργούς, όταν οι παπάδες δεν λογοδοτούν πουθενά παρά μόνο "κρίνονται" από τον Θεό..

Δεν δέχομαι να περικόπτεται γενναία ο δικός μου μισθός, όταν ήδη οι παπάδες παίρνουν πολύ περισσότερα από εμένα και βουτάνε και το παγκάρι (ολόκληρο)!!!
Δεν δέχομαι να φιλοξενώ στον κλάδο μου όλο το παπαδαριό...

Που είναι οι εκπροσώπηση των παπάδων στους αγώνες των Δημοσίων Υπαλλήλων? Ποιο σωματείο τους εκπροσωπεί? Που είναι η ΑΔΕΔΥ τους? Πότε συμμετείχαν οι παπάδες σε αγώνες, σε απεργίες, σε πορείες των Δημ.Υπ? όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ο μισθός τους μειώνεται δραματικά. Όμως οι παπάδες ποτέ δεν έχουν υποστεί μειώσεις μισθών από απεργίες, εφόσον ποτέ δεν απεργούν. Παρόλα αυτά διεκδικούν με σφοδρότητα όλες τις κατακτήσεις των Δημ.Υπαλλήλων. Εκ του ασφαλούς βέβαια. Βάζοντας μπροστά στους αγώνες όλους τους υπόλοιπους κλάδους και καλυμμένοι στην δήθεν "ιεροσύνη" τους.


Ντροπή σας, εγωιστές και συμφεροντολόγοι παπάδες!

Δεν είδα μέχρι τώρα την εκκλησία να βοηθάει κανέναν άνεργο, κανέναν άστεγο, κανέναν πολύτεκνο!!!

Είδα όμως τον κλήρο να ξεσηκώνεται και μόνο στην ιδέα να περικοπεί κατά 50% ο μισθός τους από το κράτος.

Πουθενά μα πουθενά αλλού ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, δεν πληρώνονται οι παπάδες από το κράτος!!!

Φτάνει πια.. Έλεος, ψεύτες και υποκριτές!!!

Παρακαλώ όλα τα μπλογκ, τα ΜΜΕ και τους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους να επιμείνουν στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Στην επιστολή αυτή απάντησε με το παρακάτω κείμενο ένας παπάς, ο παπά Αντώνης Χρήστου, ιερέας του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βούλας, στο blog του, εμείς όμως το πήραμε από το Φωνή βοώντος αμαρτωλού ιερέως. Γράφει:

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν υπάρχει κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο και στους πολίτες τoυ… αλλά μάλλον η απάντηση είναι αρνητική! Παρακαλώ λοιπόν τον κάθε άθεο-αντίχριστο-άθρησκο, αγνωστικιστή και ότι άλλο θέλει αν πιστεύει η  όχι είναι δικιά του δουλεία! Το να θέλει να είναι πιο πατριώτης από τους Κληρικούς όμως…σε αυτόν τον τόπο πάει πολύ….!  Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι, όμως αν υπάρχει ελληνικό κράτος σήμερα και ελληνική συνείδηση το χρωστάμε σε αυτούς και αυτό φαίνεται και σήμερα στο εξωτερικό και στην ομογένεια! Ελλάδα χωρίς ράσο δεν υπάρχει αλλά κάποιοι θέλουν να κάνουν χωρίς ράσο Ελλάδα… αλλά θα βγουν γελασμένοι!
Ας έρθω και στα προσωπικά τώρα για να μη γενικεύω όπως έκανες και εσύ φίλε αναγνώστη ! Εγώ είμαι Κληρικός θρησκευτικός Λειτουργός, μισθοδοτούμενος από την Ελληνική πολιτεία όχι από χάρη ή αέρα αλλά κατόπιν σχετικής συμφωνίας! Δεν σου κάνει εντύπωση που όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας είναι σε πρώην τέτοια κτήματα; Αν δεν τα παραχωρούσε η Εκκλησία εσύ θα πήγαινες για θεραπεία στην Κόρινθο και στη Θήβα! Ίσως το σπίτι σου να βρίσκεται σε Εκκλησιαστικό ακίνητο που πήρε το κράτος με την υποχρέωση να πληρώνει τον κλήρο γιατί πολύ απλά είμαστε και εμείς άνθρωποι με οικογένειες! Άρα και το σπίτι σου έμμεσα στη Εκκλησία και τους Κληρικούς που βρίζεις έμμεσα ή άμεσα το χρωστάς!
Αυτό σημαίνει ότι, ό,τι επιδόματα έπαιρνε ο δημόσιος τομέας δεν έρχονταν και σε εμάς αυτόματα αλλά έπρεπε να κάνουμε δικαστικούς αγώνες! Προς το τέλος εξομοιωθήκαμε νομοθετικά ως δημόσιοι υπάλληλοι και έχουμε τις ανάλογες περικοπές που έχεις ακριβώς και εσύ φίλε μου! Δεν σου τα είπαν και δεν τα ξέρεις καλά! Προσωπικά πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως έπαιρνα 1099 έφτασα 1066 και από αυτό τον Οκτώβριο 915.58! Τον Αύγουστο έπεφτα μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά πάγωσε όπως ξέρεις…! Το ενοίκιό μου μόνο είναι 650 γιατί μένω και υπηρετώ στα Νότια Προάστια… τα άλλα υπολόγισέ τα μόνο σου!
Εσύ έχεις οκτάωρο εγώ έχω 24ωρες το 24ωρο! Εσύ έχεις αργίες και τριήμερα, Χριστούγεννα και Πάσχα εμείς αυτές τις μέρες είμαστε και τρέχουμε κυριολεκτικά όλη την ημέρα και την νύχτα! Σηκωνόμαστε στις 6 αρχίζουμε στις 7, τελειώνουμε στις 10, εξομολογούμε μέχρι τις 2 και το απόγευμα πάλι και η ακολουθία ξεκινάει στις 7 και τελειώνει στις 11 εκείνες τις ημέρες! Χωριστά την Θεία  Κοινωνία στους αρρώστους, χωριστά την αθόρυβη βοήθεια στον πάσχοντα αδελφό…!
Μιλάς για εφεδρεία! Καταρχήν να ξέρεις ότι είμαστε και εμείς στο 1 προς 10 και αργότερα στο 1 προς 5 ! Εμείς δεν είμαστε υπεράριθμοι για να μας κόψουνε! Το αντίθετο έχουμε κενά και δεν μπορούμε να καλύψουμε ιδιαιτέρως στην επαρχία! Διώξανε το Δάσκαλο, διώξανε τις κοινότητες και την αστυνομία λόγω Καλλικράτη και συγχωνεύσεις, τώρα θα διώξουν και τον Ιερέα της Ενορίας…καθώς ένας Ιερέας που λειτουργεί δεν μπορεί την ίδια μέρα να λειτουργήσει και στο άλλο χωριό κτλ! Αυτή είναι η παράδοσή μας δεν είμαστε σαν τους παπικούς! Δεν είδα επίσης να ανησυχείς ιδιαίτερα με τους Μουφτήδες  που διορίζονται 200 την στιγμή που στην Εκκλησία έχουμε μόνο 80 θέσεις μία για κάθε Μητρόπολη! Έχει διοριστεί σε κανένα τομέα κάποιος χωρίς οργανική θέση δωρεάν; Στην εκκλησία εδώ και ένα χρόνο ό,τι χειροτονίες έχουν γίνει είναι άμισθες !!! Αυτό σου λέει κάτι; Μήπως δεν είμαστε επάγγελμα αλλά λειτούργημα γι αυτό;
Οι Ιερείς δεν έχουμε ΑΣΕΠ αλλά έχουμε Ιερούς Κανόνες! Σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ένα σωρό ειδικές προϋποθέσεις! Γι αυτό και το ράσο είναι βαρύ…! Ποιος μένει στις μέρες μας παρθένος μέχρι τα 25 του (στην καλύτερη περίπτωση)  που μπορεί να γίνει κάποιος Διάκονος; Φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Να δίνουμε ΑΣΕΠ θες για να γίνεις Ιερέας; Και να περνάει  π.χ. Άθεος, Μουσουλμάνος ή Καθολικός; Για να γίνεται Ορθόδοξος Ιερέας; Γίνεται;
Όσο για την εκπαίδευση έχουμε και παρά έχουμε! Προσωπικά έχω τελειώσει όλη την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση όλες τις βαθμίδες, έχουμε περάσει και την Θεολογική και σε μία εβδομάδα παίρνω και το Μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο! Άλλοι Κληρικοί έχουν πολύ περισσότερα πτυχία, γι αυτό… άσε ούτε εκεί μπορείς να συγκριθείς!
Λες ότι δεν δίνουμε λόγο σε κανέναν και ότι παίρνουμε το παγκάρι στην τσέπη μας! Πόσο άσχετος μπορεί να είσαι; Πραγματικά! Δεν το λέω υποτιμητικά αλλά με πόνο και ως διαπίστωση! Δίνουμε και παραδίνουμε και μάλιστα με βάση τους κανόνες ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κάποια αργία ή και καθαίρεση μόνο και μόνο γιατί μπορεί να έπεσε κάποιος πάνω μας με το αυτοκίνητο και να έχασε ο ίδιος την ζωή του! Χωρίς να φταίμε είναι φόνος εξ αμελείας και ο Ιερέας χάνει την Ιεροσύνη του! Έχουμε τα αντίστοιχα πειθαρχικά όργανα όπως εσείς γι αυτό είσαι λάθος! Στο δε παγκάρι… εδώ απέχεις όσο ο Άρης από τη γη! Τα χρήματα του Παγκαριού είναι για την συντήρηση και τα έργα του Ναού και δεν έχει κανείς πρόσβαση…μόνος του αλλά υπάρχει ολόκληρη επιτροπή και δίνει λόγω στη Μητρόπολη και στους ελεγκτές του κράτους! Υπάρχει προϋπολογισμός και απολογισμός κονδύλια κτλ! Μάλλον θα αναφέρεσαι στα λεγόμενα «τυχερά» που και εδώ πέφτεις έξω, γιατί είναι προαιρετικά και όταν δεν έχει ο κόσμος να φάει τι να δώσει; Τι να πάρει κανείς για τα 50 ευρώ που άφησε κάποιος στη βάπτιση περνώντας νόμιμη απόδειξη και από αυτά είναι να πάρουν ποσοστό ο Ιερός Ναός, Οι Ιερείς, Ο Διάκονος, ο Ψάλτης και ο Νεωκόρος ή Οι Νεωκόροι; Για υπολόγισέ τα; 
Δεν δέχεσαι να φιλοξενείς στον Κλάδο σου το Παπαδαριό… ; Ωραία φιλοξενία!:) Αν ήθελες να μας βρίσεις τι θα έκανες; Ανήκουμε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αν βγει από το Δημόσιο θα βγούμε και εμείς..!
Μιλάς για αγώνες κτλ! Ο Αγώνας του Ιερέα είναι ενάντια των παθών και των αμαρτιών των δικών του και του Ποίμνιο του! Αυτοί είναι η αποστολή του και όχι να γίνεται φραγκοφονιάς για πόσα παίρνει και αν παίρνει! Εμείς δεν θα κάνουμε ξέρεις καμιά απεργία γιατί δεν απεργεί ποτέ ο διάβολος…! Δεν θα μειώσουμε την απόδοσή μας γιατί η Ιεροσύνη πάει πάνω από αυτά! Για τους κοινωνικούς αγώνες η Εκκλησία είναι πάντα μπροστά! Αλλά δεν είστε υποκριτές; Με τον Μακαριστό Χριστόδουλο που μιλούσε λέγατε τι θέλει και μιλάει και επεμβαίνει στην πολιτική και οι παπάδες;    Τώρα που τα βρήκατε σκούρα λέτε το αντίστροφο γιατί δεν μιλάει και δεν επεμβαίνει στα πολιτικά! Ότι συμφέρει και όπου φυσάει ο άνεμος δηλαδή! Όμως η Εκκλησία έχει την δική της αυτοσυνειδησία και δεν περιμένει κοσμικές υποδείξεις…!
Δεν είδες καμία Εκκλησία να βοηθάει  κανέναν άνεργο, κανέναν άστεγο, κανέναν πολύτεκνο γιατί πολύ πιθανόν δεν πάτησες και ποτέ σε αυτήν ή ό,τι δεν υπάρχει προβεβλημένο από τα ΜΜΕ νομίζεις και ότι δεν υπάρχει! Άντε μάθε λοιπόν για το επίδομα του τρίτου παιδιού της Θράκης! Άντε μάθε για τα συσσίτια και για κάθε βοήθεια κάθε Μητρόπολης και Ενορίας και Ιερέων προσωπικά! Εσένα κανείς δεν σου απλώνει το χέρι μέσα στο δρόμο εκτός από τους επαγγελματίες επαίτες ! Στο ράσο όμως ανατρέχουν… Δεν συνεχίζω, ο Θεός ξέρει!
Λες ότι πουθενά αλλού ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, δεν πληρώνονται οι παπάδες από το κράτος!!! Εδώ η ασχετοσύνη σου παίρνει διδακτορικό! Άντε μάθε στο Βέλγιο και στη Γερμανία και σε τόσα κράτη …πως πληρώνονται από το κράτος και μάλιστα πληρώνουν φορολογία από τις αντίστοιχες ΔΕΚΟ! Και σου είπα δεν μας κάνει και χάρη! Ας μας τα κόψει όχι το 50% όλα ! Να κάνουμε μια νομική προσφυγή να δούμε… τι θα γίνει! Τολμάει; Τολμάς εσύ ή φοβάσαι μη χάσεις το σπίτι σου όπως χιλιάδες συμπατριώτες αγοραστές καταπατητές και μη! Εδώ με το νόμο Τρίτση τότε 8 μονές προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και δικαιώθηκαν! Που να το κάνουν όλοι οι Ναοί και οι Ενορίες… άσ' το…!
Και στο τέλος το κερασάκι στην Τούρτα που πάντα φυσικά είναι και το πρώτο! Διαχωρισμός Εκκλησίας Κράτους! Μαζί σου! Έπρεπε να είχε γίνει….! Αλλά σε πιο τόπο; Τον δικό μας; Με πια παράδοση την δική μας; Μπορεί να διαχωριστεί το σώμα σου από το κεφάλι; Η ψυχή από το σώμα και να είσαι ζωντανός; Αυτά δεν γίνονται στη χώρα μας γιατί πολύ απλά η Εκκλησία ήταν και θα είναι κομμάτι της κοινωνίας και του κόσμου! Δεν ήταν παπικοί γαιοκτήμονες αλλά κομμάτι της αυτοσυνειδησίας αυτού του τόπου! Χιλιάδες τα παραδείγματα μη αναφέρω τώρα..! Εμείς έχουμε συναλληλία! Είμαστε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε το δίκαιο της κάθε κυβέρνησης!!

Συμπέρασμα… τον θυμό και την αγανάκτησή σου προς λάθος κατεύθυνση την έστειλες! Άντε μάθε πόσα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο οι κληρικοί και θα δεις ότι αν έχει συνέχεια αυτός ο τόπος το χρωστάει σε αυτούς και τους ανθρώπους που εμπνέονται από αυτούς και σηκώνουν αγόγγυστα τον Σταυρό της Τεκνογονίας!  Όμως αδελφέ η Εκκλησία θέλει την κριτική και σε ευχαριστώ για το Θάρρος έστω και ανώνυμα που είχες να γράψεις αυτές τις γραμμές….! Όμως την καλοπροαίρετη κριτική! Όχι την κριτική για να αθωώση στην ουσία τα δικά μας πάθη και αδυναμίες και τα ξεβόλεμα της συνείδησης που πάντα έχει ο ευαγγελικός λόγος που πηγάζει από αυτή!!!

Καλά ξυπνητούρια αδελφέ… καλή μετάνοια σε όλους!!

π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας

Ο π. Παντελεήμων, της ανωτέρω μπλογκονησίδας, σχολιάζει ως εξής: ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ ΠΩΣ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ ΠΩΣ Η ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ "ΝΕΓΡΟΙ" ΚΑΙ ΟΙ "ΕΒΡΑΙΟΙ" ΣΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ... ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΑΛΛΙΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ...

Λίγο πιο κάτω δημοσιεύεται το άρθρο του κ. Νίκου Παπαχρήστου:

Περικοπές στους μισθούς των κληρικών και επιστροφή στους δυο τενεκέδες στάρι;

Του Νίκου Παπαχρήστου

Πριν δύο Κυριακές η εφημερίδα «Το Βήμα», στις οικονομικές στήλες της, δημοσίευσε την πληροφορία πως μια από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η περικοπή κατά 50% των μισθών των κληρικών. Το άλλο μισό της μισθοδοσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναλάβουν οι κατά τόπους Μητροπόλεις. Η είδηση προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό της εκκλησιαστικής διοίκησης. Ιεράρχες και κληρικοί προσπαθούσαν να μάθουν αν ισχύει. Το Συνοδικό μέγαρο και η Αρχιεπισκοπή κράτησαν χαμηλούς τόνους αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν βάση. Την περασμένη Κυριακή, όμως, η εφημερίδα επανήλθε στο θέμα αναφέροντας πως την απόφαση αυτή θα αναλάβει να ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.


Δεν γνωρίζω τα σχέδια της Κυβέρνησης. Όπως δεν φαίνεται να τα γνωρίζουν και οι περισσότεροι μητροπολίτες με τους οποίους επικοινώνησα. Ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις.

Διερωτώμαι όμως βάσει ποιων κριτηρίων το υπουργείο Οικονομικών - εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες - προσανατολίζεται να περικόψει, σε τέτοια έκταση μάλιστα, τον μισθό μιας κατηγορίας μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, δηλαδή των περίπου 10.000 κληρικών.

Μήπως γιατί η Εκκλησία, που είναι ΝΠΔΔ, διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία;

Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας δημεύτηκε από το Δημόσιο με διαδοχικές δημεύσεις, από την εποχή του Όθωνα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Και για την δημευθείσα περιουσία το Δημόσιο ουδέποτε αποζημίωσε την Εκκλησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «ασυνέπεια» του έναντι της Εκκλησίας, το 1952, όταν δεν της κατέβαλε την προβλεπόμενη, από την σχετική Σύμβαση Εκκλησίας - Πολιτείας, για την τεράστια ακίνητη περιουσία της που απαλλοτρίωσε τη χρονιά εκείνη.

Σήμερα απομένει ένα πολύ μικρό τμήμα από την αρχική εκκλησιαστική περιουσία, η οποία συγκεντρώθηκε από τις δωρεές των πιστών μελών της. Αξιοποιήσιμο είναι ένα πολύ μικρό μέρος της. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν παραμένουν «δεσμευμένα» από την Πολιτεία, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ καταβάλουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, ακόμα και για εκείνα τα ακίνητα που παραμένουν «δεσμευμένα» και κατά συνέπεια αναξιοποίητα. Και εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως όταν μιλάμε για εκκλησιαστική περιουσία δεν αναφερόμαστε σε κάτι ενιαίο αλλά σε ακίνητα που ανήκουν σε περίπου 6.500 εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ με ανεξάρτητη διοίκηση όπως είναι Ιεροί Ναοί, Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.α.


Οπότε η διοίκηση της Εκκλησίας, είτε γιατί δεν εφάρμοσε μέχρι τώρα ένα μακρόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα είτε γιατί κάποιοι -συνήθως εκτός Εκκλησίας- με περισσή υποκρισία πάντοτε καταδίκαζαν την όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχει αξιοποιήσει την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία με τέτοιο τρόπο ώστε να της αποφέρει υψηλά έσοδα.

Άρα πως θα μπορέσει να καλύψει άμεσα το 50% της μισθοδοσίας των κληρικών; Μήπως από τα αποθεματικά της; Μάλλον δύσκολο αφού μόλις πριν μερικούς μήνες ενημερώθηκε πως ως ΝΠΔΔ οφείλει να έχει κατατεθειμένα τα χρηματικά διαθέσιμά της σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος έτσι ώστε εκείνη αποκλειστικά να διαχειρίζεται και να επενδύει τα εν λόγω ποσά σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα). Με λίγα λόγια κάθε εκκλησιαστικό ΝΠΔΔ, δηλαδή Ιεροί Ναοί, Μητροπόλεις και η Ιερά Σύνοδος οφείλουν να καταθέσουν τις οικονομίες τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μήπως θα εξασφαλίσει τους πόρους από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της;

Η πτώση του Χρηματιστηρίου οδήγησε αναπόφευκτα και στη δραματική μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών μετοχών που διαθέτει η Εκκλησία.


Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει την περικοπή των μισθών των κληρικών κατά 50% - πέρα από τις μειώσεις που κάνει σε όλους τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο - πως θα μπορέσει η Εκκλησία να το καλύψει;


Μήπως θα αναλάβει η κάθε ενορία την αποζημίωση των ιερέων της;

Αν δεν πρόκειται για ανέκδοτο τότε είναι εξαιρετικά σαδιστικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή σε μια περίοδο όπου οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους, την ώρα που μειώνονται οι μισθοί τους, που η ανεργία διογκώνεται, η Κυβέρνηση - αν φυσικά επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν διαψευσθεί - θα περικόψει το 50% των μισθών των κληρικών και θα μετακυλήσει εντέχνως την κάλυψη του ποσού αυτού στους πιστούς, δηλαδή και πάλι στους πολίτες.

Και αν υποθέσουμε ότι στις πόλεις όπου διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, άρα και των πιστών, θα καταστεί δυνατή η κάλυψη μέρους της μισθοδοσίας των κληρικών, τι θα συμβεί στην επαρχία; Στα χωριά όπου ζουν ελάχιστοι κάτοικοι και το παγκάρι δεν γεμίζει για να εξασφαλίσει έστω και το 50% του μισθού ενός κληρικού, πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Μήπως το ΔΝΤ σκέπτεται μαζί με κάποιες δημόσιες υπηρεσίες να ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις σε ενορίες, να κλείσουν Ναοί και να απολυθούν κληρικοί;


Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω - αν φυσικά έχουν βάση οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας - είναι πως και με ποια νομικά ερείσματα μπορεί να περικοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Μήπως το μέτρο θα αφορά και τις άλλες δύο θρησκευτικές κοινότητες, της μουσουλμανικής και ισραηλιτικής, που αναγνωρίζονται ως ΝΠΔΔ; Θα γίνουν ανάλογες αιφνιδιαστικές περικοπές και σε άλλες ειδικές κατηγορίες μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο όπως είναι οι καθηγητές Πανεπιστημίου ή οι Δικαστικοί;


Ο μακαρίτης ο παππούς μου, ο παπά-Νικόλας, διακονούσε ένα πολύ φτωχό χωριό της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Όλο το βιός του ήταν ένα χωραφάκι που ίσα-ίσα του έδινε λίγα λαχανικά να θρέψει τα 11 στόματα της οικογένειας του. Ήταν και εκείνος ένας μικρός ήρωας της ζωής, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, ο οποίος ποτέ δεν έλλειψε από το Ναό και τους ενορίτες του, αλλ' ούτε και από την οικογένεια του. Ποιος όμως ήταν ο μισθός του; Κάθε χρόνο μια φορά γυρνούσε τα σπίτια για να λάβει την «λογία», την οικονομική βοήθεια για τον ιερέα του χωριού. Όχι βέβαια σε όλα τα σπίτια, παρά μόνο σε εκείνα που ήξερε ότι είχαν τη δυνατότητα. Και του έδιναν 2 τενεκέδες στάρι η κάθε οικογένεια. Από αυτό το στάρι έβγαζε το πενιχρό εισόδημά του. Ο πατέρας μου με πικρία θυμάται εκείνα τα χρόνια. Ήταν μια διαδικασία ταπεινωτική, μια μορφή ζητείας.


Είναι λοιπόν δυνατόν να σκέπτονται κάποιοι να ανατρέψουν την ζωή των 10.000 κληρικών και των πολυμελών, τις περισσότερες φορές, οικογενειών τους και να τους οδηγήσουν σε καταστάσεις αναξιοπρέπειας και ζητιανιάς; Γιατί φοβούμαι πως εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια μεγάλη προσβολή για τους λειτουργούς της Εκκλησίας που πάντοτε βρέθηκαν στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού.

Άραγε οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου θα ήθελαν κάτι τέτοιο; «Κυριακή κοντή γιορτή!». Σύντομα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Υ.Γ.1:
Σήμερα ο Έβρος και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του, όπου και διακόνησε ο παππούς μου, βιώνει την οικονομική ερήμωση και την εγκατάλειψη της Πολιτείας. Εργοστάσια δεν υπάρχουν - οι επιδοτήσεις του '80 πήγαν «υπέρ πίστεως» αφού η Πολιτεία στην πράξη δεν στήριξε τις αναπτυξιακές προσπάθειες - ενώ οι νέοι φεύγουν για σπουδές και δεν επιστρέφουν. Οι Ιερείς όμως - με τις οικογένειες τους μένουν εκεί - εξυπηρετώντας τις λατρευτικές ανάγκες των ακριτών της πατρίδας μας.

Υ.Γ.2:
Με την ευκαιρία αξίζει να αναφέρω ότι το Βέλγιο, που φυσικά δεν έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ορθοδοξία, καταβάλει τους μισθούς των λειτουργών όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών - άρα και της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας - καθώς επίσης και μέρος των λειτουργικών δαπανών των Ναών όπως για παράδειγμα συνδράμει στον εξοπλισμό τους, ενισχύει τις κοινότητες, βοηθάει ακόμα και στην αγορά αμφίων για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

Υ.Γ.3:
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους 10.000 κληρικούς συμπεριλαμβάνονται όσοι διακονούν στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, και στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό, αποσπασμένοι στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των άλλων πρεσβυγενών Πατριαρχείων εξυπηρετόντας τις ανάγκες των ομογενών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αρχική πηγή Skai.gr.

*****
Ο Μεσογαίας Νικόλαος, σε συνέντευξή του, λόγω της πολύκροτης εγκυκλίου του, είπε μεταξύ άλλων: 
Μια Εκκλησία που δίνει ετησίως 96 εκατομμύρια ευρώ στο φτωχό λαό ή προσφέρει φαγητό σε 50.000 κόσμο ημερησίως είναι αδιάφορη; Μια εκκλησία που λέει ότι αδειάζω τα ταμεία μου για να μοιραστώ το βάρος είναι αδιάφορη; Αυτή είναι η Εκκλησία και, θα με συγχωρέσετε που θα το πω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Θα κλείσω λοιπόν μ' ένα σχόλιο απάντηση στο ερώτημα "Τι κάνει η Εκκλησία για τον πολίτη; Πώς βοηθάει τον πολίτη; Πώς βοηθάει το λαό στην οικονομική κρίση;" που απασχολεί κάθε Έλληνα, αλλά και αναπαράγεται συνεχώς στα ΜΜΕ & στο Διαδίκτυο. Το σχόλιο δημοσιεύεται εδώ.

Τι κάνει η Εκκλησία για την οικονομική κρίση; Πώς βοηθάει τον πολίτη;
Το ερώτημα με βασάνιζε, μέχρι που έριξα μια ματιά γύρω μου. Θα 'θελα να τη μοιραστώ μαζί σας.
Στην πόλη μου (Ρέθυμνο) λειτουργούν οργανωμένα συσσίτια σε 3 ενορίες, τα 2 μάλιστα εδώ και δεκαετίες. Τις προάλλες βρέθηκα στη Μονή Σωτήρος Κουμπέ και διαπίστωσα πως έρχονται κάποιοι και τρώνε κάθε μέρα εκεί, πράγμα άγνωστο στην τοπική κοινωνία. Η πλειοψηφία που τρέφεται έτσι είναι αλλοδαποί ή παιδιά τους, σε μεγάλο ποστοστό μη χριστιανοί.
Η Μητρόπολή μας έχει Φιλόπτωχο Ταμείο που βοηθάει, στα σοβαρά, πρόσωπα κ΄ οικογένειες με τρομερές ανάγκες. Το ίδιο και το "Γραφείο ΕΛΠΙΔΑ", ενορία Αγ. Κων/νου Ρεθύμνου, αληθινοί αγωνιστές!
Στην ενορία μου, ο παπάς (πτυχ. φιλολογίας) κάνει δωρεάν φροντιστήριο σε φτωχά παιδιά. Σε άλλη ενορία λειτουργεί από φέτος Σχολή Γονέων...
Έμαθα, μέσω εργαζόμενου στο Νοσοκομείο μας, ότι παπάς (με ονοματεπώνυμο) πάει εκεί κάποιες νύχτες και αναζητά κατάκοιτους ασθενείς χωρίς βοηθό, τους οποίους φροντίζει κρυφά από την κοινωνία.
Για το σημερινό Αρχιερατικό Επίτροπο έχει ειπωθεί: Αν πάει στον παράδεισο ο π. Νικόλας, θα τον πάει ο στρατός του. -Δηλαδή; -Οι περιθωριακοί άνθρωποι που κάνει φίλους, τους κάνει παρέα και τους δίνει αξία και πρόσωπο στην κοινωνία.
Ανάλογος "στρατός" ακολουθεί, όπως μαθαίνω, και στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Κι εκεί φυσικά συσσίτια κ.τ.λ.
Η πιο φτωχή Μητρόπολη εν Ελλάδι, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων (νότια νομού Ρεθ.), στέλνει φαγητό στα σπίτια ηλικιωμένων με ανάγκες.
Αναρωτιέμαι λοιπόν: υπάρχει ενορία στην Ελλάδα που δεν τρέφει φτωχούς, είτε σε φαΐ είτε σε χρήμα; (Και πόσες κάνουν πολύπλευρη ανθρωπιστική δράση;) Υπάρχει Μητρόπολη χωρίς Φιλόπτωχο Ταμείο και άλλες προσπάθειες αγάπης; Υπάρχει παπάς που δεν έχει βοηθήσει κάποιους (με την εξομολόγηση) να λυτρωθούν από την κατάθλιψη, από εξαρτήσεις κ.τ.λ.;
Κι αν υπάρχουν, θα είναι εξαιρέσεις. Και οι "κακοί" παπάδες θεωρώ πως είναι εξαιρέσεις, οι δε χλιαροί γίνονται θερμοί από την πίεση του πόνου και των αιτημάτων, που βλέπουν κάθε μέρα.
Ο Μεσογαίας -που έχει κι αυτός τέτοια δράση- έχει προσφέρει όλα τα έσοδα του βιβλίου του "Εκεί που δε φαίνεται ο Θεός" (δηλ. τον πνευματικό του μόχθο) στο Ιατρείο Τελικού Σταδίου που υπάρχει στη Μητρόπολή του.
Ο Θεσσ/νίκης Άνθιμος επίσης βοηθάει πολλούς εμπερίστατους, μάλιστα είπε ο ίδιος στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή περί Αγάπης ότι η Μητρόπολη σπουδάζει παιδιά από τα Σκόπια! (Το είπε ως επιχείρημα, που ανέπτυξε τη θέση ότι και τους Σκοπιανούς πρέπει να αγαπάμε!)...
Τι κάνουν οι άλλες Μητροπόλεις, θα ξέρει ο κάθε ντόπιος ασφαλώς, αρκεί να το ψάξει λίγο...
Περί εκκλ. περιουσίας: το ρευστό της Εκκλησίας δεν ξέρω πόσο είναι. Υπάρχουν πάντως αρκετές φτωχές Μητροπόλεις, ορεινές κ.τ.λ. Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει επ' ουδενί να δοθεί σε ιδιώτες (άλλωστε τα πιο πολλά είναι δάση, που πρέπει να μείνουν δάση). Αν δοθεί, κινδυνεύει εν ριπή οφθαλμού να έχει πουληθεί σε ξένους επενδυτές! Και, αν έχει βάλει χέρι το Κράτος, ίσως φαγωθούν κιόλας τα λεφτά, αντί να πάνε για το λαό.
Ίσως σε κάποια χρόνια -όπως πάμε- οι εκκλησιαστικές εκτάσεις να είναι το μόνο ελληνικό έδαφος που έχει απομείνει!
Μήπως -λέμε τώρα- γι' αυτό έχουν φαγωθεί μερικοί να δόσει η Εκκλησία την περιουσία της; Για να γίνουμε Παλαιστίνιοι των Βαλκανίων εδώ πέρα;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. 

Θ.Ρ.

Επίλογος του blog μας: Όλα τα παραπάνω ίσως σε κάποιους δεν αρέσουν. Κάποιοι σκανδαλίζονται και μόνο στο άκουσμα μιας πρότασης με τις λέξεις "λεφτά" & "παπάδες" μαζί. Κάποιοι πιστεύουν πως οι παπάδες πρέπει να σωπαίνουν, να κάνουν αγαθά έργα κρυφά (αυτό κάνουν, γι' αυτό δεν τα ξέρετε), και να μη μιλάνε για πολιτικά+κοινωνικά ζητήματα, ιδίως όταν έχουν σχέση με χρήματα και ακόμη περισσότερο με το δικό τους μισθό... Δεν είμαι αυτής της άποψης.
Επίσης δεν παραβλέπω το γεγονός ότι υπάρχουν και ανάξιοι ιερείς. Γι' αυτό το θέμα λέω το εξής: πλησιάστε την εκκλησία του τόπου σας, γνωρίστε τον παπά και κρίνετε αν είναι "άξιος" ή "ανάξιος" (θα ήταν βέβαια προτιμότερο να ασκηθείτε πρώτα στην απόχτηση ταπεινής καρδιάς και στην προσευχή, να πλησιάσετε την εξομολόγηση και τη θεία μετάληψη, να κοιτάξετε με ειλικρίνεια μέσα στην καρδιά σας και μετά να προσπαθήσετε να τον αξιολογήσετε). Χωρίς προσωπική γνώση του παπά σας δεν έχετε και άποψη - ακόμα χειρότερα, πολλοί λένε: "καλός είναι ο παπάς μας, αλλά εγώ δεν πατάω στην εκκλησία, γιατί αυτός είναι εξαίρεση, γενικά οι παπάδες είναι έτσι & γιουβέτσι". Κανονικός ρατσισμός, δηλαδή, που βλάπτει εσένα, γιατί στην εκκλησία καλείσαι να πας για να ωφελήσεις τον εαυτό σου, όχι κανέναν παπά...
Εν πάση περιπτώσει, όσο κι αν κάποιοι θυμώνουν, σκανδαλίζονται ή πικραίνονται -ειλικρινά λυπάμαι γι' αυτό- μερικές αλήθειες πρέπει να λέγονται, για να ξέρουμε πού βαδίζουμε και κατά πού τραβάμε. Και τα παραπάνω θεωρώ πως είναι αλήθειες, γι' αυτό τα ανεβάζω. Αυτά.
Μπορείτε να δείτε και το άρθρο μας: Να φορολογηθεί η Εκκλησία ή όχι;

13 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Ολοζώντανε Νεκρέ μου
καταπληκτικό το θέμα σου.
Σηκώνει μεγαααάλη κουβέντα.
Προσωπικά πάντως, ευλαβούμαι ΠΟΛΥ τους ιερείς του πατρίου εορτολογίου, που είναι στο έλεος του Θεού του μισθολογικά, διότι δεν τους πληρώνει μισθούς κανένα κράτος (ευτυχώς, εξάλλου από το 1924 και μετά με τη δύναμη του χωροφύλακα, άγρια τους δίωκε, μετά τη μεταπολίτευση πήραν και αυτοί οι έρμοι μια ανάσα...) και έτσι διασώζουν μια άλλου είδους γνησιότητα...

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να προσθέσω κι άλλα για την άμετρη υποκρισία αυτού που κατηγορεί τους Ιερείς αλλά δεν θα το κάνω.

Θεωρώ πως η απάντηση του π.Αντωνίου
είναι σε πολύ πνευματικό τόνο.

π.Σεραφείμ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Πάτερ, συμφωνώ. Σαλογραία μου, σ' ευχαριστώ. Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να μας ενημέρωνε κάποιος για το πώς ζουν οι ιερείς του παλαιού ημερολογίου, που όπως γράφεις δεν πληρώνονται από το κράτος, αφού η εκκλησία του πατρίου (παλαιού) εορτολογίου δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Πώς δηλ. βγάζουν τον επιούσιο;
Ωστόσο για να μην παρεξηγούμεθα πρέπει να πούμε ότι στο νέο ημερολόγιο υπάρχουν πολλοί άξιοι ιερείς, που φυσικά δεν εμποδίζονται από τη μισθοδοσία. Το κράτος θεωρώ ότι καλώς μισθοδοτεί τους κληρικούς, πέρα από την ανταπόδοση της εκκλ. περιουσίας, γιατί όντως προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στον ελλ. λαό. Επιπλέον, στο παλ. ημ. (το πολυκερματισμένο) δεν υπηρετούν μόνον άξιοι κληρικοί, αλλά και προβληματικοί, έτσι δεν είναι;
Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως, για μένα, τό 'χω ματαγράψει, είναι το ΠΟΙΟΙ ιερείς έχουν κανονική ιεροσύνη, αφού υπάρχουν διάφορες αλληλοκαθαιρέσεις, αμφισβητούμενες χειροτονίες κ.ο.κ. Αν αυτό το πρόβλημα λυνόταν, θα ήμουν πιο σίγουρος για κάποια θετικά στοιχεία στο πάτριο...
Ευχαριστώ.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Νεκρέ μου
οι ιερείς του Πατρίου Εορτολογίου, ενισχύονται οικονομικά, είτε από τους ενορίτες τους, είτε από τους επισκόπους τους και τα μοναστήρια τους, κατά περίπτωση, δεν έχω ακριβή εικόνα.
Το ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι ΔΕΝ τους μισθοδοτεί το κράτος, ακριβώς όπως δεν μισθοδοτούσε και τους νεοημερολογίτες το κράτος, μέχρι το 1952 ή 1955 δε θυμάμαι ακριβώς.

Ανάξιοι κληρικοί,( με προσωπικά βαριά αμαρτήματα σεξουαλικής φύσης, κλοπής, αδικίας, και όχι μόνον) υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΗ, ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΡΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ,προ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ, που έγινε τα τελευταία πεντέξι χρόνια.

Μεμονωμένα περιστατικά απατεώνων που ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ τους κληρικούς και δεν ανήκουν σε καμία σύνοδο, και είναι αυτοχειροτόνητοι, υπάρχουν και με το νέο και με το πάτριο.
Δεν αξίζει να γίνεται λόγος.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ.

Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΛΙΚΙ , ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΕΤΣΙ, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ.

ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ απλώς ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΠΟΝΗΡΕΥΟΜΕΝΩΝ.

Δεν θα επανέλθω στο ζήτημα.
Είμαι πολύ γραία και κουρασμένη για μακριές συζητήσεις επί του θέματος, αγαπημένο μου, διότι γνωρίζω ότι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, Δ Ε Ν ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΙΣΕΙ(και με μισούν πολλοι για την Ομολογία μου) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΟ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΖΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ, ΠΑΛΙ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

"Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΟΒΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ" που λέει και το τραγουδάκι.
Αυτά τα λίγα από μένα.

Καλή συνέχεια στον καλό σου αγώνα

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Εντάξει, μη... βαράς. Φυσικά και υπάρχουν παντού & ανάξιοι & πανάξιοι+άγιοι κληρικοί.
Όπως και οι πριν το 1952 άμιθσοι κληρικοί του νέου ημ., είχαν ανάμεσά τους και άξιους και άγιους και ανάξιους.
Για το θέμα της ιεροσύνης στο παλ. εορτ. δε θέλω να επεκταθώ, απλά όφειλα να το θίξω. Έχει πολλές πτυχές και δε λύνεται απλά - γιατί θα σου πει ο άλλος ότι εκείνοι που μπορεί να έχουν αποστολική διαδοχή αλλά όχι χάρη είναι οι "ΓΟΧ", ενώ πολλοί "ΓΟΧ" το λένε αυτό για εμάς, του νέου ημερολ. Τέλος πάντων... Δε θέλω και σχόλια επ' αυτού, επί του παρόντος, γιατί είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου και γιατί ελπίζω να ανεβάσω κάποιο post -με επιφύλαξη βέβαια- στο μέλλον, οπότε θα μπορούν να πέσουν σχόλια εκεί.

Για τη μισθοδοσία των κληρικών, μια παράγραφος από εδώ: http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/perius1.htm, όπου αναλύεται το θέμα διεξοδικά:

"Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της, με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακύρηξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της.
Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που προσπαθεί μάταια να διαιωνίσει ο κ. Πάγκαλος με τις αναφορές του σε "δημόσιους υπαλλήλους"." [=δηλ. οι κληρικοί (παπάδες) δε μισθοδοτούνται επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά επειδή, παίρνοντας το κράτος την εκκλ. περιουσία, αφαιρεί από την Εκκλησία τη δυνατότητα να τους πληρώνει εκείνη].

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π.Αντώνιε
διαβάζοντας την ανάρτησή σας, τα συναισθήματά μου περιπλέκονται. Κανείς δεν μπορεί να πεί οτι η εκκλησία δεν παράγει έργο, δεν βοηθά τους απόρους ή την κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κληρικό της επαρχίας που 24 ώρες το 24ωρο βρίσκεται στο δρόμο (παλαιότερα καβάλα στα γα'ι'δούρια)για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες από χωριό σε χωριό. Κανείς δεν μπορεί να πει οτι η εκκλησία δεν έχει παραχωρήσει περιουσιακά της στοιχεία (που απέκτησε από δωρεές του λαού) για να φτιαχτούν Νοσοκομεία, Σχολεία ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτή όμως είναι η υποχρέωσή της.
Αυτό ακριβώς ωφείλει να κάνει η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της και μάλιστα χωρίς να παινεύονται γι'αυτό.
Αναρωτιέστε αν υπάρχει κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο και στους πολίτες του, και απαντάτε αρνητικά ο ίδιος στο ερώτημά σας αυτό.
Το ίδιο ακριβώς αναρωτιέμαι κι εγώ. Υπάρχει άραγε;
Ποιά η λογική ύπαρξης ενός "Θρησκευτικού Λειτουργού", "Μισθοδοτούμενου" και μάλιστα βάση σχετικής συμφωνίας; Η απορία μου αφορά τις λέξεις "Λειτουργός" και "Μισθός". Η λογική μου λέει οτι αυτές οι δύο λέξεις δεν πάνε μαζί. Αναφέρετε οτι είστε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Γνωρίζετε όμως οτι ΝΠΔΔ θεωρούνται οι οργανισμοί που έχουν διοικήσεις εκλεγμένες από τον λαό; Δεν θυμάμαι να ψήφισα ποτέ κανέναν από τα όργανά σας.
Αν εσείς αποφασίσατε να μείνετε παρθένος μέχρι τα 25 σας, να στερηθείτε τις απολαύσεις που δεν στερούνται οι υπόλοιποι και να ακολουθήσετε τον δρόμο του Θεού, θεωρώ πως το κάνατε από ανάγκη για να βοηθήσετε τον κόσμο και όχι για την ασφάλεια ενός σταθερού μισθού του δημοσίου. Το να υπερασπίζεστε με τόσο σθένος τα κεκτημένα σας, τίποτε άλλο από αηδία δεν μπορεί να μου προσφέρει. Καταλάβετε οτι είστε λειτουργοί, οτι είστε αυτοί που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.
Ο τρόπος που μιλάτε πιο πάνω, μου θυμίζει περισσότερο συνδικαλιστή παρά κληρικό.
Παραπονιέστε για τα ωράριά σας(πόση ώρες λειτουργείτε στη Βούλα;), για την καθημερινότητά σας(παραιτηθείτε), για τα 650 ευρώ που δίνεται για ενοίκιο(έχει και φθηνότερα αν βγείτε λίγο από τη Βούλα) και φτάνετε στο σημείο να απειλήτε! Πραγματικά απιστευτο!
Είναι πραγματικά λυπηρό να σχολιάζεις τα λεγόμενα ενός κληρικού, κανονικά δεν θα'πρεπε.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητέ αδελφέ, εδώ δεν είναι το ιστολόγιο του π. Αντώνιου, το οποίο θα βρείτε στο link που δίνεται στο σχετικό σημείο του post.
Εκεί μπορείτε να του εκθέσεις απευθείας τις αντιρρήσεις σας.
Επιτρέψτε μου όμως να σχολιάσω μόνο τα εξής:
Ο ιερέας είναι λειτουργός, αλλά δικαιούται και να ζει ως άνθρωπος. Αν το κράτος υποσκάπτει τις συνθήκες ζωής του ίδιου ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ, τότε έχουμε διωγμό και αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε του κράτους ούτε της κοινωνίας.
Το έργο του παπά δεν είναι μόνο η λειτουργία, αλλά και η ποιμαντική φροντίδα του ποιμνίου του. Εκεί πράγματι δεν υπάρχει ωράριο (όσο και στο γιατρό, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί στο καθήκον) και, το κυριότερο, ο παπάς αντιμετωπίζει όλη την αμαρτία του κόσμου μέσω της εξομολόγησης. Είναι υπεράνθρωπο να καθοδηγείς προς το Θεό συνανθρώπους με βαριά ψυχικά τραύματα ή με τρομερά ανήθικη ζωή, που θέλουν ν' αλλάξουν αλλά δυσκολεύονται, πισωγυρίζουν κ.τ.λ. Αυτό το έργο, που έρχεται σε πέρας μόνο με πολλή προσευχή, είναι ίσως το δυσκολότερο έργο του ιερέα. Μήπως θα θέλατε από πάνω να του επιβάλλεται να κάνει κι άλλη δουλειά για να ζει ο ίδιος και η οικογένειά του;
Το κράτος τον πληρώνει ως εκπρόσωπος του λαού - αντί να τον πληρώνουμε εμείς, για να μπορεί να μας βοηθάει. Ναι, πρέπει αυτός ο λειτουργός να αμείβεται και οικονομικά, για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του, κι όχι να διώκεται.
Υπάρχει όμως κι άλλο θέμα, που κατά τη γνώμη μου έχει απασχολήσει πιο πολύ απ' όλα τον π. Αντώνη. Η προκατάληψη μεγάλης μερίδας του λαού κατά των ιερέων. Αυτή η προκατάληψη -που θεωρώ πως την καλλιεργούν σκόπιμα κάποιοι- θέτει σε κίνδυνο τη σωτηρία της ψυχής πολλών συνανθρώπων μας, που αισθάνονται αρνητικά απέναντι στους ιερείς, τους θεωρούν τιποτένιους, εκμεταλλευτές, λεφτάδες, τεμπέληδες κ.τ.λ.
Η προκατάληψη αυτή μάλιστα εμποδίζει μια νηφάλια συζήτηση ακόμη και τα μισθολογικά των ιερέων. Αλλά και η αγανάκτηση ενός παπά είναι ανθρώπινη και δεν πρέπει να σας προκαλεί "αηδία" ή οτιδήποτε άλλο. Πιο "αηδιαστική" (αν μου επιτρέπεται η λέξη) είναι η κατασυκοφάντησή τους στη συνείδηση του λαού μας (φυσικά υπάρχουν και ανάξιοι κληρικοί, αλλά όπως λέμε κι αλλού αυτό δεν ακυρώνει την ύπαρξη των σωστών και άξιων, ακόμη και αγίων - όπως η διαφθορά των γιατρών, δικαστών, πολιτικών κτλ δεν ακυρώνει την ύπαρξη έντιμων, ούτε τους θεσμούς που υπηρετούν).
Δε θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σας. Τα λοιπά, με τον π. Αντώνη (αν μας διαβάσει, ας γράψει κι εκείνος). Ευχαριστώ.
ΥΓ. Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο "Εχθρός του λαού", για να δείτε τι σημαίνει διωγμός των ιερέων από το κράτος - κάτι που εδώ δεν το 'χουμε δει ακόμη, αλλά καλομελέτα κι έρχεται.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τον Νεκρό, για αυτή την σημαντική του ανάρτηση (ανάμεσα σε δεκάδες δεκάδων συγκλονιστικές αναρτήσεις του μπλογκ αυτού) όπου παρέθεσε τις απαντήσεις του π.Αντωνίου, του Μεσογαίας, και άλλων,
κι ευχαριστώ για όλα τα παραπάνω σχόλια.

Θέλω να επισημάνω ένα φαινόμενο που παρατηρείται. Θα επιμείνω πολύ σε αυτό, στο παρακάτω σχόλιο. Ο λόγος που το κάνω είναι πως δεν έχω δει να ακούγεται μια άποψη σαν την παρακάτω, ούτε εγώ την έχω ξαναδιατυπώσει. Έχω ακούσει διάφορες απόψεις, από το ένα στρατόπεδο ή το άλλο. Κάποιοι αναφέρονται στο φαινόμενο του πολέμου κατά της Εκκλησίας από κακεντρεχείς ανθρώπους. Εγώ ΔΕΝ αναφέρομαι σε αυτό, αλλά θέλω να αναφερθώ σε ένα άλλο φαινόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι, οι καημένοι, βρίσκονται σε πλήρη άγνοια, έχουν μαύρα μεσάνυχτα, έχουν διδακτορικό στην άγνοια. Όχι μόνο δεν ξέρουν, μα δεν έχουν καν επίγνωση της άγνοιάς τους.
Τόση είναι η ανεπίγνωστη άγνοια όση στο εξής παράδειγμα: Σα να είναι κάποιος τυφλός, ο οποίος, όχι μόνο δεν μπορεί να δει τα χρώματα, αλλά να ζει σε έναν κόσμο τυφλών όπου κανείς δεν γνωρίζει οτι υπάρχουν χρώματα τα οποία δεν μπορούν να δουν.
Δεν είνα υποκριτές, δεν θέλουν να συκοφαντήσουν, είναι κανονικοί άνθρωποι όπως όλοι μας, ολόιδιοι με εμάς.
Πώς γίνεται να έχουν τόση πολλή άγνοια;;; Πώς γίνεται να είναι τόσοι πολλοί;;;
Γίνεται και παραγίνεται. Υπάρχουν εξηγήσεις για αυτό, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα.
Οι άνθρωποι αυτοί, ζουν την πίεση εκ των κακών συμπολιτών και θεσμών και νόμων, αλλά, αντίθετα με τους πιστούς, δεν έχουν το στήριγμα της Εκκλησίας, δεν χαίρουν της παρηγοριάς της, δεν έχουν πνευματικά στηρίγματα και ουδεμία καθοδήγηση, δεν έχουν την ευλογία να ανήκουν σε ενορία και να έχουν συν-ενορίτες, μα, το κυριώτερο, δεν έχουν πίστη, δηλαδή δεν έχουν Ελπίδα, δεν έχουν προοπτική Ανάστασης, βλέπουν μπρος τους μόνο αδιέξοδο, και, μην ξεχνάμε, δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται.. δεν αντέχεται.. Σε σύγκριση με αυτούς, οι πιστοί είναι πάρα πολύ τυχεροί για την πίστη τους.

Δεν έχουν αρνητική προκατάληψη, δεν θέλουν να συκοφαντήσουν. Απλώς, δεν ξέρουν! Δεν γνωρίζουν πως δεν ξέρουν. Πώς είναι δυνατόν να ξέρουν κάτι που δεν ξέρουν οτι δεν το ξέρουν;
Η Εκκλησία πρέπει να πάει σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πληροφορήσει, διότι στους καιρούς που έρχονται, δεν πρέπει να στραφούν εναντίον της όλοι αυτοί. Είναι αδέρφια. Κοινός τους ο εχθρός: η πολιτική που ακολουθούν οι ισχυροί.
"Όποιος θέλει έρχεται στην Εκκλησία, δεν καταναγκάζουμε κανέναν, ο Χριστός σέβεται απόλυτα την ελευθερία". Ναι, πολύ σωστά, αλλά, επίσης, θα άξιζε τον κόπο να γινόταν κάτι ώστε να μην αφήνονται τόσοι άνθρωποι στο έλεος των ΜΜΕ.
Ο κόσμος έχει ΑΝΑΓΚΗ να ακούσει και να πληροφορηθεί για τα στοιχεία που παραθέτει ο Νεκρός στην ανάρτηση.
Με τρόπο πολύ απλό πρέπει να δίνουμε τις πληροφορίες, χωρίς ποτέ να παίρνουμε αμυντική στάση ούτε στο ελάχιστο. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει σκοπό να διαβάλλει την Εκκλησία, ούτε να βρίσει τους ιερείς. Ταλαιπωρημένος κοσμάκης είναι.
Αν εμείς βρισκόμασταν μέσα στην άγνοια του ανώνυμου συντάκτη του Tro-ma-ktikou, άραγε δεν θα συντάσσαμε την ίδια αυτή επιστολή του;
Ανθρώπινο να μας νοιάζει αν οι άλλοι μας αγαπούν. Του Χριστού είναι το να μας νοιάζει αν εμείς αγαπάμε τους άλλους.
Μην πληγωνόμαστε οι ιερείς, από τις άδικες απόψεις τους προς τους ιερείς. Σκοπός τους ΔΕΝ είναι να επιτεθούν. Απλά εκφράζουν την απορία τους.

Αυτοί, ζώντας μέσα στη μηδενιστική καπιταλιστική κοινωνία μας, χωρίς να έχουν κάποιο αντίβαρο, είναι πανεύκολο κι αναμενόμενο να σχολιάσουν τους μισθούς των ιερέων, τους φόρους εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν, όμως, τους δώσει κάποιος, με απλό κι όμορφο τρόπο, τις πληροφορίες που δεν γνωρίζουν, τότε τους βλέπεις πως αλλάζουν στάση, ανοίγουν τα μάτια τους.

Πραγματικά πιστεύω πως οι καιροί απαιτούν να γίνει αυτή η κίνηση εκ μέρους της Εκκλησίας. Όχι να προπαγανδίσει -προς Θεού- τότε θα γίνει απεχθής.

Από την μια βλέπω το στρατόπεδο όλων των Ελλήνων που δεν εκκλησιάζονται, και δεν έχουν ιδέα τι θα πει Εκκλησία, και για το έργο που κάνουν οι ιερείς,
και από την άλλη, βλέπω το στρατόπεδο των ιερέων κλπ, οι οποίοι έχουν κατατρομοκρατηθεί και κουραστεί από όλα όσα ακούν που είναι τόσο πολύ άδικα εναντίον τους.
Όσο, όμως, το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο στρατοπέδων παραμένει, τόσο χαίρονται τα πραγματικά σκοτεινά συμφέροντα, που κυβερνούν λαούς.

Ανώνυμος είπε...

Erhetai i ora tous poli sintoma.Kai kanena dikastirio den tha tous sosei...Apokalipsi 17:15 Και μου λέει: «Τα νερά που είδες, όπου κάθεται η πόρνη, σημαίνουν λαούς και πλήθη και έθνη και γλώσσες. 16 Και τα δέκα κέρατα που είδες, και το θηρίο, αυτά θα μισήσουν την πόρνη και θα την κάνουν ερημωμένη και γυμνή, και θα καταφάγουν τις σάρκες της και θα την κάψουν εντελώς με φωτιά. 17 Διότι ο Θεός έβαλε στις καρδιές τους να εκτελέσουν τη σκέψη του, δηλαδή να εκτελέσουν τη δική τους μία σκέψη με το να δώσουν τη βασιλεία τους στο θηρίο, μέχρι να εκπληρωθούν τα λόγια του Θεού.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Από Πρακτορείο Ειδήσεων Ρομφαία, 13-7-12:
Οικονομικά ασύμφορη για το κράτος θεωρεί την πρόταση του ΚΕΠΕ για την από κοινού πληρωμή των κληρικών από την Εκκλησία και την Πολιτεία ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Διερωτάται, επίσης, ποιον συμφέρει η διάλυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού δικτύου της Εκκλησίας.

Μιλώντας στα ΝΕΑ, μεταξύ άλλων είπε:

«Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας στοίχισε το 2011 περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ακριβώς το ποσό που προτείνει να περικοπεί το ΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας των Ιερέων από την Εκκλησία θα πρέπει να μειωθεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο.

» Ταυτόχρονα θα πρέπει το Κράτος να καλύψει το κενό που θα προκύψει και, φυσικά, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίστοιχο κόστος. Όμως το πραγματικό κόστος που θα καταβάλλει το Κράτος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από 100 εκατομμύρια ευρώ, ίσως να φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί θα πρέπει να πληρώσει υπαλλήλους για να κάνουν όλα αυτά που σήμερα κάνουν δωρεάν οι Κληρικοί και οι εθελοντές, εγκαταστάσεις που σήμερα παραχωρούνται δωρεάν από την Εκκλησία καθώς και υλικά που διάφοροι συμπολίτες μας δωρίζουν στην Εκκλησία.

» Το αποτελεσματικότερο, μεγαλύτερο και οικονομικότερο - με όρους λειτουργίας - κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης και αλληλεγγύης το έχει σήμερα η Εκκλησία και μάλιστα χωρίς να κάνει καμία διάκριση με βάση το θρήσκευμα, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, το έθνος ούτε καν αν κάποιος είναι νόμιμα ή παράνομα στη χώρα. Η μεταφορά της μισθοδοσίας του Κλήρου στην Εκκλησία κατά 50% είναι βέβαιο ότι θα διαλύσει αυτό το δίκτυο, θα οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας και τελικά θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πολλαπλάσια ποσά.

Δύο ερωτήματα θα άξιζε να τεθούν προς ευρύτερο προβληματισμό.

1. Αν διαλυθεί το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης της Εκκλησίας που φτάνει και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, ποιος θα το αντικαταστήσει και πού θα βρει τα χρήματα για να το κάνει;

Το Κράτος, διάφορες ΜΚΟ ή διάφορες πολιτικές οργανώσεις που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ειδικεύονται στην παροχή προστασίας σε ηλικιωμένους όταν πηγαίνουν στη τράπεζα ή κάποιες άλλες που τώρα ανακάλυψαν ότι η πολιτική δράση, περίπου ταυτίζεται με την «κοινωνική αλληλεγγύη»;

2. Είμαστε βέβαιοι ως κοινωνία και ως Έθνος ότι επιθυμούμε να στρέψουμε την Εκκλησία σε επιχειρηματικές δράσεις για να βρει τα χρήματα της μισθοδοσίας των Κληρικών; Έχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει αυτό;

» Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, για πολλοστή φορά, ότι το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου συνδέεται με την εκκλησιαστική περιουσία καθώς και ότι οι μισθοί των Κληρικών έχουν περικοπεί όπως ακριβώς όλων των δημοσίων υπαλλήλων».

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μάθω πού βρίκε η εκκλησία την περιουσία από ποιόν την αγόρασε και με τι την αγόρασε;

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαρίστως θα σας απαντήσω.
Η περιουσία της Εκκλησίας, σχεδόν όλη (γιατί ασφαλώς έχουν γίνει και αγορές με τα έσοδα των κατά τόπους ενοριών, μονών και μητροπόλεων), προέρχεται από διάφορες δωρεές που έγιναν σε διάστημα πάνω από 1000 ετών, από Βυζαντινούς αυτοκράτορες, άρχοντες κάθε λογής και ιδιώτες όλων των εποχών - ίσως υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα και κτήματα που ανήκουν στην Εκκλησία εδώ και 1500 χρόνια (στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στα άλλα αρχαία πατριαρχεία υπάρχουν, π.χ. ο χώρος του Ναού της Αναστάσεως και πολλών άλλων ναών στους Αγ. Τόπους).