ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

"Καλή Παναγιά", αδέλφια...

Τι και πώς

"Καλή Παναγιά" σημαίνει ν' ανοίξουν οι ουρανοί κι' εσύ, με τις αμαρτίες σου δεμένες σε μποξά, να Την ψάχνεις στο ανοιχτό γαλάζιο κρύβοντας τα ανομήματα μήπως και Την διώξουν. Αλλά στο θαλασσί των ουρανίων θαλασσών κάτι να αναρριπίζεται, σαν απάντηση στον φόβο σου ή σαν της Κόρης την εσθήτα, πως όχι Αυτή δεν εμποδίζεται γιατί είναι Μάνα, είναι της απόλυτης Αγάπης η διαλεχτή και θ' αλαφροπατήσει μια νύχτα -οδηγημένη από το δάκρυ σου- τον μποξά σου και θάρθει σε σένα. 

Επειδή την κάλεσες και μόνο γι' αυτό. 

Επειδή της απευθύνθηκες και όχι επειδή σου άξιζε ο ερχομός Της.

"Καλή Παναγιά" θα πει να Σου προσπίπτουμε Κυρά και νά 'σαι εκεί, να Σε στενοχωρούμε και να τολμούμε συγνώμες, να Σε κοιτάζουμε και να λιώνουμε -κεριά κι' εμείς σ' έναν Αύγουστο ικεσίας.

"Καλή Παναγιά" θα πει η μόνη Οδός, ο γλυκασμός απέναντι στην φαρμακωμένη ζωή μας, η ελπίδα μας για λίγο ουρανό φωτερό σαν νύχτα καλοκαιριού ή σαν πρωινό όπου όλες οι ανατολές μαζί ανέτειλαν την μέρα Σου, Μαρία του Θεού και των ανθρώπων.


Το κέρασμά μας:

Δεκαπενταύγουστος: εποχή ανεφοδιασμού και εξοπλισμού - καιρός "αντεπίθεσης"!...

Ας αγωνιστούμε πρωτίστως εναντίον των παθών μας και δευτερευόντως εναντίον των εξωτερικών (εκτός του εαυτού μας δηλ.) ορατών και αοράτων εχθρών, χωρίς εμπάθεια, αλλά με αγάπη, συγχωρητικότητα και επιθυμία σωτηρίας όλων των ανθρώπων, δικών μας και "εναντίων".

Καλό Δεκαπενταύγουστο! // August: the holy month of the Virgin Mary in the Orthodox Church
Λουλουδάκια για την Παναγία μας! 

Οι άγιοι Δεκαπεντιστάδες! (εξαιρετικό άρθρο)
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ  
Δεκαπενταύγουστος και φέτος - ημέρα πρώτη
Για τη νηστεία του δεκαπενταύγουστο διαβάζουμε εδώ, και γενικά για τη νηστεία, στην ανάρτησή μας Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά.
 

Και:
Οι θρησκευτικές γιορτές ως παράγοντας ποιότητας ζωής
 
1 Αυγούστου: Εφτά άγια παιδιά που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, μαζί με τη μητέρα τους και το δάσκαλό τους!... (εικ. από εδώ)
Η "Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού"
Αγία Ελέσα Οσιομάρτυς που μαρτύρησε στα Κύθηρα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: