ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η τελευταία μας ανάρτηση...

 

Φωτο από εδώ
 

Κάθε ταξίδι, δόξα τω Θεώ, φτάνει στο τέλος του.

Το ταξίδι του ιστολογίου μας άρχισε τον Αύγουστο του 2010, με την καθοριστική τεχνική και ηθική υποστήριξη του εν Χριστώ αδελφού μας Γ.Μ.Β. του ιστολογίου Πέρα από το άτομο, και συνεχίστηκε μέχρι το Σεπτέμβριο 2021, κλείνοντας στη σκιά του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), πράγμα που μας χαροποιεί & μας ενθαρρύνει αφάνταστα.

Στο ενδιάμεσο αξιωθήκαμε της τιμής να γνωρίσουμε πολλούς αδελφούς και συνανθρώπους μας, να μάθουμε τη σκέψη τους, να ωφεληθούμε από την κριτική τους, να συγκινηθούμε από την εκτίμηση και την υποστήριξή τους. Δόξα τω Θεώ, είδαμε ακόμη και μεταστροφές στην Ορθοδοξία, που μας εξομολογήθηκαν κάποιοι αδελφοί... Εξάλλου πολλοί συνάδελφοι μπλόγκερς συνοδοιπόρησαν στο ταξίδι μας & μας εξέφρασαν τη φιλία τους. Τους ευχαριστούμε, ή μάλλον τους ευγνωμονούμε, όλους και ευχόμαστε για όλους και για όλο τον κόσμο τα καλύτερα εν Χριστώ.

Ο λόγος, για τον οποίο το ιστολόγιό μας διακόπτει την ενημέρωσή του είναι ανάλογος εκείνου, για τον οποίο σταματήσαμε να ανεβάζουμε σχόλια εδώ και αρκετά χρόνια... Τότε ο λόγος ήταν τα επιθετικά σχόλια εναντίον αδελφών ορθοδόξων, από άλλους ορθοδόξους, για διάφορους λόγους. Και τώρα ο λόγος είναι ο διχασμός που έχει προκληθεί στην κοινωνία, ακόμη και στην Εκκλησία, αλλά και στην ψυχή μας, για τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού.

Αν και έχουμε εκδηλώσει την προτίμησή μας στην άποψη που αντιτίθεται στους εμβολιασμούς, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αλήθεια. Αν έχουν δίκιο οι υποστηρικτές του εμβολιασμού, εγκληματούμε υποστηρίζοντας την άλλη άποψη. Αν λένε αλήθεια οι πολέμιοί του, τότε αλίμονο στον κόσμο...

Δεν είμαστε ειδικοί, δεν ξέρουμε. Δεν είμαστε ερευνητές δημοσιογράφοι, άρα δεν έχουμε ερευνήσει την αλήθεια πίσω από το ζήτημα των παρενεργειών. Δεν ξέρουμε τίποτα, ούτε από τον κοινωνικό μας περίγυρο (βγάζουμε συμπεράσματα, αλλά όχι τόσο ασφαλή), παρά μόνο όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο, όπου οι δύο πλευρές βάλλουν εκατέρωθεν καταγγέλλοντας η μία την άλλη.

Όμως πιστεύουμε ότι το αύριο θα είναι διαφορετικό. Γι' αυτό, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε για το θέμα, ανεβάζοντας πνευματικές αναρτήσεις σα να μη συμβαίνει τίποτε. Μη μπορώντας λοιπόν να πάρουμε θέση και για να μην πάρουμε στο λαιμό μας κάποιους, αλλά και αδυνατώντας να συνεχίσουμε αναφερόμενοι σε άλλα, σταματάμε!

Εξάλλου, μέσα σε έντεκα χρόνια, δόξα τω Θεώ, όσα μπορεί να είχαμε να πούμε για τα θέματα που απασχολούσαν το μπλογκ μας, τα είπαμε. Δόξα τω Θεώ.

Ο τερματισμός του ιστολογίου μας έχει και τη συμβολική σημασία, ότι το αύριο πιστεύουμε πως θα είναι διαφορετικό. Το αλλάζουμε λοιπόν κι εμείς σε ένα σημείο: ότι θα είναι ένα αύριο χωρίς αυτό το ιστολόγιο...

Ορθόδοξα ιστολόγια υπάρχουν αναρίθμητα, που εκφράζουν μάλιστα όλες τις τάσεις. Και ιστολόγια με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, από κάποια εκ των οποίων αντλούμε και τακτικά αναρτήσεις.

Επιπλέον, ίσως είναι καιρός να νηστέψουμε λίγο το διαδίκτυο, μήπως στραφούμε εντονότερα προς τα μέσα και προς τους άμεσους διπλανούς μας ανθρώπους και συνεπώς προς το Θεό και τον ουρανό. Μέσω της εκκλησίας και του μυστηρίου της εξομολογήσεως και γενικά της πνευματικής ζωής, εννοείται.

Τι ξημερώνει, ο Θεός ξέρει. Ας είμαστε διπλά έτοιμοι για τα πάντα: από το να μη γίνει τίποτα, μέχρι να νοσήσουμε οι ίδιοι και να αφήσουμε αιφνίδια τη ζωή αυτή. Από μια ωμή οργουελική δικτατορία μέχρι τον Αντίχριστο... Μόνο ας μην είμαστε μακριά απ' το Χριστό, αλλά και, προς Θεού, να μη μισούμε ούτε εκείνους που θεωρούμε εγκληματίες και διώκτες!

Από την επόμενη φορά έχω την πρόθεση να αρχίσω, συν Θεώ, να ανεβάζω τον πίνακα περιεχομένων των παλαιών ετών του ιστολογίου μας, μήνα προς μήνα. Κάτι ενδιαφέρον ίσως βρεθεί στις παλιές αναρτήσεις μας... Δεν επιθυμώ να υπάρξουν καινούργιες, παρά το ότι καθημερινά συναντώ κάτι ενδιαφέρον και επιθυμώ να το ανεβάσω. Αλλά τέρμα, ως εδώ.

Ευχαριστώ το Θεό, την Παναγία και τους αγίους μας και όλους εσάς, αδελφοί. Καλή αντάμωση.

Δόξα τω Θεώ. Αμήν.


Ουγκάντα 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: