ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ (ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ)


ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ

Kυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ το νέο βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου με τίτλο Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ.
Πρόκειται για μια ερευνητική καταγραφή άγνωστων  πτυχών της Θεομητορικής μεσιτείας, με θαύματα σε αλλόθρησκους, όπως μαρτυρούνται είτε από την Ορθόδοξη  Ιερά Παράδοση, είτε από σύγχρονα γεγονότα.
Το βιβλίο είναι το έκτο της σειράς ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ και το πέμπτο που ασχολείται με την καταγραφή γεγονότων που αποδεικνύουν την Θεομητορική μεσιτεία.
"Ν": Όπως αναφέρεται εδώ, τα έσοδα του βιβλίου διατίθενται για το έργο της ιεραποστολικής ομάδας "Η μαρτυρία του Χριστού στα σύγχρονα έθνη".

Απόσπασμα από τον πρόλογο

Όλοι οι άνθρωποι δυνητικά είναι τέκνα του Θεού και επειδή οι Άγιοι έχουν τη μεγάλη αγάπη του Θεού, θαυματουργούν και θεραπεύουν και μη Ορθοδόξους. Έτσι π.χ. ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς που βρίσκεται στα Πριγκηπόννησα, κάνει πολλά θαύματα σε Μουσουλμάνους που ζητούν τη βοήθειά του. Πόσο μάλλον η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα της νέας κτίσεως, φανερώνει τη θαυματουργική Της ενέργεια και σε μη Ορθοδόξους, όπως διαπιστώνεται και στα θαύματα που θα αφηγηθούμε παρακάτω. Άλλοτεελέγχει και παιδαγωγεί, άλλοτε θεραπεύει και άλλοτε σώζει.
Η Δέσποινα Παναγία, «θρονιασμένη εις την καρδιάν μας», πηγάζει πολυτρόπως, αοράτως και μυστικώς, αλλ᾿ όμως και πραγματικώς, τας χάριτάς Της και ενεργεί τας θαυματουργίας Της εις τους προς Αυτήν καταφεύγοντας εν πίστει.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Η Παναγία ανακουφίζει και παρηγορεί, στήνει γέφυρες εκεί που η αλλοτρίωση και ο απρόσωπος τεχνολογικός μας πολιτισμός, χώρισε καρδιές, ρήμαξε ψυχές και αποξένωσε τους ανθρώπους.
«Η Παναγία,  μας ενώνει όλους, εάν λάβωμεν υπ’ όψιν ότι πάρα πολλά θαύματα και θεραπείας ποικίλων ασθενειών έκανε αδιακρίτως … και εις Χριστιανούς και εις Μουσουλμάνους, και εις Ρωμηούς, και εις Τούρκους! …Είναι δροσοπηγή θείων χαρίτων η πανύμνητος Θεοτόκος και ξεδιψά αδιακρίτως όλους τους προστρέχοντας εις αυτήν! Αλλά και το Κοράνιον την τιμά ως Προφήτιδα και της αφιερώνει σελίδας ολοκλήρους με ωραίους λόγους ευλαβείας και με αρκετά στοιχεία από τον βίον της, γνωστά εις ημάς από την ιεράν Παράδοσιν της Εκκλησίας.
 …Ας Της ζητήσωμεν να γίνεται καθημερινώς, όπως Εκείνη ξέρει, γέφυρα συνεννοήσεως, καταλλαγής, φιλίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών και των λαών, και ιδιαιτέρως των εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ανέκαθεν η Μεγαλόχαρη … εχάριζε την παρηγορίαν των θαυμάτων Της και εις τους Χριστιανούς και εις τους Μουσουλμάνους που Την επεκαλούντο.
 (Αποσπάσματα από ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη     στην Παναγία Σουμελά 15-8-2010 και  15-8-2012)

Γράφει ο αείμνηστος Λευτέρης Ελευθεριάδηςμετά από μία επίσκεψη 
στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο:
«Τούρκοι και Τουρκάλες ανάβουν λαμπάδες στην Χάρη Της και παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία ,μαρμαρωμένοι από ευλάβεια … Και όταν κάποτε στην επιστροφή μιας συντροφιάς προσκυνητών από την Θεία Λειτουργία, μια Χριστιανή γριούλα ερώτησε μια Τουρκάλα, τι σχέση έχουν οι μουσουλμάνοι με την Παναγία, εκείνη απάντησε:
-Θεία Κερεκή, όταν οι σουλτάνοι μας δωρίζουν στην Παναγία Σουμελά λαμπάδες και δείχνουν τόσο σεβασμό στην αγιότητά Της, εμείς οι απλοί Τούρκοι, τι πρέπει να κάνουμε; Εμείς θα κρίνουμε τις πράξεις των σουλτάνων μας, ή πρέπει και εμείς να τους μιμηθούμε; Κάτι ξέρουν αυτοί, που είναι δυνατοί και ευτυχισμένοι. Ζητούμε και εμείς οι ταπεινοί την Χάρη Της και την παρακαλούμε με όλη μας την καρδιά να μας φυλάξει από κάθε κακό. Εμείς οι Τούρκοι δεν γεννηθήκαμε από κάποια πρώτη μάνα; Έχετε εσείς οι χριστιανοί την Άγια μάνα σας,τα ην Μεριέμανα, την Παναγία Σουμελά. Εμείς, που δεν έχουμε άγια Τουρκάλα, λατρεύουμε την δική σας… Κι αφού η Παναγία Σουμελά μας δέχεται, θα Την λατρεύουμε κι εμείς και θα Την παρακαλούμε να έχουμε την προστασία Της.»
 
Κατά το έτος 1871-2 εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη η φοβερή λοιμική αρρώστια της χολέρας με θύματα αρκετές χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο Σουλτάνος ζητούσε να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για την εξαφάνιση αυτής της κατάρας. Όταν ο Πατριάρχης Άνθιμος ο 6ος του συνέστησε να φέρει από το Άγιον Όρος την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, έστειλε ιδιαίτερο ατμόπλοιο στον όρμο της Μονής Βατοπαιδίου, παρέλαβε την Αγία Ζώνη και την μετέφερε στην Βασιλεύουσα και άρχισαν οι λιτανείες. Η Τιμία Ζώνη παρέμεινε επί τρίμηνο στην Πόλη και καθημερινά τελούνταν λειτουργίες, παρακλήσεις και παννυχίδες. Έτσι απομακρύνθηκε η θανατηφόρα νόσος. «Οἱ κάτοικοι περιέβαλλον αὐτὴν διὰ μεγάλων τιμῶν, ὁ δὲ Σουλτάνος ἐδωρήσατο αὐτῇ πολὺν χρυσόν».

Κεντρική διάθεση ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ.
Iπποκράτους 43,
106 80 Αθήνα
Τηλ.: (210) 36 37 016 – 011
Fax:  (210) 36 26 646
  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  • Σόλωνος 71,
    106 79 Αθήνα
    Τηλ.: (210) 36 29 684
    Fax:  (210) 36 25 476
    Email: grbookstore@gmail.com
Τα περιεχόμενα του βιβλίου





Δείτε επίσης:

Τα "Δάκρυα της Παναγίας", σχέδια αυτοκτονίας & πώς κάνουν εμπόριο οι Αγιορείτες
Άγιοι στις 22 Νοεμβρίου
Ορθόδοξες Παναγίες απ' όλο τον κόσμο
Βιογραφία της Παναγίας

Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας ανά τους αιώνες

Επιστημονική εξέταση σε δύο θαύματα της Παναγίας: εδώ & εδώ.

Η Παναγία των αλκοολικών
Εικόνες της Παναγίας

Παναγία (ενότητα στο blog μας)

Χριστιανικά θαύματα σε μουσουλμάνους  
Η απάντηση ενός πάνκ σε δημοσιογράφο για την εικόνα της Παναγίας “Άξιον εστί” στην Αθήνα το 1987
Η ομορφιά & η αλήθεια της Ορθοδοξίας μέσα από τα μάτια τριών αλλοθρήσκων...  

Προσευχές από τους «τελειωμένους»...
Το Μανιφέστο του Αταίριαστου
Γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;
Αθήνα, πόλη των αγίων!...
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, "Έλα!" - Σαν προσευχή του μοντέρνου ανθρώπου...
Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο...
H παρεξηγημένη αγιότητα
Μαγεία! Ευλογία! Μέθη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: