ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Σκόπια, «Βόρεια Μακεδονία»: αντιδικίες και γέφυρες (πρόταση)

 

Κίνημα ΝΙΚΗ / Εξωτερική Πολιτική

«Να βρούμε ένα ξεκάθαρο και αξιοπρεπές όνομα για τα Σκόπια και να οικοδομήσουμε μία ειλικρινή φιλία, με άξονα την Ορθοδοξία».

Με ψέματα δεν οικοδομούνται μακροχρόνιες σχέσεις.

  • Στα Σκόπια δεν υπάρχουν «Μακεδόνες» παρά μόνο Σλάβοι, Αλβανοί, Έλληνες, Ρομά, Εβραίοι. Δεν υπάρχει «Μακεδονική γλώσσα», παρά εκσερβισμένη βουλγαρική διάλεκτος. Δεν υπάρχει κάποια δήθεν ενιαία «Μακεδονική περιοχή» που τριχοτομήθηκε, αφού η αρχαία γεωγραφική Μακεδονία συμπίπτει σχεδόν με την απελευθερωμένη ελληνική επικράτεια. Η Μακεδονία είναι Μία, και είναι Ελληνική - εθνικά και γεωγραφικά.

Κατάργηση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Αναζήτηση ονόματος που να είναι σαφές και δίκαιο: Παιονία, Κεντρική Βαλκανική, Δημοκρατία Σκοπίων.

Υποστήριξη και ανάδειξη του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού στα Σκόπια, που έχει αναγνωριστεί ιστορικά από τον Τίτο, τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, τον Γκληγκόροφ, αλλά όχι από τις ελληνικές κυβερνήσεις!

  • Να δοθεί διπλή υπηκοότητα στους Έλληνες των Σκοπίων, όπως έγινε και στους Βορειοηπειρώτες.

Ενίσχυση της πλειοψηφούσας στα Σκόπια Ορθόδοξης συνείδησης, για ουσιαστική φιλία με την Ελλάδα και ως διπλό αντίβαρο στον πανσλαβισμό και στο μουσουλμανικό βαλκανικό τόξο.

  • Προάσπιση της διωκόμενης νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • Ανάδειξη αγίων που ενώνουν την ελληνική, τη σερβική και τη βουλγαρική κοινότητα - του Σέρβου επισκόπου Αχρίδος αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, των Ελλήνων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, προσώπων-κλειδιά της διπλωματικής κληρονομιάς της Ρωμηοσύνης.
  • Ίδρυση πανεπιστημιακών σπουδών βυζαντινού πολιτισμού στη γείτονα χώρα, με προνομιακούς όρους για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: