ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

"Αγανακτισμένοι" και μητροπολίτες


Στην Αθήνα, ομάδα μελών του κινήματος των Αγανακτισμένων (με εκπρόσωπο μάλιστα το σκηνοθέτη και πολιτικό Δημήτρη Κολλάτο, γνωστό για την κοινωνική του ευαισθησία, αλλά και για τις αντιπαραθέσεις του με την εκκλησιαστική ιεραρχία κατά το παρελθόν, νομίζω ακριβώς λόγω αυτής της ευαισθησίας του) επισκέφτηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, του ζήτησε βοήθεια με παρεμβάσεις σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα (π.χ. να αγοράσει η Εκκλησία μέρος της ΔΕΗ) και ικανοποιήθηκε πολύ από τις τοποθετήσεις του. Λεπτομέρειες & δύο βίντεο εδώ.
Αντίθετα, στη συμπρωτεύουσα συνέβη το εξής, όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Ρομφαία:

Οι "Αγανακτισμένοι" περικύκλωσαν το Μητροπολίτη Άνθιμο

 
Περίπου 50 "Αγανακτισμένοι" έφτασαν πριν από λίγο (Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011) έξω από το Παπάφειο ίδρυμα όπου βρισκόταν σε εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Εκεί οι «Αγανακτισμένοι» περικύκλωσαν τον Μητροπολίτη Άνθιμο και τον Υπουργό μέσα στο κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας επί μισή ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγα λεπτά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατάφερε να φύγει με τα πόδια γιουχαρίστηκε όμως από τους συγκεντρωμένους, ενω ο υπουργός Υγείας φεύγει τώρα από την πίσω πόρτα.
 

Το σχόλιό μας: Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος προπηλακίστηκε από τους "αγανακτισμένους", όχι γιατί λέει ή κάνει κάτι λάθος (ή ανήθικο), αλλά απλώς και μόνο επειδή φροντίζουν να τον γελοιοποιούν και να τον συκοφαντούν με συγκεκριμένο τρόπο τα ΜΜΕ!
Ο Άνθιμος συκοφαντείται ως (δήθεν) εθνικιστής και ρατσιστής, φιλόδοξος δεσπότης που διψάει για αυτοπροβολή κι εξουσία και γι' αυτό "ανακατεύεται συνεχώς στην πολιτική", ενώ δεν έπρεπε να λέει λέξη για πολιτικά (άρα και κοινωνικά+οικονομικά, και φυσικά για εθνικά) ζητήματα.
Ποιοι τα λένε αυτά; Απαντώ: κάτι άθεοι και οι αφελείς (συγγνώμη) που επηρεάζονται απ' αυτούς. Ο Άνθιμος μιλάει και ασκεί κριτική, επειδή το κράτος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του - και φυσικά ένας δεσπότης που ασκεί κριτική είναι επικίνδυνος για τους πονηρούς πολιτικούς και τους πρακτορίσκους της Νέας Τάξης Πραγμάτων! Αυτό είναι όλο κι όλο το παιχνίδι: να μη μιλάει η Εκκλησία, για να αλωνίζουν τα λαμόγια. Ή (αν δε γίνεται αλλιώς) να πείσουμε τον κόσμο ότι τα μεγαλύτερα λαμόγια (& φασιστόμουτρα!) είναι οι παπάδες, ώστε να μην τον επηρεάζουν... Και ο κόσμος, που σύρεται από τη μύτη μέσω της Τηλεόρασης, εύκολα πείθεται - αφού, συν τοις άλλοις, κακοί παπάδες μού δίνουν κι εμένα δικαιολογία να είμαι κακός ή έστω "κακούλης" και "ανηθικούλης"... πότε πότε.
Ε όχι! Ως ορθόδοξος χριστιανός, θέλω με 1000 να μιλάει η Εκκλησία ΜΟΥ και λυπάμαι που δε μιλάει περισσότερο και επισημότερα για ΟΛΑ τα πολιτικά και κοινωνικά (άρα και οικονομικά) προβλήματα που βασανίζουν το λαό μας (το ΛΑΟ ΤΗΣ), γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας προστατέψει από τους ανήθικους και ξεπουλημένους (νά 'ναι καλά) πολιτικούς.
Ο Άνθιμος δεν είναι ρατσιστής - το φανερώνουν τα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που προσφέρουν φαγητό κυρίως σε μετανάστες (καλώς είναι καταχωρισμένα στο Ίντερνετ, και γι' αυτούς που θέλουν να πάνε να φάνε -σ' ένα netcafe μπορούν να τα βρουν- και για όσους θέλουν να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως). Ούτε και εθνικιστής (ή, τουλάχιστον, εγώ δε βλέπω κάτι τέτοιο), αλλά βρίσκεται σ' ένα κράτος που δυναμιτίζει μόνο του την εθνική του ελευθερία και αναγκάζεται να μιλάει για εθνικά θέματα.
Είναι ελάχιστες οι φορές, σε τούτο εδώ το blog, που τα παίρνω στο κρανίο, αλλά τώρα είναι μια από τούτες τις φορές. Τα γράφω αυτά με αγάπη και προς τους Αγανακτισμένους & προς τους πολιτικούς και προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, και ειλικρινά λυπάμαι εκείνους που βάζουν άλλους (κι εκείνους που τους βάζουν άλλοι) να ρίχνουν βέλη και λάσπη στη μάνα μου, την Εκκλησία.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο
Πολύ ωραίο άρθρο.


Madragoras

lpap είπε...

Καλύτερα να σιωπούν οι δεσποτάδες παρά να μιλάνε για όλα. Όταν πηγαίνει ο κόσμος στη λειτουργία επιθυμεί να ακούσει το λόγο του Θεού κι όχι πολιτικά κηρύγματα. Αρμόδια για όλα τα πολιτικά είναι η πολιτεία κι οι πολίτες επιλέγουν κάθε φορά αυτό που θέλουν. Καλό ή κακό είναι άλλο θέμα. Ο ΆΝθιμος μπαίνει παντού και σε όλα ενώ δεν πρέπει. Οι πολλή δημοσιότητα τελικά βλάπτει. Και που ναι ακόμα να δει τι πρόκειται να γίνει στο κοντινό μέλλον!! Γενικά θα χουμε ανατροπές...

Ε.Δ. είπε...

ΝΑΚΑΡΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑ ΜΙΛΟΥΣΕ Κ ΓΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ...
ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΗΜΕΙΟ...
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ...

lpap είπε...

Εν συνεχεία ο κ. Άνθιμος, ανέφερε ότι «εγώ είχα μείνει μόνος μου και προτίμησα παλληκαρήσια και πνευματικά, να πάω κατευθείαν να περάσω από αυτούς. Δεν ήσαν παραπάνω από 20 με 22 άτομα.»..........
από τη www.romfea.gr
..Μου κανε εντύπωση η φράση: από αυτούς!!!!! Δηλαδή οι αγνακτισμένοι(όλοι είμαστε) είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους; Καλύτερα να σιωπούν οι ταγοί παρά να μιλάνε.. Μπροστά τους θα το βρουν.. Δύσκολες οι εποχές και τα λόγια χρειάζεται να ναι μετρημένα και να φανερώνουν αγάπη κι όχι απαξία. Αυτοί, κι αυτοί, λυμένα τα χουν τα βιοτικά τους. Ο απλός κόσμος όχι. Ας προσέχουν λίγο..

Ανώνυμος είπε...

"Αρμόδια για όλα τα πολιτικά είναι η πολιτεία κι οι πολίτες επιλέγουν κάθε φορά αυτό που θέλουν. Καλό ή κακό είναι άλλο θέμα".

Με βάση αυτά που λέτε εσείς 2 τινα συμβαίνουν: α)έχετε μεσάνυχτα και β)ανήκετε στην κοινωνική κατηγορία αυτών που θίγονται απο τις ομιλίες τους επειδή τους ξεμπροστιάζει.

Αν είναι το 2ο τότε σας λέω πως όντως η γνώμη σας να μην μιλάνε οι Ιεράρχες είναι λανθασμένοι. Σας πληροφορώ ότι πάντα ήταν λαλήστατοι σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας ΕΔΏ
http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/politika/ekklisia_omilei_1.htm

Επίσης , αν δεν μιλούσε καθόλου όρισμένοι από'σας θα λέγατε ότι σιωπά γιατί θέλει να τα έχει καλά με όλους.

Ότι κι αν κάνει ο άνθρωπος δηλ. την έχει "βαμμένη" με λίγα λόγια.

Madragoras.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Κοιτάξτε, στο θέμα αυτό (και σε πολλά άλλα, φυσικά) μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του και όλες οι απόψεις (η καθεμιά απ' τη σκοπιά της) να έχουν μέρος της αλήθειας.
Το "αυτούς" όμως του π. Άνθιμου δε νομίζω πως πρέπει να νοηθεί απαξιωτικά... Τι θα έλεγε; "Να περάσω από εμάς"; Πολλώ μάλλον όταν οι απέναντι (τοπικά εννοώ, όχι πνευματικά) είναι οργισμένοι και επιθετικοί.
Προτιμώ να κρατήσω το ότι επέλεξε (και μάλιστα για πνευματικούς λόγους) να περάσει ανάμεσά τους, δηλ. να πάει προς το μέρος τους - έτσι το "αυτούς" γίνεται λίγο "εμείς", δε νομίζετε;
Γενικώς, ο Άνθιμος πιστεύω πως είναι ένας κληρικός αντίστοιχος με ανταρτοπαπάδες σε εποχές δουλείας. Η Μακεδονία (το ποίμνιό του) απειλείται ευθέως, πολιορκείται ασφυκτικά από τα (σχισματικά, συν τοις άλλοις) Σκόπια και το κράτος τούς εγκαταλείπει μειοδοτικά! (Όπως κάνει και στη Θράκη κ.λ.π.). Τι να κάνει; Να αγωνιστεί ή να σιωπήσει; Προτίμησε το 1ο. Ας βρεθεί άλλος να χτυπάει την καμπάνα, να σταματήσει ο Άνθιμος & να περιοριστεί σε καθαρώς πνευματική διακονία (που βέβαια είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ υποχρέωσή του). Αυτή φυσικά είναι η γνώμη μου, δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν. Όταν όμως (ίσως) ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ τη Μακεδονία, δε θα δικαιωθεί ο τρελόπαπας που φώναζε μέσα σε βροχή από ντομάτες;

lpap είπε...

Μανδραγόρα, είναι καλό να μην ερμηνεύουμε τις προθέσεις ανθρώπων που δε γνωρίζουμε καθόλου. Πρώτο αυτό. Έπειτα έχω να πω πως εγώ ως πρόσωπο επιθυμώ οι ιερείς να μην κάνουν πολιτική. Δε νομίζω πως είναι η δουλειά τους αυτή. Οι εποχές που ήταν δουλειά τους, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, πέρασε. Με ενοχλεί αφάνταστα ως χριστιανή αυτό το ανακάτεμα των δύο πραγμάτων. Νομίζω δε το μέιγμα που παράγεται είναι το λιγότερο αρνητικό. Εγώ θέλω παπά που να εκφέρει λόγο Θεού, Δόξα τω Θεώ βρήκα στη ζωή μου αρκετούς. Θέλω δεσποτάδες να ναι ανοιχτοί στον κόσμο. Θέλω καλογήρους να προσεύχονται για μένα κι όχι εν των κόσμω να κάνουν μπίζνες. Θέλω άτομα που να αγαπούν αυτό που κάνουν. Δυστυχώς στην πατρίδα μας τα χουμε μπέρδέψει όλα.Μα όλα. Είναι εύκολο να κάνεις υψηλή πολιτική με γεμάτο στομάχι. Με ενόχλησε ως πολίτη της χώρας η κάλυψη που δωσε κατά καιρούς ο πολύς Άνθιμος στον Ψωμιάδη, στο Βενιζέλο προχτές κι ένα σωρό άλλα που κανε κι είπε. Δεν είναι μόνο αυτός που αγαπά την πατρίδα, όλοι την αγαπάμε. Αλλά οι Έλληνες χρόνια τώρα επιλέγουν ανίκανους πολιτικούς. Ας τους λουστούν. Επιλογή τους. Αυτός μη μου το παίζει τιμητής από τη μια κι άμα χαλάνε τα συμφεροντα από την άλλη κριτής. Ξερω πολύ καλά τα εκκλησιαστικά. Δεν είναι τόσο αθώα. Δυστυχώς. Εσύ μπορείς να πιστεύεις ό,τι θέλεις. Κι εγώ το ίδιο. Μη με εγκαλεις όμως. Δεν το δέχομαι. Μόνοι τους κατεβάζουν το επίπεδο, δεν το κατεβάζω εγώ, Πες μου σε παρακαλώ: τη δουλειά έχει ο Άνθιμος κάθε μέρα στα κανάλια; Πρωί πρωί; Σώζει μήπως τη χώρα; ή μήπως δίνει αφορμές; Για πολλά σχόλια σε δύσκολες εποχές. Άσε αγαπητέ μου, τα πράγματα έχουν πολλές αναγνώσεις. Ο καθένας διαλέγει τη δική του. Το καλύτερο όμως είναι να τις βλέπουμε όλες και να μην εθελοτυφλούμε και να μην αυταπατώμαστε. Αυτό πιστευω και δεν αλλάζω τη γνώμη μου. Κι όχι δεν είμαι αρνήτρια της εκκλησίας. ΑΛλά επιθυμώ εκκλησία αλλιώτικη από αυτή που μου πασάρουν οι διάφοροι. Πες μου αλήθεια πότε άκουσε ς σε ναό ή όπου αλλού εκκλησιαστικό λόγο επιπέδου κι όχι χαμηλού επιπέδου; Πότε ένιωσες να σε αναπαύει και να σε γαληνεύει λόγος δημόσιος; Εγώ δεν θυμάμαι. Όλο για πολιτικοκοινωνικά ακούω να μιλάνε ωσάν πολιτικοί!!! Τι δυστυχία!!
Να μην πω μετά για θέσεις που χει εκφράσει ο Άνθιμος κατά καιρούς για διάφορα ζητήματα!! Άστο καλύτερα..Τέλος πάντων, ο καθένας κρίνεται και μη θεωρείς τυχαίο καθόλου αυτό που έγινε!! Κάτι σημαίνει, ας το δει κι ας το αποκωδικοποιήσει. Για να μη με χρεώσεις σε διαβεβαιώ πως δεν ήμουν στην ομάδα αυτή!! ;-) Αν και ζω στη Θεσσαλονίκη..Να εισαι καλά..

Ανώνυμος είπε...

lpap : Έπειτα έχω να πω πως εγώ ως πρόσωπο επιθυμώ οι ιερείς να μην κάνουν πολιτική. Δε νομίζω πως είναι η δουλειά τους αυτή. Οι εποχές που ήταν δουλειά τους, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, πέρασε. Με ενοχλεί αφάνταστα ως χριστιανή αυτό το ανακάτεμα των δύο πραγμάτων.

Αν θα μιλανε οι Ιερεις δεν εξαρταται απο τη θεληση σου η τη γνωμη σου. Δεν θα μιλησουν ποτεπε γουσταρεις εσυ κι εγω η ο καθενας.

Εαν τα προηγουμενα χρονια μιλουσαν και εαν εχουμε παραδειγματα Ιερεων Αγιων οπως ο Χρυσοστομος και ο Αμβροσιος Μεδιολανων που μιλουσαν οφειλουν και οι ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ να μιλανε.

Ελεος δηλαδη, θα μιλανε η δεν θα μιλανε αναλογα με το πως γουσταρετε εσεις;;;

Μadragoras

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Μανδραγόρα, δε μου αρέσει καθόλου αυτό το επιθετικό ύφος.
Το ύφος της Ipap είναι έντονο, αλλά όχι εναντίον σου. Τι πάει να πει "όποτε γουστάρεις" κ.τ.λ.; Η τοποθέτηση ενός ορθόδοξου χριστιανού οφείλει να γίνεται σεβαστή. Δεν είναι "αυτό που γουστάρω, αυτό επιβάλλω", αλλά καρπός πνευματικής αγωνίας και αγάπης. Όταν όμως παίζεις επιθετικά, εξωθείς τον άλλο να σου μιλήσει ανάλογα και να: ζυγομαχία αδελφική.
Δε μπορούμε να συζητήσουμε όταν διαφωνούμε; Πρέπει να τσακωνόμαστε και να προσβάλλουμε τους αδελφούς; Ε, όχι.

lpap είπε...

Μανδραγόρα, ξέρω από χριστιανούς σαν και σένα. Πίστεψέ με, πολύ καλά. Κακώς ξεκίνησα το διάλογο. Μήπως αλήθεια είσαι και δεσπότης; Τόση πρεμούρα για το θέμα δεν την καταλαβαίνω. Είναι η γνώμη μου και τη διατυπώνω αν θες κι επώνυμα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Απλά νομίζω πως ο χριστιανισμός δεν μπαίνει σε εθνικά καλούπια ούτε σε μυαλά. Μπαίνει στις καρδιές των ανθρώπων..Τέλος πάντων, δεν σου απαντώ ξανά,,βαριέμαι..
Νεκρέ, δεν με πειράζει καθόλου το ύφος του. Γνωρίζω..κάτι θέλω να πω όμως ακόμα. Ο χριστιανισμός βοηθά τους ανθρώπους να βγουν απο τα αδιέξοδα. Αλλά χρειάζεται τη συνεργασία των ανθρώπων..Αλλιώς δεν γίνεται..Είμαστε με το Μανδραγόρα σε άλλη συχνότητα..