ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Παλαιές μαρτυρίες για το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

 

"Ν": Οι μαρτυρίες αυτές είναι σημαντικές, δεδομένου ότι απέχουν λίγες μόνο δεκαετίες από το συμβάν. Έγινε γύρω στο 350 μ.Χ., με αυτοκράτορα τον Κωνστάντιο (γιο του αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, αρειανό και σκληρό) και αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων τον άγιο Κύριλλο. Οι συγγραφείς που το αναφέρουν ανάγονται στον ίδιο αιώνα (4ο) και τον επόμενο (5ο), όπως ο αρειανός Φιλοστόργιος και ο Σωκράτης ο Σχολαστικός.

Το συναξάρι της ημέρας είναι το παρακάτω, από εδώ, όπου και τροπάρια της εορτής:

Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου

Σταυροῦ παγέντος, ἡγιάσθη γῆ πάλαι.
Καὶ νῦν φανέντος, ἡγιάσθη καὶ πόλος.
Ἑβδομάτῃ Σταυροῖο τύπος πόλῳ ἀμφετανύθη.

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Εδώ έχουμε μια άλλη εμφάνιση, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος (βλέπε 18 Μαρτίου) και βασιλιάς ο Κωνσταντίνος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη, όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου.

Λοιπόν, αξίζει να διαβάσετε τις μαρτυρίες εδώ, απ' όπου και η εικόνα.

Το συμβάν αυτό εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου και δεν έχει σχέση με την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, που είναι στις 14 Σεπτεμβρίου. Παραμένει όμως επίκαιρο.

Για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, παραθέτουμε:

14 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη μέρα της Ύψωσης του λαβάρου μας, του Τιμίου Σταυρού (& μ' αυτό το λάβαρο στην καρδιά μας ας ανοίξουμε και τα σχολεία...) 

Μια ζωή ένας Σταυρός δρόμος....

Αλίμονό σου αν μείνεις άνθρωπος... φρόντισε να γίνεις Χριστιανός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: